dolenjska

V novomeški bolnišnici prva implantacija umetnega sklepa v nožnem palcu v Sloveniji

11.2.2019 | 14:10 | M. Ž.

V operacijski dvorani (Foto: SB Novo mesto)

V operacijski dvorani (Foto: SB Novo mesto)

V novomeški bolnišnici prva implantacija umetnega sklepa v nožnem palcu v Sloveniji

Novo mesto - V Splošni bolnišnici Novo mesto so 4. februarja izvedli prvo implantacijo umetnega sklepa v nožnem palcu v Sloveniji, opravil pa jo je Klemen Bedenčič, dr.med., specialist ortopedske kirurgije.

Bolnica je bila 51-letna Dragica Evđenić, ki dela v bolnišnici in v prostem času rada pleše, zato ji je bilo, kot so dejali v novomeški bolnišnici, potrebno ponuditi rešitev za njeno stanje, ki bi ji omogočila, da lahko ostane aktivna brez omejitev in brez bolečin. S posegom je zelo zadovoljna, so dodali.

»Obraba osnovnega sklepa palca (Hallux Rigidus) je boleče stanje, ki prizadene palec v osnovnem sklepu. Posledično se razvijejo osteofiti ali kostni izrastki na hrbtni površini prizadetih kosti, ki omejujejo gibanje in povzročajo bolečino. Napredovana bolezen vključuje tudi degeneracijo hrustanca (obrabo) na sklepnih površinah, ki še dodatno prispeva k bolečini. Implantat (HemiCAP® Metatarsal Head Resurfacing) ima dolgoročne rezultate z 10-letnim spremljanjem, ki so objavljeni v priznani reviji Journal of Foot and Ankle Surgery. Študija navaja dobre rezultate, kot so lajšanje bolečin, izboljšanje funkcionalnosti, visoko zadovoljstvo pacientov, nizko stopnjo ponovitve in nobenih resnih zapletov,« so pojasnili v bolnišnici.

Klasična operacija in zlati standard oskrbe bolnikov s tovrstnimi težavami je sicer zatrditev osnovnega sklepa palca. Vendar se zaradi omejitve gibanja pri bolnikih pojavijo določene težave pri dvigovanju na prste, klečanju ali hitri hoji, tek pa je skoraj nemogoč.

Sistem implantatov, ki ga je vstavil Bedenčič, je zasnovan tako, da poveča stabilnost vsadkov s pomočjo močne pritrdilne komponente z navojem. Do danes je bilo uporabljenih več kot 33.000 vsadkov. »Pacienti si dandanes želijo ohraniti gibljivost prizadetega palca, da lahko ostanejo aktivni, igrajo golf, izvajajo jogo ali pa kaj drugega, s to operacijo pa jim to lahko omogočimo,« je še povedal dr. Klemen Bedenčič.

Direktorica SB Novo mesto Milena Kramar Zupan pa je dodala: »Takšni posegi in takšni uspehi so dejansko kažipot, ki kažejo da se kljub številnim težavam v zdravstvu vendarle da dosegati velike rezultate. Ponosni smo na vrhunski dosežek naših zaposlenih, ki se odraža tudi v zadovoljstvu pacientov.«

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava