posavje

V ŽIVO: Kdo bodo posavski župani?

18.11.2018 | 19:55 | B. B.

Dolgo časa je kazalo, da bo Ivan Molan županski stolček v Brežicah ubranil v prvem krogu ... . (Foto: M. L., arhiv DL)

Dolgo časa je kazalo, da bo Ivan Molan županski stolček v Brežicah ubranil v prvem krogu ... . (Foto: M. L., arhiv DL)

... a se bo zanj moral v drugem pomeriti z Igorjem Zorčičem. (Foto: B. B., arhiv DL)

... a se bo zanj moral v drugem pomeriti z Igorjem Zorčičem. (Foto: B. B., arhiv DL)

Miran Stanko in SLS v Krškem ostajata trdno v sedlu. (Foto: B. B., arhiv DL)

Miran Stanko in SLS v Krškem ostajata trdno v sedlu. (Foto: B. B., arhiv DL)

Župan Kostanjevice Ladko Petretič je s konkurenco opravil v prvem krogu. (Foto: B. B., arhiv DL)

Župan Kostanjevice Ladko Petretič je s konkurenco opravil v prvem krogu. (Foto: B. B., arhiv DL)

Srečko Ocvirk bo Sevnico vodil tudi v naslednjem mandatu. (Foto: M. L., arhiv DL)

Srečko Ocvirk bo Sevnico vodil tudi v naslednjem mandatu. (Foto: M. L., arhiv DL)

Ob 00.15: V Brežicah bo drugi krog

V Posavju vendarle nekaj novega. Za razliko od volitev izpred 4 let, bo vsaj v eni občini potreben drugi krog, in sicer v Brežicah, kjer je po vseh preštetih glasovih aktualni župan Ivan Molan osvojil 49,77 odst. glasov, drugouvrščeni Igor Zorčič pa 28,41 odst. Sledijo Mitja Kolarič (SD, 9,21 odst), Peter Dirnbek (Levica, 6,83 odst.) in Andrej Gerjevič (Sonce, 6,05 odst.).

Če ne bo prišlo do sprememb, ki bi jih prinesli glasovi po pošti, se bosta v drugem krogu županskih volitev 2. decembra pomerila Molan in Zorčič.

Ob 23.55:  Bo uspelo tudi Molanu?

Nekaj negotovosti glede tega, ali bo v Posavju potreben drugi krog, je le še v Brežicah, kjer so do polnoči prešteli dobrih 95 odst. glasov. V vodstvu je aktualni župan Ivan Molan z 50,46 odst. vseh glasov. Najbolj se mu je približal poslanec Igor Zorčič (SMC) s 27,57 odst., sledijo Matija Kolarič (SD) z 9,33 odst., Peter Dirnbek (Levica) s 6,55 odst. in Andrej Gerjevič (Sonce) s 6,09 odst.

Vse glasove so sicer prešteli tudi v Krškem (udeležba je bila 45,70-odst.), kjer župan ostaja Miran Stanko (SLS). Prejel je 53,85 odst. vseh glasov. Njegov najbližji zasledovalec Dušan Dornik (SMC) je dobil 33,09 odst., sledita Božidar Resnik (DD) z 9,04 odst. in Aleš Suša (Levica), ki je zbral 4,02 odst.

Ob 22.50: V Posavju brez sprememb in v prvem krogu

Že pred današnjim glasovanjem je bilo jasno, da na županskih mestih v Sevnici in Radečah ostajata Srečko Ocvirk (SLS) in Tomaž Režun (SD), saj nista imela protikandidatov. A kot kažejo dosedanji rezultati, sprememb na županskih položajih ne bo niti v drugih posavskih občinah.

V Kostanjevici na Krki si je po burnem prvem mandatu še enega prislužil Ladko Petretič. Po vseh preštetih glasovih - 1.425 jih je bilo, kar pomeni skoraj 69 odst. udeležbo - je dobil 53,39  odst., drugi je Andrej Božič (14,90 odst.), županov največji kritik v občinskem svetu, Bojan Rajar, pa je zbral 13,35 odst. glasov.

V Krškem so do 22.50 ure prešteli 93 odst. glasov. Sodeč po teh, se zmaga v prvem krogu obeta županu Miranu Stanku (SLS), ki je zbral 54,64 odst., Dušanu Dorniku (SMC) na drugem mestu je svoj glas zaupalo 32,55 odst. volivcev. Sledita Božidar Resnik (DD) z 9,21 odst. in Aleš Suša (Levica), ki je zbral 3,60 odst.

Podobno je v Brežicah, kjer je po 52 odst. preštetih glasov trdno v vodstvu aktualni župan Ivan Molan z 54,88 odst.. Najbolj se mu je približal poslanec Igor Zorčič (SMC) z 25,95 odst., sledijo Matija Kolarič (SD) s 7,20 odst., Peter Dirnbek (Levica) s 6,64 odst. in Andrej Gerjevič (Sonce) s 5,32 odst.

V Bistrici ob Sotli so do 22.50 ure prešteli praktično vse glasove, župan pa ostaja Franjo Debelak, ki je osvojil 62,66 odst. glasov. Njegova protikandidatka Petra Misija Zorko jih je dobila 37,34 odst.

Ob 21.10 uri: Petretič v prvem krogu, podobno se obeta tudi Stanku in Molanu

Po dobri tretjini prešitih glasov v Krškem z 58 odst. glasov prepričljivo vodi aktualni župan Miran Stanko. Najbližji zasledovalec Dušan Dornik ima slabih 30 odst, sledita Božidar Resnik z 10 in Aleš Suša s slabimi 3 odst.

Sprememb kot kaže ne bo niti v Brežicah. Po 12 odst. preštetih glavo je v veliki prednosti aktualni župan Ivan Molan, ki ima 72 odst. glasov. Drugi je Igor Zorčič z nekaj manj kot 12 odst. glasov.

V Kostanjevici so v tem času prešteli vse oddane glasove - 1.425 jih je bilo (68,74-odst. udeležba). Ladko Petretič je dobil 53,39 odst. in bo občino vodil še v drugem mandatu. Sledijo Andrej Božič (14,90), Andrej Rajar (13,35), Vesna Hrovat (7,84), Žan Colarič (6,57), Marjan Jerele (2,47) in Andrej Kerin (1,48 odst.).

Ob 20.30 uri: Petretič najverjetneje v prvem krogu, bo uspelo tudi Stanku?

Župan Kostanjevice Ladko Petretič si je kot kaže priboril drugi mandat. Po 70 odst. preštetih glasov ima 56,46 odst., sledijo Andrej Rajar (16,53), Andrej Božič (11,02), Vesna Horvat (6,99), Žan Colarič (5,30), Andrej Kerin (1,91) in Marjan Jerele (1,80 odst.).

Prvi relevantni podatki prihajajo tudi iz Krškega. Po slabih 8 odst. preštetih glasov je v vodstvu Miran Stanko (55,33 odst.), z 32,54 odst. mu sledi Dušan Dornik.

Ob 20.10 uri: V Kostanjevici Petretič v lepem vodstvu

V Kostanjevici na Krki se bo boj za županski stolček kot kaže bil med sedanjim županom Ladkom Petretičem in njegovim največjim kritikom v občinskem svetu Bojanom Rajarjem. Trenutno bolj kaže Petretiču, ki po približno 33 odst. preštetih glasov vodi s 56 odst.. Rajar kot najbližji zasledovalec ima slabih 23 odst. glasov.

 Ob 19.55. uri: Ocvirk in Režun že izvoljena

V Posavju je bilo še pred volitvami jasno, da vsaj v dveh občinah sprememb na županskem mestu ne bo, saj Srečko Ocvirk (SLS) v Sevnici in Tomaž Režun (SD) v Radečah nista imela protikandidatov.

Pred štirimi leti so volivci vseh šestih posavskih občin župane izvolili že v prvem krogu.

Drugega kroga tudi tokrat zagotovo ne bo v Bistrici ob Sotli, kjer sta se pomerila aktualni župan Franjo Debelak (Dušan Berkovič in skupina volivcev) in Petra Misija Zorko (Metoda Rainer in skupina volivcev).

V drugih občinah pričakujemo bolj negotove izide.

V Krškem kandirajo: Miran Stanko (SLS), Dušan Dornik (SMC), Božidar Resnik (Dobra Država) in Aleš Suša (Levica)

V Brežicah je pet županskih kandidatov, in sicer: Ivan Molan (Dražen Levojević in skupina volivcev), Igor Zorčič (SMC), Peter Dirnbek (Levica), Andrej Gerjevič (Sonce) in Matija Kolarič (SD)

Največ, kar sedem kandidatov, je v Kostanjevici na Krki: Ladko Petretič (Robert Zagorc in skupina volivcev), Andrej Kerin (SNS), Žan Colarič (Mitja Luštek in skupina volivcev), Andrej Božič (Krošl Matjaž in skupina volivcev), Vesna Hrovat (Ana Pajić in skupina volivcev), Andrej Rajar (Jože Junkar in skupina volivcev) in Marjan Jerele (Dobra Država)

Prve rezultate volitev pričakujemo v kratkem.

‹ nazaj

Komentarji (2)

20.11.2018 1 (1) (0)Ocenitoto 
zadnji čas je da se zamenja župan ki je izključno naklonjen prebivalcem levega brega Save mi na desni smo zapostavljeni (krožno križišče na Selah - čemu, pločnik od gostilne Kalin do nadvoza na Obrežju pa ni potreben, promet pa tak da ne smeš pmoliti nosu iz hiše) ravno zato je volici čas sedaj da se mu odreče zaupanje. čas je za spremembe.
20.11.2018Ocenitoto 
da nebo pomote predhodni komentar se nanaša na župana MOLANA.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava