dolenjska

Septembra začetek gradnje prve faze topliške obvoznice

23.5.2018 | 15:00 | B. Blaić

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in župan Dolenjskih Toplic Jože Muhič. (Foto: Občina Dolenjske Toplice)

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in župan Dolenjskih Toplic Jože Muhič. (Foto: Občina Dolenjske Toplice)

Dolenjske Toplice - Župan Dolenjskih Toplic Jože Muhič in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič sta danes podpisala sofinancerski sporazum za začetek gradnje prve faze topliške obvoznice, t.i. preboja Pionirska-Roška.

Pri preboju gre za gradnjo nove, približno 80 metrov dolge lokalne ceste, ki bo potekala od odcepa za ulico Pod Cvingerjem na Pionirski cesti do križišča Roške ceste in ulice Škrile.

Gradnja se bo po zagotovilih ministra začela septembra in bo trajala do pomladi naslednje leto. Celotna investicija je ocenjena na 1,2 milijona evrov, od katerih bo država prispevala milijon, občina pa 200.000 evrov.

Druga faza obvoznice predvideva preureditev sedanjega križišča pri parkirišču Balnea v krožišče ter gradnjo novega mostu čez Sušico in povezovalne cesto do Pionirske ceste, na katero bi se priključila v novem krožišču.

Kot nam je povedal župan Muhič, trenutno še poteka usklajevanje natančnega poteka trase, medtem ko tretja faza topliške obvoznice predvideva prestavitev sedanje Pionirske ceste na območju ob šoli nekaj metrov vzhodneje, medtem ko bi sedanjo cesto namenili za parkiranje.

Časovnica za drugo in tretjo fazo obvoznice še ni znana, Muhič pa pravi, da si bo v primeru ponovne izvolitve prizadeval, da bosta zaključeni v naslednjem mandatu, pri čemer bi lahko vrstni red izvedbe druge in tretje faze tudi zamenjali. Vrednost celotne obvoznice je sicer ocenjena na 5 milijonov evrov, ko bo dokončana, pa bodo sedanjo cesto skozi središče Dolenjskih Toplic na tak ali drugačen način zaprli za motorni promet.

Nadaljevanje Šmihelske ceste

Malo kasneje je minister Gašperšič na Otočcu z županom Novega mesta Gregorjem Macedonijem podpisal še sporazum o sofinanciranju druge faze prenove državne Šmihelske ceste v Novem mestu na odseku med trgovino Vita in odcepom za Košenice. Projekt je ocenjen na dober milijon evrov, od česar bo država zagotovila 78 odst. potrebnega denarja.

Trenutno sicer poteka prva faza prenove Šmihelske od cerkve do trgovine Vita, predvidena pa je tudi tretja faza, ki zajema gradnjo pločnika mimo stavbe zavoda F.I. Barage. 

‹ nazaj

Komentarji (1)

24.5.2018 1 (1) (0)Oceninmščan 
Ja ja, pred volitvami veselo podpisuje vse po vrsti. Tudi med gasilce se rine... Na koncu bo pa vse nično in se bo krepko zavleklo. Uporablja vsa sredstva, samo da pri koritu ostane....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava