kočevsko-ribniško

Ostali brez podružnične šole

25.9.2018 | 10:40 | Besedilo in fotografiji: M. G.

Tako je bilo v podružnični šoli konec minulega šolskega leta. (Foto: M. G.)

Tako je bilo v podružnični šoli konec minulega šolskega leta. (Foto: M. G.)

Podružnična šola v Podpreski.

Podružnična šola v Podpreski.

Loški Potok - Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je podružnica Podpreska, ki je delovala v okviru OŠ dr. Antona Debeljaka v Loškem Potoku, edina v državi, kjer se v šolskem letu 2018/19 ne oglaša zvonec. V dragarski dolini se je v prvi razred v tekočem šolskem letu vpisal le en otrok, zato je bila odločitev občinskega sveta v začetku aprila, da zadnja podružnica (začasno) zapre vrata, tudi pričakovana.

»Od leta 2004 se število šolarjev giblje med 4 in 8, kar je petkrat manj kot v času, ko sem jaz hodila v to šolo,« je dejala učiteljica Alenka Kalič, ki je skupaj z otroki od prvega septembra del kolektiva na matični šoli; letos jo, tako kot v minulem šolskem letu, v devetih razredih obiskuje 136 učencev, od tega 18 prvošolčkov.

»Pogoji, da bi zaprto šolo znova odprli, nam niso pisani na kožo. Vpisanih bi moralo biti namreč deset otrok, kar glede na trenutne razmere v dragarski dolini ni za pričakovati,« je dejal ravnatelje šole Andrej Starc.

S šolo je v Podpreski vrata zaprl tudi vrtec. Trinajst malčkov je skupaj s svojimi vrstniki prestopilo prag novega vrtca ob šoli. Ob ukinitvi vrtčevskih prostorov na dosedanjih štirih lokacijah bo tam v osmih oddelkih poslej prostora za 90 otrok, trenutno jih je 76.

Članek je objavljen v aktualni številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava