gospodarstvo

Aretirali generalnega direktorja Renaulta

20.11.2018 | 18:10

Carlos Ghosn, generalmi direktor Renaulta, po okrilje katerega sodi tudi novomeški Revoz. (Foto: B. B., arhiv DL)

Carlos Ghosn, generalmi direktor Renaulta, po okrilje katerega sodi tudi novomeški Revoz. (Foto: B. B., arhiv DL)

Pariz - Upravni odbor Renaulta danes razpravlja o prihodnjih korakih v zvezi z generalnim direktorjem koncerna Carlosom Ghosnom, ki so ga v ponedeljek na Japonskem aretirali zaradi suma prirejanja poslovnih knjig. Francoska vlada je medtem zahtevala začasno spremembo vodstva, saj Ghosn po njihovem mnenju trenutno ne bi smel voditi koncerna, poroča STA.

Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire je sporočil, da niso našli dokazov, da je Ghosn goljufal tudi na ozemlju Francije. So pa Renaultov upravni odbor pozvali, naj poišče začasno vodstvo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil Le Maire, Ghosnovega odhoda z vodilnega mesta ne bodo zahtevali, dokler ni ustreznih dokazov proti njemu. »Ni pa Ghosn trenutno v položaju, da bi lahko vodil družbo,« je poudaril. Morebitna odločitev upravnega odbora koncerna bo znana po sestanku, napovedanem za danes zvečer.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je že v ponedeljek napovedal, da bo Francija kot delničar Renaulta »izjemno pozorna« na stabilnost povezave z Nissanom in Mitsubishijem ter skupine Renault. S 15,01-odstotnim deležem je namreč največji posamični delničar Renaulta. Nissan ima v lasti 15 odstotkov delnic, nemški Daimler 3,10 odstotka, po okoli dva odstotka imajo v lasti zaposleni in družba sama. Okoli 62,7 odstotka delnic kotira na borzi.

Upravni odbor Nissana, ki mu Ghosn predseduje, bo o njegovi morebitni odpustitvi odločal v četrtek. Iz Mitsubishija, kjer je Ghosn prav tako na mestu predsednika uprave, pa so v ponedeljek sporočili, da bodo upravnemu odboru predlagali njegovo takojšnjo razrešitev.

Škandal bi lahko vplival tudi na bonitetno oceno Nissana. Iz bonitetne agencije S&P so namreč sporočili, da bi lahko afera občutno znižala Nissanovo dobičkonosnost, razplet dogodkov pa bi se lahko odrazil tudi v znižanju bonitetne ocene.

Delnice Nissana so danes izgubile 5,5 odstotka, Mitsubishija 6,9 odstotka, Renaulta pa doslej 2,1 odstotka.

Kot piše STA, so preiskavo pred več meseci sprožili v Nissanu, kjer so Ghosna in zastopnika koncerna Grega Kellyja sumili, da sklepata sumljive oz. nedovoljene posle. Prirejala naj bi podatke o plačevanju nadomestil za kotacijo vrednostnih papirjev in zakrivala zneske svojih prejemkov, Ghosn naj bi uporabljal sredstva družbe v zasebne namene, pri tem pa naj bi sodeloval tudi Kelly. Nepravilnosti naj bi trajale več let. Ghosn je osumljen, da je od leta 2011 v petih letih prijavil za pet milijard jenov (38,8 milijona evrov) premalo osebnih dohodkov.

Glavni izvršni direktor Nissana Hiroto Saikawa je v ponedeljek zagotovil, da Ghosnova aretacija in morebitna razrešitev iz upravnega odbora Nissana ne bo vplivala na partnerstvo med Nissanom ter Renaultom in Mitsubishijem. »Ta dogodek ne bo vplival na partnerstvo med tremi entitetami, ampak bomo partnerji še tesneje sodelovali, da bi preprečili kakršnokoli zmešnjavo,« je dodal.

Ghosn je sodeloval pri učinkovitemu prestrukturiranju Renaulta in Nissana v devetdesetih letih, zaradi stroge politike varčevanja pa se ga je prijel vzdevek »ubijalec stroškov«. Družbi sta jeseni 2016 uspešno priključili še družbo Mitsubishi. Ghosn je na Japonskem znan kot glavni zagovornik japonskega avtomobilskega sektorja, še navaja STA.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava