dolenjska

LKOS s svetnikom več kot RIOS

20.11.2018 | 15:00 | M. Martinović

Občinski svet v Straži šteje 13 članov in članic. (Foto: M. M., arhiv DL)

Občinski svet v Straži šteje 13 članov in članic. (Foto: M. M., arhiv DL)

Straža - V občini Straža je bila volilna udeležba nad državnim povprečjem, kar 64,41-odstotna in občani so se v nedeljo odločili, da bodo še en mandat zaupali sedanjemu županu Dušanu Krštincu.

Dobil je 52,23 odst. vseh glasov, njegova protikandidata pa 37,81 odst. Samo Jakljič in 9,95 Franc Plut. Vsi trije so za župana kandidirali s podporo volivcev in posamičnih list: Krštinc z Razvojno iniciativo občine Straža (RIOS), Jakljič z Listo krajanov občine Straža (LKOS) in Plut s Civilno iniciativo – Stopimo skupaj. Vse tri so se s svojimi predstavniki uvrstile tudi v 13-članski občinski svet, prav tako nekatere politične stranke.

Glede na sestavo straškega občinskega sveta je zmagovalka volitev LKOS, ki je v nedeljo osvojila največ, to je pet mandatov. Njihovi občinski svetniki bodo, kot izhaja iz uradnih podatkov straške občinske volilne komisije, Samo Jakljič, Mateja Merlin, Borut Likar, Anica Nose in Tomislav Salopek. Merlinova in Likar sta bila poleg Dušana Dularja in Lidije Plut občinska svetnika tudi v zadnjem mandatu.

Enega občinskega svetnika manj oz. štiri, enako kot doslej, bo imel RIOS. Z njihove liste so volivci za občinski svet izvolili Dušana Krštinca, Marijo Mihelič, Albina Kregarja in Lili Šiler. Vsi trije, razen župana, so bili občinski svetniki tudi v zadnjem mandatu. Krštinc ostaja na seznamu svetnikov do ustanovne občinske seje, ki bo po 10. decembru, na naslednji seji pa bo znano, kdo ga bo nadomestil, naslednji kandidat na njihovi listi je sicer Damjan Jerman.

Novo listo Stopimo skupaj bo v straškem občinskem svetu zastopal Franci Plut, v svetniške klopi pa bodo sedli še Katarina Petan kot predstavnica Nove Slovenije, Zdravko Turk kot kandidat SDS in Pavel Vidic iz SLS. Glede na aktualni oz. zadnji mandat so vsa imena »novinci«, saj se s funkcije občinskega svetnika poslavljajo dosedanji Alojz Knafelj (SLS), Ivan Kopina (SDS), Jana Tomc (DeSUS), Janez Jerič (Straža za vse) in neodvisni Andrej Radešček.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava