namig za premik

Amarant Kooperativa - Danijela Perdih: "Kalčki, pridelava in predelava", Mestna hiša

14.11.2018 | 17:00

PREDAVANJA V MESTNI HIŠI BREŽICE (oktober, november 2018)

-14.11. 2018 ob 17 uri Amarant Kooperativa-Danijela Perdih "Kalčki, pridelava in predelava"

Kalčki so sploh v zimskem času lahko dobra alternativa sveži zelenjavi, saj so polni vitaminov, mineralov, prehranske vlaknine in ostalih sestavin, ki jih naše telo dnevno potrebuje. V delavnici bomo govorili o vseh fazah - od vzgoje, do uporabe kalčkov. Delavnica zajema:- Osnovne informacije o različnih sortah kalčkov (poudarek bo na tistih, ki jih bomo uporabili pri pripravi jedi)

- Navodila za vzgojo in shranjevanje kalčkov, demonstracija uporabe kalilnikov

- Demonstracija uporabe kalčkov - priprava 5 jedi (juha, predjed, solata, glavna jed in sladica)

- Degustacija pripravljenih jedi

Delavnica traja približno 1,5-2 uri - odvisno od števila udeležencev in števila vprašanj (udeleženci lahko postavljajo vprašanja o kaljenju in kalčkih skozi celoten potek delavnice).

-21.11. 2018 ob 17 uri Radovan Šuman "Predstavitev biodinamičnega pristopa pridelave in predelave grozdja na Biodinamični kmetiji Šuman"

Radovan Šuman je eden privih biodinamičnih vinogradnikov v Sloveniji s certifikatom Demeter z veliko antropozofskega, še več pa praktičnega znanja. Obdeluje 28.000 trt na biodinamičen način osem let, na ekološki pa osemnajst. V dobrih letih pridela 20.000 litrov biodinamičnega vina,ki ga ne žvepla. V svojih vinogradih ima posajena sadna drevesa, zelišča, zelenjavo, namesto mulčerja pa uporablja ovce. Ima tudi ogromno čebel v lastnih panjih.

Njegova odlična vina bomo po predavanju tudi poizkusili.

-28.11.2018 ob 17 uri Matjaž Turinek "Oskrba biodinamičnega sadovnjaka-koraki za uspešno pridelavo in predelavo biodinamičnega sadja"

Matjaž Turinek je prvi doktor biodinamike v Sloveniji, ki je svoje znanje nabiral v tujini in Sloveniji, sedaj ga pa nadgrajuje na svoji biodinamični kmetiji s certifikatom Demeter. Z veseljem ga širi med ljudi. Predstavil nam bo svoje izkušnje v šest hektarjev velikem sadovnjaku in še marsikaj.

‹ nazaj