dolenjska

Naslednje leto v znamenju čebel

10.2.2019 | 08:05 | R. N.

Foto: spletna stran občine Dolenjske Toplice

Foto: spletna stran občine Dolenjske Toplice

Dolenjske Toplice - Dolenjske Toplice bodo naslednje leto gostile 18. čebelarski praznik. Župan Franc Vovk je sprejel pobudo za pripravo enega največjih čebelarskih dogodkov pri nas, občina pa pri tem računa na sodelovanje Čebelarske zveze in Čebelarskega društva Straža - Dolenjske Toplice.

Odločitev je župan sprejel po sestanku z državno sekretarko na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanjo Strniša, predsednikom Čebelarske zveze Slovenija Boštjanom Nočem, njegovo sodelavko Barbaro Dimc, prisoten pa je bil tudi Franc Kapš, član domačega čebelarskega društva. Kot meni Vovk, je zaupanje, da gostijo takšno prireditev, priznanje za vse čebelarje v tej dolini. »Pričakujemo okoli 2.000 ljudi, kar bo precejšen organizacijski zalogaj za vse nas. A prepričan sem, da bomo dogodek uspešno izpeljali,« meni. Letos bo potekal na Ravnah na Koroškem.

Predsednik Čebelarske zveze je za Dolenjski list povedal, da se vsako leto prizadevajo čebelarski praznik pripraviti v drugem kraju. »V tem delu Dolenjske še ni potekal, kar je bil eden od razlogov, da organizacijo ponudimo Dolenjskim Toplicam,« je dodal. Datum še ni točno določen, a srečanje čebelarjev iz vse Slovenije bo najverjetneje 16. ali 23. maja naslednje leto. 20. maja je namreč svetovni dan čebel, ki ga je na pobudo Slovenije leta 2017 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.

V Čebelarskem društvu Straža - Dolenjske Toplice se tega že sedaj zelo veselijo. Predsednik društva Tone Andrejčič pravi, da se bodo s skupnimi močmi potrudili pripraviti bogat in zanimiv program. To bo tudi lepa priložnost, da še preostalim čebelarjem iz drugih koncev države med drugim pokažejo tudi čebelarski dom na Podstenicah, v katerem imajo med drugim urejen obsežen društveni čebelarski muzej. Predlog predsednika čebelarske zveze je, da bi na Podstenicah imeli slovensko čebelarsko akademijo za gozdno medenje.

Članek je bil objavljen 24. januarja, v 4. številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava