kočevsko-ribniško

V Ribnici in Kočevju bodo imeli zmagovalci v svetih prepričljivo večino

20.11.2018 | 13:20 | M. Leskovšek - Svete

Kočevski župan Vladimir Prebilič (Foto: M L.-S.)

Kočevski župan Vladimir Prebilič (Foto: M L.-S.)

Nov ribniški župan Samo Pogorelc (Foto: M. L.-S.)

Nov ribniški župan Samo Pogorelc (Foto: M. L.-S.)

Ribnica, Kočevje - V Občini Ribnica, ki je dobila novega župana Sama Pogorelca, bo nov občinski svet v povsem drugačni sestavi, kot je bil ne samo zadnja 4 leta, ampak v vseh letih samostojne Slovenije, v občini Kočevje, kjer ostaja župan Vladimir Prebilič, pa je njegova lista Moja Kočevska v občinskem svetu samo še utrdila svoj položaj. V obeh občinah pa bodo imeli zmagovalci letošnjih volitev v občinskih svetih večino in to prepričljivo.

SDS, ki je kot vodilna stranka leta krojila politiko v ribniški občini, je največji poraženec letošnjih volitev v Ribnici. Ne samo, da njihov kandidat za župana, aktualni župan Jože Levstek ni dobil zaupanja volivcev za nov mandat, ampak je SDS izgubila tudi veliko mest v občinskem svetu. V novem občinskem svetu bodo imeli le 4 predstavnike, kar 11 predstavnikov bo imela Lista Sama Pogorelca Za napredno Ribnico, 2 NSi, po enega pa SLS in SD.

Aktualni župan Jože Levstek, ki je bil najresnejši protikandidat Pogorelcu, pravi, da ga poraz ni ravno presenetil, je pa bil malo presenečen zaradi tako nizkega rezultata, kot ga je dosegel. »Pričakoval sem, da bo okoli 60 priti 40,« pravi in dodaja, da bo analiza pokazala vzroke za dosti nižji rezultat. »Protikandidat je pridobil na svojo stran mlade in morda smo v SDS malo premalo delali na mladih,« pravi. Za kampanjo je imel sam na voljo le 900 evrov in dvomi, da jih je tudi Pogorelc porabil le toliko, sicer pa novemu županu priznava, da je bila njegova kampanja korektna. »Župan sem bil 3 mandate. 12 let ni malo. Je pa bilo to nekaj posebnega v mojem življenju. Veliko sem se naučil in veliko videl,« pravi ob zaključku svojega mandata.

Volilni izid pa tudi novega župana Sama Pogorelca ni presenetil, vsaj kar zadeva same zmage - tako njegove, kot njegove liste. So pa bili, kot pravi, v obeh primerih rezultati nad njegovimi pričakovanji. »Kar zadeva svetniške skupine, smo računali na 8 mest, dobili pa smo jih 11, tako da imamo večino v občinskem svetu,« pravi. Skupaj s svetniki strank SLS in NSi, ki so ga podprle na volitvah, imajo v 19-članskem občinskem svetu kar 14 glasov. Zase je računal na 55-60 odst. podporo, zato je bil nad preko 73. odst. navdušen. »To kaže, da ljudje pozdravljajo, da se politika izloči in da se začne strokovno delati za Ribnico,« pravi in dodaja, da si želijo napredek na področju investicij. Bo pa treba najprej adaptirati šolo, saj se jim sicer v naslednjem letu obeta turnus, ki pa si ga nihče ne želi. Ena od pomembnih zadev, ki jih bo naredil kot župan, bo zaposlitev dveh, ki bosta delala na pridobivanju sredstev iz EU in priprava projektov za to, pomembno pa se mu zdi tudi, da bodo v sodelovanju z občino Kočevje pripravili skupne projkete.

»Če sem iskren, sem pričakoval, da bom izvoljen v 1. krogu, vendar pa tako visoke podpore nisem pričakoval. To je bilo pozitivno presenečenje,« pa izid volitev komentira kočevski župan Vladimir Prebilič. Še večje presenečenje, kot pravi, je bil občinski svet. »Tiho smo upali, da bomo ponovili rezultat izpred štirih let, še štiri dodatna mesta pa ni nihče pričakoval,« pravi. Moja Kočevska, Lista dr. Vladimirja Prebiliča je namreč dobila kar 16 mandatov, 3 stranka Sloga (v začetku letošnjega leta jo je ustanovil Janko Veber, ki je bil tudi najresnejši Prebiličev protikandidat za župana), po 2 SD in SDS in enega Desus, v 25-članskem kočevskem občinskem svetu pa bo tudi romski svetnik Marjan Hudorovič. »Z vsemi bomo opravili pogovore, saj nam je cilj, da se ne oblikuje klasične pozicije in opozicije,« napoveduje Prebilič.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava