kultura

Začeli so dublinski kitaristi

21.5.2018 | 21:30

Foto: I. Vidmar

Foto: I. Vidmar

Novo mesto - Nocoj se je v evangelijski cerkvi Dobrega pastirja na Grmu v Novem mestu s koncertom Dublinskega kitarskega kvarteta začel festival Sem glasba  sem mesto. Drugi koncert bo v sredo v Trdinovi dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine namenjen glasbi romunsko-britanskega godalnega kvarteta Balanescu.  Balanescu Quartet je godalna zasedba z eno najbolj samosvojih glasbenih vizij znotraj sodobne komorne glasbe. Leta 1987 jo je ustanovil Alexander Balanescu, romunski violinist, skladatelj in vizualni umetnik, ki je s svojimi vizionarskimi odmiki k različnim glasbenim praksam na novo definiral vlogo godalnega kvarteta znotraj njegovih klasičnih okvirjev.

V sklop festivala Sem glasba sem mesto tudi letos spada koncert Društva slovenskih skladateljev Noč slovenskih skladateljev, ki bo tokrat posvečena novim skladbam slovenskih skladateljev za godala. Vse skladbe, ki jih bodo izvajali na tokratnem koncertu, so napisane za solo inštrumente. Zaigrali bodo osem novih skladb, ki se zvrstno gibljejo od klasične pa vse do eksperimentalne glasbe.

Sestavni del festivala je tudi tokrat Mednarodno pevsko tekmovanje SGSM, ki bo potekalo dva dni. V Glasbeni šoli Marjana Kozine bo tako izbirno kot zaključno tekmovanje osemnajstih tekmovalcev, koncert nagrajencev pa bo v atriju Knjižnice Mirana Jarca. Pevci, stari od 22. do 32. leta se bodo pomerili v dveh kategorijah - samospev in opera.

Ljubiteljem glasbe, ki si želijo ogledati vse ali pa vsaj večino koncertov, so prireditelji namenili festivalsko vstopnic v obliki broške, ki stane vsega 10 evrov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava