Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
petek, 3. maj 2024
12:00 - 22:00 Festival Karavana okusov, Glavni trg Novo mesto
20:00 Jazz večer: Katja Koren, LokalPatriot Novo mesto
sobota, 4. maj 2024
06:30 Pohod na Golico in Španov vrh, zbor pred Tušem Novo mesto
10:00 - 22:00 Festival Karavana okusov, Glavni trg Novo mesto
10:00 Vodena vadba na Trim stezi Novo mesto, Olimpijski center Novo mesto
VečBela krajina
petek, 3. maj 2024
10:00 Počitniške aktivnosti, MC Metlika
sobota, 4. maj 2024
08:30 Akcija Občanka (pregled dojk), ZD Metlika
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Prireditev ob 80. obletnici bombardiranja Dragatuša, Dragatuški plac Dragatuš
ponedeljek, 6. maj 2024
11:00 Prireditev ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, pri spominski plošči zaveznikom Gornji Suhor
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
VečPosavje
četrtek, 2. maj 2024
10:00 33. Gorski tek na Lisco, start na igrišču Orehovo
sobota, 4. maj 2024
15:00 Spidvej: Kvalifikacijska dirka za evropsko prvenstvo, Stadion Matije Gubca Krško
19:00 Recital: Jan Volčanšek, Viteška dvorana Brežice
nedelja, 5. maj 2024
17:00 Sprehod po muzeju: muzejski donatorji - ožilje muzeja - Franc Černelič in Lovro Jurečič, Posavski muzej Brežice
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 14:00 Dan odprtih vrat, porodnišnica Brežice
Več6.1.2018 | 14:15 | Besedilo in tekst: R. N.
Trebnje - Društvo podeželskih žena Tavžentroža je danes dopoldan v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Novo mesto pripravilo 6. društveno razstavo kruha in ostalih krušnih izdelkov. Letos so v ocenjevanje prejeli kar 51 izdelkov, 7 jih je prejelo bronasto, 21 srebrno in 23 zlato priznanje.
Kot pravi predsednica društva Nada Zorec, je namen razstave ohranjati dediščino naših babic in znanje prenašati na mlajše rodove. »Naš cilje je, da se mladi učijo od nas. Kruh je danes namreč premalo cenjen,« je dejala predsednica. Strokovna komisija je pri ocenjevanju upoštevala več kriterijev, med drugim tudi zunanji videz, vonj skorje, okus sredice, elastičnost in še marsikaj. »Pohvalno je, da je bila večina izdelkov pečenih na tradicionalen način, in sicer v krušni peči. Na splošno jih je bila večina primernih oblik, lepo zapečenih in okusnih,« je dejala članica strokovne komisije Cvetka Lavrič.
Direktor novomeškega kmetijsko gozdarskega zavoda Jože Simončič je poudaril, da se s tovrstnimi razstavami potrošniški družbi, kot je naša, pokaže, kako sploh nastane kruh. »Potrebna je dolga pot do končnega izdelka. Hrana ni samoumevna, je dobrina in zato je potrebno ceniti tistega, ki jo prideluje,« je dejal.
Zlato priznanje je prejela tudi Štefka Gliha, ki je na ocenjevanje prinesla prazničen in pirin kruh. »Pečem ga že od malih nog. Nekega posebnega recepta ni, mora pa biti narejen z ljubeznijo,« poudarja.
Galerija (35)
Slika 1: Razstava je pritegnila številne obiskovalce.
Slika 2: Večina izdelkov je bila ocenjena z zlatim priznanjem.
Slika 3: Del društva podeželskih žena Tavžentroža
1/35: IMG_6838
2/35: IMG_6842
3/35: IMG_6845
4/35: IMG_6851
5/35: IMG_6856
6/35: IMG_6858
7/35: IMG_6861
8/35: IMG_6864
9/35: IMG_6866
10/35: IMG_6870
11/35: IMG_6877
12/35: IMG_6879
13/35: IMG_6881
14/35: IMG_6883
15/35: IMG_6888
16/35: IMG_6892
17/35: IMG_6899
18/35: IMG_6912
19/35: IMG_6913
20/35: IMG_6914
21/35: IMG_6915
22/35: IMG_6918
23/35: IMG_6924
24/35: IMG_6925
25/35: IMG_6928
26/35: IMG_6929
27/35: IMG_6931
28/35: IMG_6935
29/35: IMG_6939
30/35: IMG_6943
31/35: IMG_6944
32/35: IMG_6945
33/35: IMG_6958
34/35: IMG_6960
35/35: IMG_6964
Povezane objave
Ocene komentarjev