dolenjska

Jože Knez - častni občan posthumno

23.4.2016 | 10:05 | Besedilo in foto: L. Markelj

Plaketo z nazivom častnega občana občine je prevzela pokojnikova žena Ana Knez Jarc.

Plaketo z nazivom častnega občana občine je prevzela pokojnikova žena Ana Knez Jarc.

Straža - Občina Straža si je za svoj občinski praznik izbrala 22. april - tega dne leta 1878 je namreč Vavta vas dobila šolo, datum pomeni začetek izobraževanja v straški dolini. Sinoči je zato v kulturnem domu potekala osrednja slovesnost ob občinskem prazniku, na kateri so se s priznanji spomnili posameznikov in društev, ki prispevajo k boljšemu, kvalitetnejšemu in bolj polnemu življenju občanov.

Nov častni občan je postal Jože Knez (posthumno), gospodarstvenik, podjetnik, dolgoletni direktor Novolesa, »ki je videl v delu in odnosih med zaposlenimi in odnosih med ljudmi ali državljani pot k humanejši, svobodnejši družbi,« so zapisali v obrazložitvi. Po njem je Občina Straža imenovala občinsko priznanje za dosežke na področju gospodarstva, podjetništva in obrti. Priznanje je prevzela Knezova žena Ana Knez Jarc.

Jože Koporec (v sredini), prejemnik priznanja Jožeta Dularja. Na desni župan Dušan Krštinc.

Jože Koporec (v sredini), prejemnik priznanja Jožeta Dularja. Na desni župan Dušan Krštinc.

Občinsko priznanje Jožeta Dularja je šlo v roke Jožeta Koporca, ki je zaslužen za razvoj na kulturnem, zlasti na glasbene področju. Bil je med pobudniki oz. ustanovitelji prve straške godbe ter tudi njen prvi predsednik. Na tem mestu je ostal vse do leta 1992, član orkestra pa vse do leta 2007. Uresničil je tudi idejo o povezovanju godb, kar je Zveza godb in pihalnih orkestrov Dolenjske in Bele krajine.

Marija Zupančič (tretja z leve), prejemnica priznanja Alojzija Pirca.

Marija Zupančič (tretja z leve), prejemnica priznanja Alojzija Pirca.

Priznanje Alojza Pirca sta prejela: Marija Zupančič, dolgoletna prostovoljka v Rdečem križu, štiri mandate je vodila RK v Straži, kjer je še vedno zelo aktivna in ima velik socialni čut. Sodeluje tudi v programu Društva upokojencev Starejši za starejše, je aktivna čebelarka, skratka rada ima ljudi in jim z veseljem pomaga; Društvu gluhih in naglušnih Dolenjske in Bele krajine, ki letos slavi 60 let delovanja in vseskozi uspešno pomaga vsem ljudem z okvaro sluha v tej regiji. Priznanje je prevzel predsednik Vladimir Kastelec.

Orke Straža.

Orke Straža.

Župan Občine Straža Dušan Krštinc, ki je v svojem nagovoru pregledal 9-letno prehojeno pot samostojne občine ter se z načrti zazrl tudi v prihodnost, je podelil tudi t. i. županova priznanja. Podelil jih je Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, ki letos praznuje 70 let obstoja (priznanje prevzel direktor Borut Novak), ter Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto ob 70-letnici delovanja (priznanje prevzel ravnatelj šole Matija Slak).

Prireditev, ki jo je povezoval Lojze Bojanc, je popestril nastop moškega pevskega zbora Orke Straža pod vodstvom Matevža Novaka ter glasbena skupina Ma3nas.

‹ nazaj

Galerija (30)

STRAZA- 001
STRAZA- 002
STRAZA- 003
STRAZA- 004
STRAZA- 005
STRAZA- 006
STRAZA- 007
STRAZA- 008
STRAZA- 009
STRAZA- 010
STRAZA- 011
STRAZA- 012
STRAZA- 013
STRAZA- 014
STRAZA- 015
STRAZA- 016
STRAZA- 017
STRAZA- 018
STRAZA- 019
STRAZA- 020
STRAZA- 021
STRAZA- 022
STRAZA- 023
STRAZA- 024
STRAZA- 025
STRAZA- 026
STRAZA- 027
STRAZA- 028
STRAZA- 029
STRAZA- 030

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava