dolenjska

V ŽIVO: Kako smo volili na Dolenjskem?

18.11.2018 | 21:15 | R. N.

Foto: R. N, arhiv DL

Foto: R. N, arhiv DL

Novo mesto - V Sloveniji so danes potekale lokalne volitve, sedme v zgodovini samostojne države. V 212 občinah se je ob 19. uri zaprlo približno 3200 volišč, na katerih so volivci odločili, komu bodo zaupali vodenje občin v prihodnjih štirih letih. Volili so župane in člane občinskih svetov, ponekod pa tudi svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. 

Krštincu nov mandat

V Straži so vnovičen mandat zaupali dosedanjemu županu Dušanu Krtincu, ki je prejel 52,23 odst. glasov. Mag. Samo Jakljič je zbral 37,81 odst., Franc Plut pa 9,95 odst. glasov.

V Žužemberku drugi krog

V Žužemberku se bosta v drugem, krogu pomerila Jože Papež, ki je zbral 46,64 odst. glasov, in dosedanji župan Franc Škufca, ki so mu volivci namenili 40,96 odst. glasov. Darku Puclju je glas zaupalo 12,40 odst. volivcev.

Kastelic prepričljivo vodi

V Mirni Peči je preštetih malo manj kot polovica glasov. Dosedanji župan Andrej Kastelic je dobil nekaj več kot 86 odst. glasov, medtem ko je Zvonko Lah prejel nekaj več kot 13 odst. glasov.

Mavru še četrti mandat

V občini Mokronog Trebelno so volivci po neuradnih podatkih še četrtič zapored za župana izbrali dosedanjega prvega moža občine Antona Mavra, ki je zbral skoraj 74 odst. glasov, njegov protikandidat Uroš Pikl pa dobrih 26 odst.

Dodano ob 21.30:

V občini Šentrupert so se za županski stol potegovali dosedanji župan Rupert Gole, Andrej Martin Kostelec in Nataša Hribar. Po tri četrtine preštetih glasov so vsi trije kandidati prejeli po eno tretjino glasov volilnih upravičencev. 

Dodano ob 21.35:

V občini Dolenjske Toplice po skoraj polovici preštetih glasov najbolje kaže nekdanjemu županu Francu Vovku, ki je zbral 57,47 odst. glasov, na drugem mestu je dosedanji župan Jože Muhič, ki so mu volivci namenili 27,01 odst. glasov, Jure Filipović pa jih je zbral dobrih 15 odstotkov. 

Dodano ob 21.40:

V občini Šentjernej so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Aktualnega župana Radka Luzarja je podprlo 44,04 odst. volivcev, Franc Hudoklin je na drugem mestu zbral 26,43 odst. glasov, Jožetu Simončiču so volivci namenili dobrih 20 odstotkov glasov, sledita Albert Pavlič (5,44 odst. glasov) in Viktorija Rangus (3,69 odst. glasov).  

Dodano ob 21.45:

V Škocjanu bo občino še naprej vodil Jože Kapler, ki po treh četrtinah vseh preštetih glasov prepričljivo vodi pred Francem Kocjanom. Kapler je prepričal več kot 80 odstotkov volilnih upravičencev.

Dodano ob 21.50:

V občini Šmarjeških Toplicah je preštetih manj kot polovica vseh oddanih glasov. s 53,03 odst. glasov vodi mag. Marjan Hribar, nekaj manj kot 40 odst. glasov je zbrala dosedanja županja mag. Bernardka Krnc, Anici Turk Potočar pa so volivci namenili 7,63 odst. glasov.

Dodano ob 22.30:

V Šentrupertu drugi krog

Po vseh preštetih glasovih sta se v občini Šentrupert v drugi krog uvrstila Andrej Martin Kostelec, ki so mu volivci zaupali 37 odst. glasov, in dosedanji župan Rupert Gole, ki mu je glas zaupalo 32,23 odst. volivcev, na tretje mesto se je uvrstila Nataša Hribar, ki je zbrala 30,76 odst. glasov.

V Šentjerneju drugi krog med dosedanjim in nekdanjim županom

V občini Šentjernej je preštetih 90 odst. glasov. Sodeč po teh se bosta v drugem krogu pomerila dosedanji župan Radko Luzar (44,82 odst. glasov) in nekdanji župan Franc Hudoklin (26,36 odst. glasov). Za njima so se zvrstili Jože Simončič (18,87), Albert Pavlič (6,23) in Viktorija Rangus (3,72 odst.).

V nekaterih občinah še vedno niso prešteti vsi glasovi, zato bomo jutri poročali, kako so se tam odločili volivci.

Vsi podatki so še neuradni. S tem pa danes zaključujemo spremljanje lokalnih volitev.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava