dolenjska

Višje sodišče oprostilo črnograditelja

26.6.2018 | 20:25 | M. M.

Ljubo Novak iz Dobruške vasi (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Ljubo Novak iz Dobruške vasi (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Ljubljana, Dobruška vas - Višje sodišče v Ljubljani je oprostilo Roma iz romskega naselja v Dobruški vasi, ki je družinsko barako zgradil na kmetijskem zemljišču v lasti Kmetijske zadruge Krka. Razsodilo je, da je kaznivo dejanje zastaralo. Kot poroča Dnevnik, je sicer Ljubo Novak barako zgradil v okoliščinah, ki so jih povzročile občinske oblasti in zgodovinski razvoj dogodkov.

Novak je bil po navedbah STA na prvostopenjskem sodišču najprej kazensko obsojen zaradi "protipravnega zavzetja tujega zemljišča", višje sodišče pa je obsodbo razveljavilo, saj da je barako zgradil že pred mnogimi leti, ko temu ni še nihče oporekal. Poleg tega je tedanja novomeška občina po poročanju časopisa nastanek romskega naselja v Dobruški vasi celo sama spodbudila.

Naselje je bilo sicer postavljeno že v času Jugoslavije, kmetijska zadruga pa je zemljišče dobila v last po denacionalizacijskem postopku. Ker je bil kazenski pregon zoper očeta 14-ih otrok sprožen pred kratkim, je višje sodišče razsodilo, da je domnevno kaznivo dejanje že zastaralo.

"Če poenostavimo, sodba torej pomeni, da Romov ne moremo preganjati, če so jih oblasti pred desetletji naselile na določena zemljišča in so dolga leta njihovo naselitev tolerirale. Nerazrešen položaj nelegalnih romskih naselij bo tako treba urejati celostno, sistemsko in odgovorno, ne pa prisilno, skozi kazenske postopke," je za Dnevnik pojasnil Blaž Kovač iz Amnesty International Slovenija.

Po besedah tožilca Bojana Avbara pa primer kaže na to, da kazensko pravo ni primeren način za urejanje položaja Romov. "Žal mi je, da smo se morali zadeve lotevati na kazenskopravni ravni, medtem ko v drugih segmentih družbe nihče ni naredil nič za ureditev razmer," je po poročanju STA dodal Avbar.

‹ nazaj

Komentarji (9)

27.6.2018 10 (10) (0)Ocenisporočilo 
Močno sporočilo Romom: "Vam ni potrebno spoštovati slovenske zakonodaje, vi ste nad zakonom!"
27.6.2018 5 (5) (0)Oceninande 
Oče 14-ih otrok?????? Mora imeti pa res dobro plačo, da vse vzdržuje :-)
27.6.2018 2 (2) (0)Ocenianonymous 
Sodba spoštovanega višjega sodišča je seveda nesmiselna. Toda to je šlo "samo" za kazenski postopek zaradi protipravne zasedbe zemljišča. Lastnik lahko sproži še civilno tožbo (ta nikoli ne zastara), če seveda ima živce, čas in denar in če oceni, da ima to kakšen smisel. Kar verjetno v tem primeru nima.
27.6.2018 5 (5) (0)Oceniračunovodja 
Ja, plačo ima odlično; 14 otroških dodatkov skupaj kar precej znese.
27.6.2018 2 (2) (0)OceniM48 
V Beli krajini so kmetijski črnograditelji zlizani z koruptivno lokalno oblastjo, jim ne pride nobena inšpekcija do živega ne glede na proteste domačinov v Dragatušu. Na jugu pravna država še ne funkcionira, bo potrebno po pomoč v EU.
27.6.2018OceniM84 
M48 kdo v Dragatušu gradu na črno. To ni Kanižarica.
29.6.2018 2 (2) (0)OceniČestitke! 
Oče 14-ih otrok: ti imajo prihodnost, ne pa slovenski sinčki edinčki!
1.7.2018 2 (2) (0)OceniBrajdimir 
Za izumrtje te nacije se ni za bati. Rom Ljubo ima 14 otrok, nekateri od teh imajo že svoje otroke, oz. jih pospešeno delajo. Ti njegovi otroci bodo imeli še svojih 14 otrok, potem od otrokov otroci naslednjih 14 otrok. In tako bo ta Romova populacije čez desetletje štela že 2954 otrok, strošek države za vzdrževanje te populacije v obdobju 10 let preko 5 miljonov EUR. Bravo država.
3.7.2018OceniMike 
14 otrok? Oprostili črnograditelja? Pa je to res ali je kaka pomota v članku.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava