dolenjska

Svetniki sklicali izredno sejo - pogrešajo informacije in dialog

13.11.2018 | 15:15 | Besedilo in foto: L. Markelj

Šest občinski svetnikov je zadostovalo, da je bil občinski svet sinoči sklepčen.Trdijo, da je seja zakonita, ravno tako sprejeti sklepi.

Šest občinski svetnikov je zadostovalo, da je bil občinski svet sinoči sklepčen.Trdijo, da je seja zakonita, ravno tako sprejeti sklepi.

Šmarješke Toplice - Zapleti z odstopom od koncesijske pogodbe o izvajanju javne zdravstvene službe na področju splošne medicine Irene Vester, dr. med., spec. druž. med., zdravnice v šmarješki zdravstveni ambulanti, in problematika z razvojnimi oz. prostorskimi širitvami podjetja Plastoform v Šmarjeti sta bila glavna razloga za sklic včerajšnje prve izredne seje občinskega sveta (OS) Občine Šmarješke Toplice.

To sejo je sklicalo osem (od enajstih) občinskih svetnikov: Aleksander Durič, Franc Anderlič, Tone Bobič, Milan Pajk, Dušan Bregant, Ladislav Prešeren, Jože Vidic in Danijela Jakše, »ker je na našo zahtevo ni želela sklicati županja Bernardka Krnc, čeprav bi po poslovniku to morala storiti,« je dejal prvopodpisani Aleksander Durič.

Zbrani pred zaklenjeno občinsko stavbo v Šmarjeti.

Zbrani pred zaklenjeno občinsko stavbo v Šmarjeti.

Občinska stavba zaprta

A včeraj zvečer se je šest od te osmerice znašlo pred zaprtimi vrati občinske stavbe, kar pravzaprav ni bilo presenečenje. Županja Bernardka Krnc, ki vse to dogajanje označuje za »predvolilno kuhinjo lokalne politike in kapitala«, je svetnike isto popoldne obvestila, da izredne seje ne bo, »saj v skladu s poslovnikom zanjo ni pogojev: ne formalnih ne vsebinskih (zahteva ni bila obrazložena, brez gradiva o odločanju, tudi 5-dnevni rok za sklic seje še ni potekel itd.) Zato občina ne bo zagotovila uporabo sejne sobe, ne zapisnikarja, niti ne bo pripravila zahtevanega gradiva...« Županja je danes povedala, da bo redno sejo OS z zahtevanim dnevnim redom sklicala po volitvah, prihodnji torek, 20. novembra, ob 18. uri.

Neuspešno odklepanje vrat družbenega doma.

Neuspešno odklepanje vrat družbenega doma.

Zbrani svetniki - pridružili so se jim tudi podobno misleči občani, predstavnici nedavno ustanovljene CI ter zdravnica Vestrova in vodstvo Plastoforma - so sejo nameravali imeti v družbenem domu, a ključ, ki je do ponedeljka odpiral vsa vrata, vhodnih v dvorano ni več. Zamenjava ključavnice je zbrane razburila, a se niso dali in odšli so v prostore gasilskega doma. Županja zanika, da bi zamenjala ključavnico doma, le hišnik je ključ pozabil v vratih z notranje strani.

Vestrova predstavila svojo plat

Sandi Durič

Sandi Durič

Aleksander Durič je na izredni seji poudaril, da ne gre za predvolilno potezo, »le svetniki bi radi izvedeli resnico in se soočili z vsemi podatki, skratka slišali obe strani o problematičnih temah, kar se do sedaj ni zgodilo. Premalo smo obveščeni in verjetno smo bili zavedeni,« je dejal in strinjali so se tudi ostali. Od občinske uprave so zahtevali celovito pripravo gradiva z originalnimi mnenji KPK, računskega sodišča, Urada za nadzor proračuna ter vso korespondenco med občino in koncesionarko Vestrovo.

Zdravnica Irena Vester

Zdravnica Irena Vester

Zdravnica Vestrova je svetnikom na kratko predstavila prostorsko stisko svoje ambulante v Šmarjeti, na katero opozarja že od leta 2015, in med drugim povedala, da je bila zavedena z napačnimi oz. neresničnimi informacijami z občine, zato je včeraj na občino poslala preklic odpovedi koncesijske pogodbe, ravno tako tudi pritožbo na odločbo o prenosu programa na javni zavod.

Zdravnica, ki želi še naprej delati v Šmarjeti, poudarja, da ima za vse izrečene trditve papirje, svetnikom, ki so dejali, da o problematiki niso bili seznanjeni, pa je povedala še, da na sejo občinskega sveta ni bila do zdaj nikoli povabljena, »županja mi je celo rekla, da raje ne, ker so tam mediji. Tako sem bila le enkrat vabljena na kolegij, a mi je odvetnik udeležbo odsvetoval.«

Plastoform bi se rad širil

Franc Gregorčič kaže na prostorski dokument, ki Plastoformu ne omogoča željene prostorske širitve v Šmarjeti. Na desni njegova sinova Franci in Gašper, ki vodita Plastoform Šmarjeta in Papiroti Senovo.

Franc Gregorčič kaže na prostorski dokument, ki Plastoformu ne omogoča željene prostorske širitve v Šmarjeti. Na desni njegova sinova Franci in Gašper, ki vodita Plastoform Šmarjeta in Papiroti Senovo.

Tudi v primeru Plastoforma svetniki niso seznanjeni z njihovimi razvojnimi načrti in potrebami v okviru sprememb in dopolnitev OPN, pri čemer naj bi podjetje imelo težave z Občino Šmarješke Toplice.

Kot je povedal direktor G4 Groupe Franc Gregorčič, so že januarja lani podali razvojno vizijo podjetja s 40 metrsko širitvijo hale proti jugu, seveda z dovozno cesto in ograjo ter zelenim pasom, a jih je pred kratkim neprijetno presenetil dokument, v katerem je omogočena širitev pravzaprav le na 15 metrih, z zelenim pasom so jim odvzeli še obstoječa parkirišča. »To je za nas nesprejemljivo, to pomeni konec naše zgodbe v Šmarjeti. Naj se to jasno pove, čeprav si mi želimo tu razvijati in ostati,« je dejal Gregorčič, pritrdila pa sta mu tudi oba sinova Franci in Gašper. Rezervnih scenarijev si ne želijo.

Županje očitka zavrača

Bernardka Krnc

Bernardka Krnc

Županja Bernardka Krnc vse očitke zavrača. V primeru zdravnice pove, da je šla zadeva že predaleč in poti nazaj verjetno ni več. »Občina spoštuje vse sklepe OS in tako tudi deluje. Zato je že izdala odločbo za prenos koncesije od koncesionarke Irene Vester na javni zavod, to je Zdravstveni dom Novo mesto, ki je obljubil zdravnika s 1. aprilom 2019. Koncesionarka je dala odpoved z 31. marcem 2019 in za zdravstveno oskrbo občanov poskrbljeno, sicer pa si njenega preklica odpovedi še nisem prebrala,« je povedala tik pred zaključkom torkove redakcije.

Glede podjetja Plastoform pove, da je občina vedno po najboljših močeh omogočala razvoj gospodarstva, ravno tako je šla na roke omenjenemu podjetju, »seveda v skladu z zakonodajo. Ta verzija dokumenta, ki sedaj kroži naokrog, je delovno gradivo prvega osnutka in ni zadnja verzija, ki je za podjetje veliko bolj ugodna, kar v Plastoformu vedo. Vse to je absolutno velika politična kuhinja,« je prepričana.

Svetniki so sprejeli dva sklepa: da so se na izredni seji seznanili s problematiko koncesionarke in z dejstvi, ki jih  je predstavila sama, ter ugotovili, da nekatere trditve občinske uprave v zvezi z njo ne držijo v popolnosti; seznanili pa so se tudi s problematiko razvojne vizije podjetja Plastoform, o čemer do zdaj niso imeli nikakršnih informacij. OS mora biti od vsega začetka bolj aktivno vključen v pripravo ključnih prostorskih razvojnih dokumentov občine.

‹ nazaj

Galerija (22)

IZREDNA 001
IZREDNA 002
IZREDNA 003
IZREDNA 004
IZREDNA 005
IZREDNA 006
IZREDNA 007
IZREDNA 008
IZREDNA 009
IZREDNA 010
IZREDNA 011
IZREDNA 012
IZREDNA 013
IZREDNA 014
IZREDNA 015
IZREDNA 016
IZREDNA 017
IZREDNA 018
IZREDNA 019
IZREDNA 020
IZREDNA 021
IZREDNA 022

Komentarji (3)

14.11.2018—   (5) (5)OceniDurič 
Od julija 2005, ko smo prevzeli večnamensko dvorano, ki jo je zgradila KS Šmarjeta imam v uporabi univerzalni ključ, ki odpira vsa vrata (4 kom) dvorane. S tem ključem sem vsa ta leta odpiral dvorano za skoraj vse prireditve, ki so bila v njej, predvsem sem pa dvorano vedno zaprl in pogasnil luči. Občinski svet Občine Šmarješke Toplice je najvišji politični organ občine, kateremu je županja samovoljno onemogočila izvedbo legalno sklicane izredne seje v občinskih, torej naših, prostorih. Zdaj pa še z eno veliko lažjo županja izjavi, da je "hišnik pozabil ključ v vratih iz notranje strani". Saj človek ne more verjeti, da lahko nekdo tako laže in se spreneveda. Ta ubogi hišnik se je sam zaklenil v dvorano, ker so bila vsa štiri vrata zaklenjena s pozabljenim ključem z notranje strani vrat. Grozno, nepojmljivo, žlehtno,... Izredna seja je bila sklicana samo zaradi razjasnitve dejstev okrog zdravstvene službe in ni imela nikakršnega političnega predvolilnega ozadja, ker se to vleče že od leta 2016. Ni mi pa jasno, da zdaj županja sklicuje 32. Redno sejo občinskega sveta za 20.11.2018, dva dni po volitvah, z istim dnevnim redom, kot smo ga imeli sklicatelji izredne seje. Občani Občine Šmarješke Toplice razmislite in se zamislite o vseh teh dejstvih, odločitev je vaša.
14.11.2018 2 (7) (5)OceniPidi 
Pozdravljeni, Eni smo se odločili, da z svojem izkušnjam in pozitivno voljo poizkusimo vnesti novo energijo in prepotrebno osvežitve v naši prelepi občini. Dejansko imamo Šmarješke Toplice v srcu in želimo voditi po principu MI namesto JAZ. Primeri navedeni v članku so lahko enostavno rešeni ravno po tem principu. Tam, kjer je volja tam, je pot in verjemite, da imamo MI izredno motivacijo, da to izkažemo z našim delom in posledično ciljem! Šmarješke Toplice v srcu! LP Peter Anton Gorenc - Pidi
16.11.2018 3 (4) (1)Ocenidalde 
Mandat županov omejiti na max 2 mandata. S tem se prepreči ustvarjanje lokalnih šerifinj in šerifov, ki menjajo ključavnice in zaposlujejo ljudi, ki se znajo čudežno rešiti iz zaklenjenih prostorov.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava