kronika

Na Čatežu desetina sodelujočih napihala več kot 0,24 mg/l

11.11.2018 | 13:00 | J. A.

Veliko jih je bilo takšnih, ki alkohola sploh niso pili. (Foto: Zavod Varna pot)

Veliko jih je bilo takšnih, ki alkohola sploh niso pili. (Foto: Zavod Varna pot)

Ljubljana, Novo mesto - Ob martinovem, prazniku vina, so na zavodu Varna pot ponovno izvedli terensko akcijo Čista nula, čista vest na martinovanjih po Sloveniji. V petek so obiskali Dolenjsko martinovanje v Novem mestu, včeraj pa so bili na štirih lokacijah: na Ljubljanski Vinski poti, Martinovanju Ptuj, Razhodnji po Levstikovi poti (popotovanje od Litije do Čateža) in na Vinski poti v Rovih pod starim Kranjem.

Skupno je 10 moderatorjev omenjenega zavoda nagovorilo 8.500 oseb, da bi preverili stopnjo alkoholiziranosti. V primeru rezultata več kot 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka so voznika prosili, da si skupaj poiščejo alternativno in varno obliko prevoza domov, odgovorni vozniki, ki niso napihali več, kot je zakonsko dovoljena meja, pa so prejeli praktično nagrado.

Na vseh lokacijah so opravili 1.360 preizkusov alkoholiziranosti med obiskovalci, ki so se opredelili kot vozniki oziroma aktivni udeleženci v prometu. Najvišjo stopnjo prisotnosti alkohola so izmerili na Ptuju in sicer 0,71 mg/l. Povprečje med tistimi, ki so napihali nad mejo, je bilo 0,42 mg/l. Tokrat so bili med vozniki večinoma starejši, nad 30 let.

V Novem mestu je 0,0 napihalo 48,3 odstotka sodelujočih, na Četežu 46,3 odstotka, v Novem mestu nad mejo 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka ni napihal nihče, na Čatežu pa skoraj desetina (9,8%) !

"Številni obiskovalci so se do akcije opredelili izredno pozitivno, kot zanimivost pa naj izpostavimo, da so se naše točke pojavile kot informacijski kotiček, kjer so številni, ki so pregloboko pogledali v kozarec, prišli povedat, da gredo domov s taksijem, da so prišli in bodo odšli z organiziranim prevozom ali, da imajo »treznega prijatelja voznika«, kar je bil tudi namen akcije. Veseli nas, da se mnogi ljudje zavedajo, da smo prav vsi soodgovorni za uresničevanje Vizije Nič," pravijo organizatorji akcije.

‹ nazaj

Komentarji (1)

11.11.2018 1 (3) (2)Ocenimatjaz 
nacionalna sramota in katastrofa je tole. potem se pa se propagirajo take alkoholicarske prireditve... ce pa koga dobijo z đointom se ga pa obravnava kot kriminalca, lopova ... po drugi strani pa pol populacije nažgana. cista hipokrizija. kako potem sploh taka druzba lahko funkcionira, ce je toliko alkoholikov ??

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava