posavje

Naziv častnega krajana Janezu Ceglarju

10.2.2019 | 18:00 | M. Ž., Foto: Boštjan Colarič

Janez Ceglar (na desni) je iz rok predsednika KS Senovo   Vlada Grahovca   prejel laskavi naziv častnega krajana. (Foto: Boštjan Colarič)

Janez Ceglar (na desni) je iz rok predsednika KS Senovo Vlada Grahovca prejel laskavi naziv častnega krajana. (Foto: Boštjan Colarič)

Letošnji prejemniki priznanj KS Senovo.

Letošnji prejemniki priznanj KS Senovo.

Naziv častnega krajana Janezu Ceglarju
Naziv častnega krajana Janezu Ceglarju

Senovo - Na Senovem so praznik krajevne skupnosti in slovenski kulturni praznik obeležili s petkovo osrednjo slovesnostjo, na kateri so podelili tudi priznanja najbolj zaslužnim krajanom. Častni krajan je postal dolgoletni dirigent Pihalnega orkestra DKD Svoboda Senovo Janezu Ceglarju. Praznik krajevne skupnosti je posvečen pohodu XIV. divizije, ko so njene enote v noči na 10. februar leta 1944 napadle nemško postojanko in uničile naprave v premogovniku, so sporočili iz senovske krajevne skupnosti.

Predsednik sveta KS Senovo Vlado Grahovac je v nagovoru spomnil na pridobitve kraja v minulem letu, in sicer nov most in ureditev kanalizacije na Tomšičevi cesti, ureditev križišča, kanalizacija in cesta na Partizanski ulici in v Novi koloniji ter zaključek modernizacije ceste Dovško - Šedem in del ceste na Ravni log.

»Nov elan gotovo predstavlja pričetek gradnje vrtca na Senovem in poslovilnega objekta v Stranjah, pričakujemo nadgradnjo kanalizacijskega sistema na cesti 3. julija, na Cankarjevi ulici ter nadaljevanje na Tomšičevi ulici, izvedba energetske sanacije Doma XIV. Divizije, kolesarska povezava od trgovine Špar do doma XIV. divizije ter aktivnosti za kolesarsko povezavo Krško – Kozje«, je naštel Grahovac.

Slavnostna govornica je bila dolgoletna učiteljica slovenskega jezika in režiserka gledališke skupine DKD Svoboda Senovo Boža Ojsteršek, ki se je dotaknila pomembnosti lokalne kulture in njihovih ustvarjalcev v kraju ter slovenskega jezika.

Podelili enajst priznanj

Kot že zapisno, je častni krajan postal profesor Janez Ceglar, ki se je priključil Rudarski godbi leta 1951. »Ko se je konec šestdesetih let vrnil na Senovo, se je zaposlil v osnovni šoli, kjer je poučeval glasbeno vzgojo. Vodil je šolske, otroške in mladinske pevske zbore, s katerimi je dosegel odmevne uspehe na pevskih revijah v domovini in tujini. Kmalu je začel poučevati mlade glasbenike, najprej pri godbi, kasneje tudi v glasbeni šoli Krško. Leta 1976 je na željo godbenikov prevzel dirigentsko mesto. Godba je tedaj najprej tekmovala v tretji, potem v drugi in nato v prvi kakovostni skupini, kjer je bil leta 1985 dosežen največji uspeh - ZLATA plaketa v skupini 1. A. za prvo mesto s posebno zahvalo v mojstrskem razredu. Isto leto so tekmovali tudi v takratni Zvezni republiki Nemčiji in zasedli prvo mesto s posebnim priznanjem,« so obrazložili v sporočilu za javnost.

Priznanje z velikim znakom KS Senovo sta prejela Ivan Umek, član Gasilskega društva Mali Kamen od leta 1973, dolgoletni predsednik društva, nekdanji direktor Metalne Senovo, ustanovitelj in predsednik društva za šport, kulturo in turizem – Kamenček; Vlasta Moškon, ki je od leta 1988 nastopila v številnih vlogah z gledališko skupino DKD Svoboda Senovo, nastopala kot recitatorka na kulturnih prireditvah in proslavah in kot povezovalka številnih prireditev, je članica sveta KS Senovo, kjer v zadnjem mandatu opravlja tudi funkcijo podpredsednice sveta KS Senovo.

Dobitniki priznanja z znakom KS Senovo so: Miro Četrtič, dolgoletni član Društva upokojencev Senovo, zelo delaven v društveni športni sekciji balinanje in odličen fotograf; Marija Abram kot dolgoletna članica Društva upokojencev Senovo in zelo prizadevna v sekciji vezenje ter Robi Hercigonja za aktivno delovanje v Prostovoljnem gasilskem društvu Senovo.

Priznanja KS Senovo pa so dobili: Maks Čepin ob 10-letnici Kinološkega društva Senovo; Zvonimir Marinič za delovanje v lutkovni, folklorni in gledališki sekciji DKD Svoboda Senovo; Milan Lapajne za delovanje v folklorni skupini DKD Svoboda Senovo, v Turističnem društvu Senovo in Krajevnem odboru Združenja borcev za vrednote NOB Senovo; Milan Kozole, član in blagajnik Lovskega društva Senovo ter lovski čuvaj, ter Marjana Abram, ki se kot prostovoljka že 26 let vključuje v programe in aktivnosti Društva prijateljev mladine Senovo, so navedli.

Krajanom je za praznik čestital župan občine Krško mag. Miran Stanko, slovesnosti pa se je udeležil tudi poslanec v državnem zboru Dušan Šiško. Kulturni program so sooblikovali praporščaki, Pihalni orkester DKD Svoboda Senovo, učenci OŠ XlV. divizije Senovo in Mešani pevski zbor Društva upokojencev Senovo.

‹ nazaj

Galerija (49)

praznik ks senovo01, praznik_ks_senovo01
praznik ks senovo02, praznik_ks_senovo02
praznik ks senovo03, praznik_ks_senovo03
praznik ks senovo04, praznik_ks_senovo04
praznik ks senovo05, praznik_ks_senovo05
praznik ks senovo06, praznik_ks_senovo06
praznik ks senovo07, praznik_ks_senovo07
praznik ks senovo08, praznik_ks_senovo08
praznik ks senovo09, praznik_ks_senovo09
praznik ks senovo10, praznik_ks_senovo10
praznik ks senovo11, praznik_ks_senovo11
praznik ks senovo12, praznik_ks_senovo12
praznik ks senovo13, praznik_ks_senovo13
praznik ks senovo14, praznik_ks_senovo14
praznik ks senovo15, praznik_ks_senovo15
praznik ks senovo16, praznik_ks_senovo16
praznik ks senovo17, praznik_ks_senovo17
praznik ks senovo18, praznik_ks_senovo18
praznik ks senovo19, praznik_ks_senovo19
praznik ks senovo20, praznik_ks_senovo20
praznik ks senovo21, praznik_ks_senovo21
praznik ks senovo22, praznik_ks_senovo22
praznik ks senovo23, praznik_ks_senovo23
praznik ks senovo24, praznik_ks_senovo24
praznik ks senovo25, praznik_ks_senovo25
praznik ks senovo26, praznik_ks_senovo26
praznik ks senovo27, praznik_ks_senovo27
praznik ks senovo28, praznik_ks_senovo28
praznik ks senovo29, praznik_ks_senovo29
praznik ks senovo30, praznik_ks_senovo30
praznik ks senovo31, praznik_ks_senovo31
praznik ks senovo32, praznik_ks_senovo32
praznik ks senovo33, praznik_ks_senovo33
praznik ks senovo34, praznik_ks_senovo34
praznik ks senovo35, praznik_ks_senovo35
praznik ks senovo36, praznik_ks_senovo36
praznik ks senovo37, praznik_ks_senovo37
praznik ks senovo38, praznik_ks_senovo38
praznik ks senovo39, praznik_ks_senovo39
praznik ks senovo40, praznik_ks_senovo40
praznik ks senovo41, praznik_ks_senovo41
praznik ks senovo42, praznik_ks_senovo42
praznik ks senovo43, praznik_ks_senovo43
praznik ks senovo44, praznik_ks_senovo44
praznik ks senovo45, praznik_ks_senovo45
praznik ks senovo46, praznik_ks_senovo46
praznik ks senovo47, praznik_ks_senovo47
praznik ks senovo48, praznik_ks_senovo48
praznik ks senovo49, praznik_ks_senovo49

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava