dolenjska

Na Temenici odprli kopalno sezono

25.6.2015 | 16:30 | J. S.

Tretje leto zapored so najbolj pogumni s skokom v Temenico včeraj odprli kopalno sezono. (Foto: J. S.)

Tretje leto zapored so najbolj pogumni s skokom v Temenico včeraj odprli kopalno sezono. (Foto: J. S.)

Z neformalno otvoritvijo kopalne sezone in druženjem želijo v tukajšnji civilni iniciativi opozoriti tudi na težave reke Temenice.

Z neformalno otvoritvijo kopalne sezone in druženjem želijo v tukajšnji civilni iniciativi opozoriti tudi na težave reke Temenice.

Trebnje - Tretje leto zapored je tukajšnja civilna iniciativa za rešitev reke Temenice pripravila neformalno otvoritev kopalne sezone in druženje na trebanjskem kopališču. Čeprav je imela Temenica po torkovem deževju precej visok vodostaj, to najbolj pogumnih včeraj ni ustavilo, da se ne bi prvič letos podali v vodo, ki je imela okrog 18 stopinj Celzija.

»Voda je super, lahko bi bila sicer bolj globoka, ampak zaplavati se da,« je dejal Hari Murćehajić potem, ko se je okopal v nekdanjem trebanjskem bazenu, kjer svoj čas ni manjkalo kopalcev. Ideja, da bi začeli oživljati tukajšnje kopališče, se je v omenjeni civilni iniciativi porodila pred petimi leti, ko so prvič začeli opozarjati na težave reke Temenice, najprej z različnimi okroglimi mizami.

Pred tremi leti pa so prvič pripravili tudi otvoritev kopalne sezone, vsako leto ob koncu šolskega leta. Kot pravi predsednik civilne iniciative Gregor Kaplan, se življenje k nekdanjemu trebanjskemu bazenu počasi vrača. »Opažamo, da se zlasti v času ŠVIC-a število kopalcev izredno poveča, največ pa se jih je na otoku izven otvoritve kopalne sezone zbralo okrog 40,« pripoveduje Kaplan, ki se je tudi sam včeraj podal v vodo. »Najbolj je mogoče zaplavati pri zapornici, tudi voda je tam čista in upam, da primerna za kopanje,« je dejal.

Civilna iniciativa sicer vsa leta pripravlja tudi čistilne akcije, štiri do pet na leto, ob tem pa si prizadevajo, da bi občina zagotovila sredstva za vzorčenje vode ter pristopila k vprašanju gnojnice in kmetom subvencionirala ustrezni aditiv. Z otvoritvijo kopalne sezone tako želijo opozarjati tudi na to, da bi si Temenica zaslužila več pozornosti.

‹ nazaj

Galerija (10)

temenica 001
temenica 002
temenica 003
temenica 004
temenica 005
temenica 006
temenica 007
temenica 008
temenica 009
temenica 010

Komentarji (1)

25.6.2015Ocenidrilililobartolj bo 
a ni stričku en mau tamavga not potegnijlo?brrr....mrzljo je še,ljudeki moji

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava