Nova najemnika koče pri Miklavžu

14.8.2017 | 09:55

Koča pri Miklavžu vabi z novima najemnikoma.

Miklavž - Kočo pri Miklavžu že skoraj dva meseca vodita nova najemnika. To sta Novomeščana Tibor Zajc in Davor Jerin, kljub mladosti izkušena gostinca, ki sta po srednji gostinski šoli delala že marsikje in si nabirala izkušnje tako v kuhinji kot v strežbi.

Ko sta spomladi izvedela, da dosedanja najemnika koče zakonca Kreutz po petih letih odhajata z Miklavža, sta zagrabila priložnost in kandidirala - očitno uspešno. »Bodimo odkriti - imeti svojo gostilno so sanje skoraj vsakega gostinca,« pravita Tibor in Davor, ki ju zdaj ne družijo več le prijateljske vezi, ampak tudi posel.

Davor Jerin in Tibor Zajc

Odkar sta prevzela dom, to je od 23. junija, jima dela ne manjka, a sta zagnana in polna načrtov. Delo sta si nekako razdelila - Davor, ki stanuje na Miklavžu, je glavni v kuhinji in mnogi pravijo, da se pozna, da je bila njegova mama učiteljica kuhanja v gostinski šoli; Tibor, ki se na Gorjance vsakodnevno vozi, pa je prevzel papirologijo in strežbo - pri slednji mu ob vikendih, ko je obiskovalcev več, pomagajo tudi študenti.

DOBRE DOMAČE JEDI

Nova najemnika, ki sta poskusno na Miklavžu leto dni, nato pa upata, da bosta podpisala pogodbo skupaj za pet let, stavita seveda na lepo naravo in mir, ki privabi večino pohodnikov, kolesarjev, planincev, izletnikov in sploh ljubiteljev narave, sama pa se bosta trudila z dobro postrežbo in kulinariko. Ponujata različne jedi na žlico, kot so goveji golaž, vampi, jota in ričet (vse v ličnih lončenih skodelicah). V zimskem času bo v koči mogoče dobiti tudi kak narezek z domačimi suhomesnatimi izdelki, saj jih v bližnji šentjernejski dolini ne manjka.

»Prisegava na lokalno pridelano hrano, kar pomeni, da bi z veseljem nabavljala domačo zelenjavo od malih kmetov in ne v velikih trgovskih centrih. Nasploh bo naša kulinarična ponudba sezonska. Izbira ne bo zelo velika, bo pa gotovo vse dobro, pristno in domače,« pove Tibor in doda, da se med obiskovalci najde tudi kak, ki povpraša po lignjih ipd., a mu mirne duše pove, da takih jedi tu nimajo in jih ne bodo imeli. Tudi pri sladicah sta Tibor in Davor tradicionalna - ponujata domač jabolčni štrudl in šmorn - neverjetno, kako sta všeč tudi najmlajšim obiskovalcem. K hrani se poda tudi dobra vinska kapljica - seveda spet domača. Najemnika sploh ne prodajata tujih pijač.

Koča pri Miklavžu je odprta vse dni v tednu, razen v sredo, in sicer ob četrtkih med 12. uro in 20. uro, vse ostale dni v tednu in tudi ob praznikih pa med 8. uro in 20. uro. Najemnika pripravljata svojo spletno stran, dostopna bosta tudi facebooku.

NA VOLJO TUDI PRENOČIŠČA. NAČRTI.

Lastniki ob stari stavbi gradijo prizidek.

Koča pri Miklavžu, ki ji mnogi rečejo planinski dom, lastniki pa so ga na novo zgradili pred nekaj leti, ima sobo za 60 ljudi, pa tudi prenočišča. Na voljo so manjše sobe in skupni prostori, skupaj vsaj za 25 ljudi oz. za en avtobus. Dom, v katerem je na voljo brezžična internetna povezava, je seveda več kot primeren tudi za šole v naravi. Po besedah novih najemnikov bo od 1. septembra za najem za privatna druženja na voljo tudi bližnji stari, iz kamna zidani dom. Zunanjo nadkrito teraso bodo očistili, dom ima tudi kuhinjo z elektriko, vode pa tam ni. Sicer pa lastniki zraven gradijo prizidek, kjer bodo uredili nekakšno letno kuhinjo oz. pečenjaro (za peko odojka, žar, itd.). Poskrbljeno bo tudi za nove toaletne prostore, na voljo bodo tuši za planince (na žeton), v zgornji sobi pa bodo mogoča kaka predavanja in sestanki.

Tibor Zajc in Davor Jerin se bosta trudila za povezovanje in dobro sodelovanje s šentjernejskimi in novomeškimi društvi ki na Gorjancih pripravljajo različne dogodke, ter šolami. Prav kmalu se npr. obeta prižig kope v organizaciji šentjernejskega Društva Gorjanske košenice. Predvsem pa želita, da se obiskovalci pri njih počutijo sproščeno in umirjeno.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentarji (18)

14.8.2017 3   (4)   (1)   OceniPlaninc 
Prišla v nedeljo, ob 12:30. Večinoma gostov je bilo že postreženih, kljub temu sva čakala dobrih 20 minut, da smo naročili pijačo. Čakala sva še dobrih 20 minut....pijače nisva dobila, se ostala in odšla na Gospodično, kjer so nas z veseljem sprejeli. Prišli, odšli in se nikoli več ne bomo vrnili! Mogoče malo več prijaznosti tudi ne bi škodilo novim najemnikom!
15.8.2017–6   (1)   (7)   Oceniah... 
Dragi Planinc, koliko časa ste pq vi preživeli na "drugi" strani šanka, da lahko kritizirate strežbo v enem planinskem domu? Tudi v če je gneča in polno strank, se osebje trudi da bi vsi istočasno in v najkrajšem času bili postreženi s svojo kavo, pivom, čajem itd. Najemnika poznam osebno in vem da se trudita kar najbolj zadovoljiti vse prišleke, je pa včasih treba malo počakati na vrst tako kot v trgovini, lekarni pa še kje. Če bi pa želeli kakšno hitro postrežbo pa Vam in podobnim toplo priporočam obisk kakšne stojnice ali kioska s hitro prehrano ali raje kar avtomata z pijačo in sendviči.
15.8.2017Ocenigargamel 
Obstajajo pa tudi zastojn delilnice za sendvice s pošebno salamo , zarven dobite pa še pingota in določeno literaturo ...
15.8.2017 6   (6)   (0)   Ocenicvetka 
Da si ne bosta kaj nardila tale dva: Tibor in Davor. Ne šopirta se preveč in povejta po pravici, da vama ni za obiskovalce in tako jih tudi ne bosta imela, ker če bi bilo obrato, se to nebi zgodilo, kar se je zgodilo v ponedeljek 14. avgusta 2017. Razmišljam ali bi ali nebi. Pa bom vseeno. Sicer sem se že kar dost predihala, malo mi je pa še ostalo. Nejevolje. Sva bila včeraj 14. 8. 2017 z možem na Gorjancih. Zaželela sva si svežega zraka in dobre hrane (goleža ali vampov), ker jo lahko dobiš samo tam gor na 900 metrih. Prideva do Doma pri gospodični. ZAPRTO ponedeljek in torek celo poletje. Ok, sprejmem. Tak je pač obratovalni čas. Greva naprej do Miklavža. Bova pa tam pomalicala. Se usedeva, pride natakarica, vpraša kaj želiva. Ko jo vprašam, kaj nama lahko ponudi - pove, da DANES ŽAL NI HRANE, ker je včeraj vsega zmanjkalo, sedaj pa v kuhinji pripravljajo za jutri, ker pričakujejo velik obisk. Iz kuhinje pa zelooooo diši Pa jo še enkrat vprašam, če nimajo ČISTO NIČ, ali mogoče vsaj kaj za narezat. "Pravi da ji je bilo tako naročeno, naj gostom govori, da danes pač ni hrane ker je vsega zmanjkalo." Ko sva nazaj grede srečevala ljudi in so naju spraševali, če je Dom na Miklavžu odprt, sva pač povedala, kar sva doživela. Razočaranje na kubik. To sploh ne moreš verjet. Prideš iz Gabrja do Miklavža pa ne dobiš niti koščka kruha? Sploh nimam besed. RAZOČARANA pa zelo. Toliko o gostoljubnosti oskrbnika Doma na Miklavžu.
15.8.2017–4   (0)   (4)   OceniZinka 
dej ne lajej. pa bi s sabo vzela un sendvič pa pingota, kakor ti je že prej povedal gargamel
16.8.2017–2   (0)   (2)   Ocenimiha 
Zinka, Zinka! Dej se malo v roke vzemi pa zobe si operi, da ti ne bo tako grdo iz ust padalo.
16.8.2017 2   (2)   (0)   OceniGlavca 
G.Ah. Kiosk ali avtomat s pijaco in sendvici? Na gorjancih? Miklavz zgolj potrebuje resne, izkusene in prijazne gostince. Dokler jih nima, bomo raje hodili Mrharjem jest in pit.
16.8.2017 2   (2)   (0)   Ocenierka 
Najemnika že poznamo kot natakarja na Glavnem trgu NM. Če tako delata kot sta pr vodnjaku, lepa hvala za vse.
17.8.2017–2   (1)   (3)   OceniMoje mnenje 
Človek bi pričakoval, da ljudje prihajajo v planine na svež zrak, na rekreacijo, na razgled. Sedaj pa vidim, da je bistvo planinarjenja gostinstvo, merjenje časa in godrnjanje. Kar se mene tiče, so lahko na katerikoli že postojanki (Miklavž, Gospodična, Trdinov vrh) hitri ali počasni, imajo odprto ali zaprto, so prijazni ali tečni, tja nisem prišel zaradi njih. So samo dobrodošel dodatek, če je in kadar je na voljo. Tistim pa, ki ne vedo čemu služi planinarjenje priporočam McDonalds v Bršljinu. Ponudba vedno 100 procentna, cena ugodna, postrežba hitra. Planine pa si lahko ogledujete na fotografijah.
17.8.2017—   (2)   (2)   Oceniabecedarij 
predhodnik - zadel si na žebljico....dežurni gnjavatorji in kritikantje v Bršljin v Mcdonalds...res nima smisla da gazijo travo in zasmrajujejo zrak na deželi...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava