kronika

Dilerji kapljajo na sodišče, vodja bi šel še k zobozdravniku

27.11.2018 | 16:50 | Tekst in foto: Janja Ambrožič

Darko Ahčin

Darko Ahčin

Novo mesto - Januarja je Policijska uprava Novo mesto sporočila, da so novomeški kriminalisti in policisti skupaj s kolegi iz Ljubljane in kriminalisti Generalne policijske uprave ter specialne enote izvedli zaključno akcijo in prijeli člane kriminalne združbe, ki je prodajala drogo na Dolenjskem, v Posavju, posel je imela celo na Hrvaškem. Zdaj so njeni člani začeli prihajati na sodišče.

Policija je takrat povedala, da so zasegli 830 gramov kokaina, 350 gramov heroina, 122 tablet ecstasy, 2,5 kilograma posušene konoplje in kar 1.452 sadik konoplje v štirih prirejenih prostorih.

STARI ZNANCI POLICIJE

»Kriminalisti so za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog ovadili 13 osumljencev (med njimi dve ženski), starih med 30 in 54 let. Večina prebiva na območju Policijske uprave Novo mesto, trije pa na območju Policijske uprave Ljubljana,« je takrat povedal vodja kriminalistične policije na PU Novo mesto France Božičnik. Večino od njih je policija v preteklosti že obravnavala za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami in premoženjskimi kaznivimi dejanji, nekateri so že bili pravnomočno obsojeni.

Ker so kriminalisti že leta 2016 v Novem mestu zaznali povečano ulično preprodajo kokaina, so se temeljito lotili primera in zbrali dovolj dokazov, da so lahko uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Člani kriminalne združbe so v tem času izvedli najmanj 37 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedano drogo. Cena za gram kokaina je bila v ulični prodaji sto evrov (nabavna od 70 do 80 evrov), medtem ko so konopljo prodajali po štiri evre za gram.

ORGANIZIRAL POSEL

Ahčina so pripeljali iz zapora v Celju.

Ahčina so pripeljali iz zapora v Celju.

Policija je ugotovila, da je bil glavni dobavitelj kokaina 40-letni Ljubljančan, na Dolenjskem pa je bil vodja posla z drogo 42-letnik. Zdaj so osumljenci iz policijskega poročila začeli dobivati imena in priimke. Na novomeškem okrožnem sodišču so zadnji teden potekali predobravnalni naroki za obtožence, ki so s tožilstvom podpisali sporazume o priznanju krivde.

Včeraj je pred sodnico Betko Šimc stopil 42-letni Darko Ahčin iz Škocjana. Imel je pomembno vlogo, saj je organiziral nabavo kokaina, vodil laboratorija za pridelavo prepovedane konoplje in skrbel za distribucijo droge. Povedal je, da je po poklicu mizar, da je zadnja štiri leta nezaposlen in da je v tem času tri leta delal v Nemčiji, kjer si je prislužil 50 tisočakov. »Ko sem se vrnil v Slovenijo, sem živel od tega denarja,« je zatrdil.

Igor Vertuš

Igor Vertuš

Državni tožilec Igor Vertuš je predstavil obsežno obtožnico in tudi kazen, ki so jo zapisali v sporazum. »Predlagam pet let zapora in 6.000 evrov denarne kazni, ki jih mora plačati v treh obrokih, zadnjega oktobra 2020. Poleg tega naj sodišče odvzame prepovedano drogo in opremo za njeno proizvodnjo,« so bile besede Vertuša.

RAD BI ŠEL K ZOBOZDRAVNIKU

Ahčin je bil zelo redkobeseden, rekel je le, da krivdo prizna, ko pa ga je sodnica vprašala, ali bo odgovarjal na njena vprašanja, ji je odgovoril negativno. Tako on kot njegov zagovornik Marko Bandelj sta predlagala, da bi sodišče do nastopa prestajanja kazni odpravilo pripor.

Marko Bandelj

Marko Bandelj

»Urediti moram še nekaj zadev, med drugim eno leto čakam na zobozdravnika, zato prosim za odpravo pripora,« je rekel, a njegove prošnje sodnica ni uslišala. Sledila je predlogu tožilca, ki je temu nasprotoval zaradi ponovitvene nevarnosti. Izrekla je kazen, ki je zapisana v sporazumu o priznanju krivde.

PET ŽE OBSOJENIH

Kot je pojasnil tožilec, je v tej zadevi krivdo do zdaj priznalo pet obtožencev, poleg Ahčina še: Jasmin Hušidić, ki je dobil tri leta zapora, Isak Selimanović osem mescev in plačilo pet tisoč evrov denarne kazni, Sabina Prica pogojno kazen eno leto zapora v preizkusni dobi štirih let, prav tako so na pogojno kazen devet mesecev zapora v preizkusni dobi treh let obsodili Jasno Zupan.

Pred sodnico bo moralo stopiti še devet obtoženih, od katerih so štirje v priporu: Selvir Demirović (Ljubljančan, ki naj bi dobavljal kokain), Dejan Lovrinović, Viktor Mumlek in Alen Mirt. Ostali obtoženi so še: Petra Izda, Anže Kure, Benjamin Popović, Martin Žlogar ter Uroš Cindrič.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava