dolenjska

Bo potrebna razlastitev?

22.5.2018 | 09:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Cesto Družinska vas - Bela Cerkev želi šmarješka občina čim prej prenoviti in poskrbeti za pločnik.

Cesto Družinska vas - Bela Cerkev želi šmarješka občina čim prej prenoviti in poskrbeti za pločnik.

Bela Cerkev, Družinska vas - Šmarješka občina želi že dlje časa urediti lokalno cesto od Družinske vasi do Bele Cerkve. Gre za okrog kilometer in pol dolg odsek, ki je v bolj slabem stanju, predvsem pa manjka pločnik, ki ga pogrešajo številni pešci in mlade družine z otroci. Promet je namreč gost, varnost zato slaba.

Kot pravi županja Bernardka Krnc, so v občini že pred časom pristopili k pridobivanju potrebnih zemljišč za ureditev te ceste, a žal se zapleta.

Bo potrebna razlastitev?

Na terenu se namreč srečujejo s težavami, ker z določenimi lastniki zemljišč, potrebnih za investicijo, ne morejo najti skupnega jezika ter skleniti pogodbe o nakupu zemljišč, kar je pogoj za izvedbo. Trudijo se tako delavci občinske uprave kot županja ter občinski svetniki. Kot pravi direktor občinske uprave Tomaž Ramovš, se bo investicija nadaljevala, ko pridobijo vsa zemljišča, ter odvisno od možnosti občinskega proračuna. »Ker zemljišč še nismo uspeli pridobiti, do začetka del letos ne bo prišlo. Bo pa na omenjenem odseku ceste letos ponekod prišlo do obnove delov ceste in sicer v okviru obnove vodovoda,» je pojasnil Ramovš.

Občina kljub zapletom od naložbe ne namera odstopiti in kot pravi županja, če jim v doglednem času dogovor ne bo uspel, pride v poštev tudi razlastitev, saj sta izgradnja pločnika in prenova lokalne ceste v javnem interesu. Žal se bo v taki situaciji investicija gotovo zamaknila za nekaj let.

‹ nazaj

Komentarji (19)

22.5.2018–8 (1) (9)OceniKarma 
Se še dobro spomnim dogodka izpred kakšnih 30 let, ko je na zoženi cesti avto do smrti povozil ravno vnuka barabe, ki je izsiljevala s ceno parih kvadratov zemlje. V življenju se vsakemu vrne točno tisto, kar dela drugim.
22.5.2018 4 (6) (2)OceniSumljivo 
Enostavno ne more biti prav vsaka stvar v javnem interesu ! Žal je to sodobna nacionalizacija !!! Vse občine pa žal te predpise še prvečkrat izrabljajo ! Potrebno je dopolniti zakonodajo !
22.5.2018 2 (4) (2)OceniPravljice in nategovanja 
Občinarji hočejo zastonj dobiti zemljišča, lastniki jih pa ne dajo. Kater normalen človek bi pa za drobiž prodal svojo zemljo, katere ne bo nikoli več dobil nazaj, vse do sedaj je pa pridno moral plačevati nadomestilo za zemljišče. E sanja svinja kukuruz. Za svoj politični program hočejo narediti pločnike, drugega namena pa sploh ni in je čisto vseeno če jih ni.
22.5.2018–6 (3) (9)Ocenisumljivsisamsebi 
@Sumljivo.., prav vsaka stvar najbrž res ne, varna prometna pot pa zagotovo! Vsem tistim zadrtežem, ki se kot žabe napihujejo za nekaj m2 zemlje privoščim, da se jih razlasnini še hitreje kot sedaj ter se jim od odkupne cene še odbijejo stroški postopka.
22.5.2018 2 (3) (1)Ocenisvedr 
sumljivsisamsebi Res je da tega primera ne poznam ampak to kar klatiš je velika neumnost. Ne gre za to da se ljudje napihujejo gre za to da država in občine stiskajo ljudi za vsako stvar potem pa ko bi lahko ljudje "vrnili" uslugo pa kar o razlastitvi? Pa toliko javnih stvari med drugim cest je na privat zemlji, kdo bo to plačal? Nihče. Pokvarjena je ta država res. Ljudje iz te vasi pa naj se ne dajo, sigurno je način da se reši ta problem ampak razlastitev? Prosim vas no a nismo leta 2018??
22.5.2018–1 (2) (3)Ocenimihecc1 
Žal se spet kaže zategnjenost nekaterih, komentirate pa verjetno sami taki, ki se vas tole nič ne tiče. Seveda nujno rabimo prenovo ceste s pločnikom, obstoječa je bolj kolovozna pot, preozka za srečanje 2 avtomobilov. Kar naj razlastijo! Tistemu beda*u, ki pravi, da so pločniki dobri samo za politični program pa tako ni več pomoči!
22.5.2018 5 (6) (1)OceniSumljivo 
@sumljivsisamsebi predlagam, da se vaše stanovanje razlastnini saj v bližnji okolici ni javnega WC-ja, zadrževanje urina, blata je zdravju škodljivo in celo nevarno. Javni interes je utemeljen. A to pomeni, da vas lahko občina razlastnini ?
22.5.2018–1 (3) (4)OceniTako to je 
Nikomur zemlje kar sami od sebe ne odvzamejo. Nikomur tudi zanjo ne plačajo dribiža. Pač pa plačajo realno ceno za tisto zemljišče. Če v evidencah geodetske uprave piše, da je neko zemljišče vredno recimo 2€ po kvadratnem metru, potem je realna cena običajno nekaj nad to ceno. In to lastnik potem tudi dobi. Kar je prav, saj tudi davke plačuje za zemljišče, ki je vredno 2€ po kvadratu, ne pa 100€! Ampak vedno se najdejo pijavke, ki želijo prodati zemljo po nesorazmerno visoki ceni, ali pa izsiljujejo s še drugimi pogoji, ki s samim zamljiščem nimajo nobene zveze. V primeru javnega interesa, kar pločnik definitivno je, razen če živite v hribih Albanije, sledi razlastitev. In tako je tudi edino prav. Tisti, ki pa bi še naprej radi živeli v srednjem veku, se bodo pa morali po svoj mir zavleči kam v samoto, kar v naseljih 21.-ega stoletja pločnik ni več luksuz, ampak civilizacijska norma.
22.5.2018 3 (4) (1)OceniTako to ni 
Tako to je, ne flancaj, ker bi vsak kmet rad kupil zemljišče po vrednosti gursa. Ocene tam notri so samo za davčno podlago, niso pa realne. Cene na trgu so 3x večje. Sedaj pa se nazaj zavleči v tvojo občinsko rupo in se ne pokaži več ven.
22.5.2018OceniSumljivo 
@Tako to je, v razmislek: oseba A ima v lasti zemljišče (cena po gursu 1 eur kvadratni meter) oseba B si želi to zemljišče in ga kupi po 10000eur na kvadratni meter. Čez nekaj časa se občina spomni, da bi isto zemljišče potrebovala za pločnik. Koliko je vredno to zemljišče, 1eur ali 10000eur na kvadratni meter ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava