dolenjska

Razpis za občinske štipendije in enkratne denarne pomoči

19.7.2018 | 14:50 | M. Ž.

Sprejem lanskoletnih štipendistov in njihovih družin na rotovžu. (Foto: M. M., arhiv DL)

Sprejem lanskoletnih štipendistov in njihovih družin na rotovžu. (Foto: M. M., arhiv DL)

Novo mesto - Mestna občina Novo mesto je na svoji spletni strani objavila razpis za podelitev izrednih štipendij in enkratnih denarnih pomoči za perspektivne študente in dijake. Kandidati lahko vloge oddajo do 5. oktobra, pri izbiri štipendistov pa bodo ponovno imeli prednost izjemni dosežki, ki omogočajo promocijo ali razvoj občine na različnih področjih, kot so kultura, umetnost, šport in znanost, so sporočili iz novomeške občine.

Višina izredne štipendije znaša 200 evrov na mesec za študij v Sloveniji in 300 evrov na mesec za študij v tujini, višina enkratne denarne pomoči za študij v tujini pa 500 evrov v enkratnem znesku. »Občina tako po letu 2016, ko se je po nekaj letih ponovno odločila za uvedbo štipendij in denarnih pomoči, ponovno daje priložnost mladim Novomeščanom, da s pomočjo štipendiranja razvijajo svoje posebne talente,« so zapisali v sporočilu za javnost.

V letu 2016 so štipendije prejeli Gal Pavlin, Manja Slak in Uroš Prešern, lani so izbrali študentko dentalne medicine Anjo Fink, šahista Vida Dobrovoljca in teniško igralko Živo Falkner.

Kandidirajo lahko študenti in dijaki

Možnost za pridobitev štipendije imajo perspektivni študenti študijskih programov 1., 2. in 3. bolonjske stopnje in perspektivni dijaki srednješolskega izobraževanja, ki so državljani Slovenije, imajo stalno prebivališče v Mestni občini Novo mesto, so v zadnjem zaključenem šolskem letu dosegli povprečno zaključno oceno najmanj 4 oz. v zadnjem zaključenem študijskem letu kot študentje povprečno oceno vseh opravljenih izpitov najmanj 8, so dosegli izjemne dosežke, niso zaposleni ali vpisani v evidenco brezposelnih oseb na zavodu za zaposlovanje, nimajo statusa samozaposlene osebe, ki opravlja registrirano dejavnost, in niso lastniki oziroma solastniki gospodarske družbe.

Izjemoma se lahko podeli štipendija tudi kandidatu, ki ne izpolnjuje pogoja glede ocen, če na posameznem področju dosega izjemne dosežke, primerljive v evropskem in svetovnem prostoru, ter so ti nad dosežki tistih kandidatov, ki pogoje glede ocen izpolnjujejo.

Enkratne denarne pomoči pa so namenjene perspektivnim študentom študijskih programov 1., 2. in 3. bolonjske stopnje, ki se izobražujejo v tujini, tudi zanje pa veljajo vsi pogoji, kot so za štipendije.

Pravočasno prispele in popolne vloge bo obravnavala komisija. O dodelitvi štipendij in enkratnih denarnih pomoči bodo kandidate pisno obvestili najkasneje v 90 dneh od zadnjega dne za oddajo vlog. Število podeljenih izrednih štipendij in enkratnih denarnih pomoči bo po obravnavi vlog določeno skladno z razpoložljivimi sredstvi, so še dodali na občini.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava