mladi dopisnik

140 spominov Osnovne šole Vavta vas

29.11.2018 | 12:45 | Zapisala: Metka Starešinič, prof. geog. in zgod.,
OŠ Vavta vas

140 spominov Osnovne šole Vavta vas
140 spominov Osnovne šole Vavta vas
140 spominov Osnovne šole Vavta vas
140 spominov Osnovne šole Vavta vas

 Vavta vas - V soboto, 24. novembra, smo učenci in učitelji Osnovne šole Vavta vas pripravili slovesno prireditev od praznovanju 140-letnice šole.

Prva šola v Vavti vasi, takratna enorazrednica, je svoja vrata za 107 učencev odprla 24. aprila 1878. Stala je tik pred cerkvijo v Vavti vasi, kjer je stara stavba še danes. Po tridesetih letih je bila prva šolska stavba dotrajana in leta 1908 so odprli novo šolo na vzhodu Vavte vasi, takratno trirazrednico. Šola je bila prizidana nato še v letih 1963, 1987 in 2004 do današnjega obsega stavbe z moderno telovadnico in s športnim igriščem s tekaško stezo. Tako kot se je širilo šolsko poslopje, je raslo tudi število učencev. Danes Osnovno šolo Vavta vas obiskuje 340 učencev v 18 oddelkih, poleg nje pa imamo tudi vrtec Krkine lučke z 10 oddelki.

Slovesnost ob 140-letnici je bila dejansko gledališka predstava, v kateri smo poskušali prikazati dogajanje na šoli skozi 140 let, s poudarki na določenih dogodkih, ki so zaznamovali posamezna leta. Najprej smo vsi skupaj, učenci in učitelji, zapeli šolsko himno, nato pa so nas štirje popotniki ter znanstvenik popeljali s časovnim strojem – mlinom, simbolom Občine Straža od začetkov šole do današnjih dni skozi 140 let. Med popotovanjem so se ustavljali v določenih letih in opazovali takratne učence, učitelje in dogodke, ki so zaznamovali šolo in kraj. Gledališko predstavo je kot potovanje skozi zgodovino napisala Ana Markelj Karlič, odigrali pa so jo člani gledališkega krožka. Vmes je vpletla točke, ki jih je s šolskimi pevskimi zbori pripravila Alenka Gazvoda, in točke, ki so jih po lastni izbiri pripravili učenci vseh razredov z mentorji, ter jih predstavili s petjem, deklamacijami, plesi in igro.

Slavnostna govornika sta bila župan Občine Straža, Dušan Krštinc, in ravnateljica Osnovne šole Vavta vas, Sabina Erjavec, oba nekdanja učenca te šole. Gospod Krštinc je čestital ob jubileju in ponosno povedal, da je v Osnovni šoli Vavta vas dobil prvo znanje, ki ga je skozi nadaljnje izobraževanje nadgrajeval in širil, da se je izoblikoval kot osebnost in dosegel svoje zastavljene cilje. Zahvalil se nam je za čudovito prireditev ter izrazil zadovoljstvo in veselje, da ima šola dobre učiteljice in učitelje, ki vzpodbujajo otroke pri razvoju njihovih talentov, ter se obvezal, da se bo kot župan še naprej trudil za zagotavljanje dobrih pogojev za izvajanje pouka in za varstvo predšolskih otrok v vrtcu. Ravnateljica, gospa Erjavec, je v nagovoru poudarila, da se v vseh teh letih šole v Vavti vasi skrivajo številni in bogati dogodki, spomini in dosežki, na katere smo zelo ponosni. Poudarila je, da bomo še naprej sledili viziji šole, kjer na temelju skupnih vrednot vzgajamo in izobražujemo kompetentnega posameznika za izzive prihodnosti. Ob tem se je zahvalila vsem, ki so prispevali svoje bogate spomine v zbornik, in vsem obiskovalcem prireditve, da so z nami praznovali ta pomemben dogodek.

Ob jubileju smo pripravili in izdali tudi zbornik z naslovom 140 spominov, ki so jih zapisali nekdanji učenci, učitelji, ravnatelji in drugi, ki so bili kakor koli povezani s šolo. prispevke za zbornik sta zbirali in uredili Ana Markelj Karlič in Dušanka Štamfelj. Gre za bogato zbirko zgodb, pesmi in zapisov iz osebnih dnevnikov. Zapise so nam pošiljali po elektronski in navadni pošti ali pa so nam jih prinesli osebno, za kar smo jim iskreno hvaležni.

140 let razvoja šole v Vavti vasi smo predstavili tudi skozi razstavo, ki prikazuje zgodovinski razvoj. Postavile in oblikovale so jo Vladimira Brudar, Polonca Keglovič in Metka Starešinič. Predstavili smo nastanek prve šole pri cerkvi v Vavti vasi pa vse do izgradnje moderne šole, v kateri domujemo že dobrih trideset let in ki jo sproti posodabljamo. Razstavili smo nekaj strani prve šolske kronike, sezname prvih učiteljev, šolska glasila, predmete iz šolske kuhinje, stare pokale s športnih tekmovanj in osebne predmete nekdanjih učiteljic Viktorije in Terezije Kulovec, ki sta poučevali v Osnovni šoli Vavta vas. Te predmete nam je podaril župnik iz župnije Vavta vas, Tomaž Maras, za kar smo mu iskreno hvaležni. Večino gradiva za razstavo smo pridobili v arhivu Osnovne šole Vavta vas in v Zgodovinskem arhivu, Enota za Dolenjsko in Belo krajino v Nove mestu. Obiskovalci, med katerimi je bilo tudi veliko nekdanjih učencev in zaposlenih, so ob razstavi obujali spomine na pretekle čase.

Ob tem naj povemo še to, da smo v četrtek, 21. novembra, z učenci pri šoli simbolično posadili lipo. Lipa je namreč v preteklosti predstavljala stičišče družabnega življenja, sklepanje dogovorov, razreševanje konfliktov, odločanje o pomembnih dogodkih v skupnosti. Pred 20 leti je naš nekdanji učitelj in knjižničar, Karel Drago Vuica, dal pobudo, da se ob šoli zasadijo lipe za vsako desetletje ena. Takrat je bilo zasajenih 12 lip, ena še dodatno. Tako smo tokrat posadili 14. lipo, ob njej zapeli šolsko himno in sklenili, da bomo s to tradicijo nadaljevali tudi v prihodnje – čez 10 let, ob praznovanju 150-letnice šolstva v Vavti vasi.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava