gospodarstvo

Renault bo še naprej vodil pridržani Ghosn

21.11.2018 | 10:00 | STA

Carlos Ghosn (foto: skupina Renault)

Carlos Ghosn (foto: skupina Renault)

Pridržani izvršni direktor Renaulta Carlos Ghosn ostaja na funkciji, so sklenili člani Renaultovega upravnega odbora. Za zagotovitev nemotenega poslovanja pa bo v vmesnem času skrbel izvršni poslovni direktor Thierry Bollore. Ghosna so v ponedeljek na Japonskem aretirali zaradi suma prirejanja poslovnih knjig.

Kot sporočilo Renaulta povzema francoska tiskovna agencija AFP, bo Ghosn kljub aretaciji obdržal svojo funkcijo. So pa člani upravnega odbora Ghosnova pooblastila začasno zaupali izvršnemu poslovnemu direktorju Bolloreju, ki naj bi zagotavljal nemoteno poslovanje.

Prvega moža koncerna Renault, ki sodeluje z japonskima proizvajalcema Nissanom in Mitsubishijem, so na Japonskem aretirali v ponedeljek. Pristojni organi so preiskavo pred več meseci sprožili v Nissanu, kjer so Ghosna in zastopnika koncerna Grega Kellyja sumili, da sklepata sumljive oz. nedovoljene posle.

Prirejala naj bi podatke o plačevanju nadomestil za kotacijo vrednostnih papirjev in zakrivala zneske svojih prejemkov, Ghosn naj bi uporabljal sredstva družbe v zasebne namene, pri tem pa naj bi sodeloval tudi Kelly. Nepravilnosti naj bi trajale več let.

V Renaultu so dejali, da preiskave ne morejo komentirati, so pa pozvali Nissan, naj z njimi deli vse informacije, ki jih je podjetje zbralo v sklopu notranje preiskave.

Francoske in japonske oblasti se medtem trudijo zagotoviti investitorjem, da je usoda zavezništva med Nissanom, Renaultom in Mitsubishijem stabilna. Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire in njegov japonski kolega Hiroshige Seko sta že izrekla močno podporo enemu od največjih simbolov francosko-japonskega industrijskega sodelovanja.

Ghosn velja za enega najmočnejših vodilnih kadrov v avtomobilski industriji in arhitekta omenjene povezave med Nissanom, Renaultom in Mitsubishijem. V Nissanu so po poročanju AFP sicer že nakazali, da bodo Ghosna umaknili z mesta predsednika.

Lokalni tokijski mediji danes še poročajo, da je tokijski tožilec od tamkajšnjega sodišča dobil dovoljenje za podaljšanje pridržanja Ghosnu za deset dni. Tožilstvo je imelo namreč po njegovi aretaciji na voljo 48 ur, da vloži obtožnico, ga izpusti na prostost ali zahteva podaljšanje pridržanja za nadaljnje zaslišanje. Na sodišču in tožilstvu navedb za AFP niso želeli komentirati.

‹ nazaj

Komentarji (16)

21.11.2018 2 (3) (1)OceniMarija 
Če pa bi en revež Podgorski, ki dela za 600 evrov na mesec vzel nekaj vijakov, bi moral takoj zapustiti službo. Tako je pač to veliki falotje so vedno zaščiteni.
21.11.2018 2 (2) (0)Oceniklemen 
Ja ja Mici, za 600 evrov delajo. Pa kaj še? Pa tut podgurcev je zadnje čase čedalje manj v proizvodnji. Bog znaj zakaj? Morda se jim ne da več delat? Se pa prav spomnim, da so pred leti, ko so bili Jugoti še popularni vsi na daljinsko odklepanje in zaklepanje :) To tudi marsi kaj pove a ne mici?
21.11.2018—   (2) (2)OceniTrue Truic 
G.Klemen vi ste lokalrasist ali kako lahko rastolmačim v kontekstu vaš konstanten averziven odnos do" podgurcev"? razložite to malo bolj podrobno nam ostalim prebivalcem Trdinove Dolenjske? Hvala. Lp,
22.11.2018 3 (3) (0)OceniJožko 
Resnični, ali res misliš, da vsi Dolenjci, predvsem pa novomeščani, vedo zakaj od volitev naprej uporabljaš naziv "Trdinova Dolenjska". Če bi vedeli vsaj javno najbolj izpostavljeni, s šerifom na čelu, njegov doprsni kip pred Rotovžem ne bi stal. Raje kak Šukljetov ali Zurčev, vendar se to ne bo zgodilo. Mogoče bi bilo dobro, da tudi ti prebivalcem "Trdinove Dolenjske", kratko in jasno obrazložiš kako je Trdinov Janez ocenil Dolenjce. Meni sicer to ni potrebno, marsikomu pa to očitno je.
22.11.2018–1 (0) (1)OceniTrue Truic 
@jožko, kdor razume je razumel, kdor ne razume "nej razumn člouk" :) takemu tudi pojasnitev ni potrebna, ker je ne dojema. Tale komentar zgoraj je bil kljub temu namenjen vsem prebivalcem Trdinove Dolenjske, gospodovega leta 2018....tako tistim razumnin, manj razumnim, pa tudi tistim popolnoma nerazumnim Bog jim pomagaj... LP,
22.11.2018OceniTrue Truic 
Sicer pa stanje ni tako kritično- Eppur si muove....najprej je bila tema, nato smo prižgali vžigalicoin vsi "predmeti" sobe so se nam raskrili taki kot so....to se sedaj dogaja v Trdinovem mestu in okolici. Proces je nezadržen. Počasen vendar opazen..Lp
22.11.2018OceniTrue Truic 
Kako je lepo biti glup- Ribja čorba................https://www.youtube.com/watch?v=s-UIOVAp75U
22.11.2018OceniJožko 
@True, vseeno menim, da bi bilo dobo, da se obznani strnjeno in kratko mnenje gorenjskega Janeza o "Trdinovih Dolenjcih", da se pospeši proces in ne čakamo samo božje pomoči pri razumevanju :-))
22.11.2018OceniTrue Truic 
Izvolite g. Jožko, prijetno branje, povzetek in interpretacija, oziroma poistovetnje z današnjimi časi ter prebivalci so na voljo vsem Trdinovim Dolenjcem - individualno :).............http://kd-severinsali.si/wp-content/uploads/2017/04/Trdina-Janez-Verske-bajke.html
22.11.2018 1 (1) (0)OceniJožko 
Gospod Resnični, dvomim da bo vse to kdo bral. Janez čudaški je bil okoli ocen Dolenjcev tudi zelo kratek, jedrnat in neposreden. Ocene pa v nobenem primeru ne bi navdušile tukajšnje večine. Je pa zagotovo niso brali tisti, ki so odločali, da se njegov doprsni lik postavi pred pročelje rotovža.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava