FOTO: Škofjeloški pasijon režiral Dolenjec Milan Golob

31.3.2015 | 09:35

Igralci na prenosnih odrih potujejo od prizorišča do prizorišča po starem mestnem jedru Škofje Loke. Uprizorijo dvajset prizorov.

Škofja Loka, Novo mesto - V postnem in velikonočnem času mnogi Slovenci potujejo v Škofjo Loko na ogled znamenitega Škofjeloškega pasijona, uprizoritev, ki prinaša edinstveno doživetje in nepozabno izkušnjo božje zgodbe, od raja do prihoda in križanja Jezusa Kristusa.

Režiser Milan Golob.

V Škofji Loki so namreč po šestih letih obudili najstarejše slovensko dramsko besedilo. Dolenjci moramo biti še posebej ponosni, da je okrog tristo let staro delo loškega kapucina očeta Romualda režiral Milan Golob, doma z Rateža pri Novem mestu, ki zdaj z družino živi v Ljubljani.

Zadnja večerja.

34-letni režiser, ki z veseljem pove, da je Podgurc, je po osnovni šoli v Brusnicah in srednji ekonomski šoli v Novem mestu kolebal med študijem filozofije in ekonomije, ter izbral slednjo. Potem, ko je že dve leti delal v enem od dolenjskih podjetij, pa se je odločil za čisto drugačno, umetniško poklicno pot, ki ga je že dolgo privlačila. Vpisal se je na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, smer gledališka režija, in lani, ko je bil že izbran na občinskem razpisu za režijo Škofjeloškega pasijona, tudi diplomiral.

Pasijon je fenomen

Pred dobrim letom dni se je zagnano lotil velikega izziva, kar uprizoritev tako zahtevnega dela, kot je Škofjeloški pasijon – tako v vsebinskem, sporočilnem in izvedbenem smislu, tudi je. Je eden največjih pasijonov v Evropi, gotovo pa je fenomen zaradi številčnosti sodelujočih, dogajanja na premičnih odrih, velikega števila konjenikov...

Golob pravi, da se je predvsem posvetil delu z ljudmi, z igralci, kar ga tudi najbolj zanima.

V nedeljo si je pasijon ogledala tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in župan Občine Škofja Loka Miha Ješe.

»Zelo smo se povezali in skupaj dodelali like, da so lahko prepričljivi in res živo uprizorjeni,« pravi Golob, zadovoljen, da so odzivi dobri, da se je trud več kot 950 nastopajočih ljubiteljskih igralcev iz Škofje Loke in okolice, od tega 67 konjenikov, ter vseh ostalih, ki so vsak na svoj način pomagali pri uprizoritvi, povrnil. Kajti prav vse je k prostovoljnemu in zastonjskemu sodelovanju v predstavi vodila ljubezen do gledališča in ponos ter spoštljiv odnos do kulturne dediščine, ki jo prav oni prenašajo naprej. Predvsem pa je Golob zadovoljen, da so Škofjeloški pasijon uspeli ohraniti kot izjemen kulturno-umetniški dogodek in »da je duhovno sporočilo ostalo čisto.«

Letošnji Škofjeloški pasijon pod režijskim vodstvom Milana Goloba bodo uprizorili skupaj osemkrat, kar pomeni, da so v načrtu še tri predstave do bele nedelje, 12. aprila. Priložnost velja izkoristiti, saj je naslednja uprizoritev predvidena šele čez šest let, to je leta 2021, ko bomo praznovali 300-letnico nastanka Škofjeloškega pasijona.

Več o predstavi, sporočilu pasijona in režiserjevem delu si lahko preberete v četrtkovi tiskani izdaji Dolenjskega lista.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentarji (5)

31.3.2015–1   (0)   (1)   OceniFikret 
Vau spet novica, ki z Dolenjsko nima nič. Lokalni časopis se spreminja v globalnega al kako? Ali so morda to kake racionalizacije ....
31.3.2015 1   (1)   (0)   OceniUredništvo 
@Fikret... Da je režiser tako pomembne zadeve Dolenjec, kar je razvidno iz naslova in članka, če ste ga sploh brali, vas ni prepričalo, da je zgodba povezana z Dolenjsko, a? Nekaterim res težko ustrežemo :) pa lep, sončen dan še naprej, uredništvo
31.3.2015 1   (1)   (0)   Ocenipripomba 
Nekateri pač ne berejo, vendar imajo neustavljivo željo, da "komentirajo"
31.3.2015Ocenipripomba 
pripomba ne vem če si ti prava oseba za komentiranje drugih, glede na to da ti še sedaj ni jasno kako se registriraš na tem portalu.
31.3.2015Ocenipripomba 
torej, bodi za vzor pa si pripni "možiclja" , tako se boš v celoti registriral in "domena" bo tvoja.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava