dolenjska

FOTO: Paviljon Čebelji svet v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka

20.3.2019 | 15:00 | Besedilo in fotografije: M. Ž.

Z leve: mirnopeški župan Andrej Kastelic, Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec in predsednik  čebelarske zveze Boštjan Noč (Foto: M. Ž.)

Z leve: mirnopeški župan Andrej Kastelic, Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec in predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč (Foto: M. Ž.)

Čebelji svet

Čebelji svet

Brez harmonike v Mirni Peči ne gre.

Brez harmonike v Mirni Peči ne gre.

Čebelarsko društvo Novo mesto, v okviru katerega delujejo tudi mirnopeški čebelarji, so ob paviljnu razstavi še nekaj čebelarskih eksponatov.

Čebelarsko društvo Novo mesto, v okviru katerega delujejo tudi mirnopeški čebelarji, so ob paviljnu razstavi še nekaj čebelarskih eksponatov.

Mirna Peč - V Mirni Peči so dopoldne, natanko dva meseca pred obeleževanjem 2. svetovnega dneva čebel, slovesno obeležili postavitev interaktivnega paviljona Čebelji svet v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Dogodka so se med drugim udeležili ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, državna sekretarka na ministrstvu mag. Tanja Strniša, predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč, predsednik novomeških čebelarjev Franc Kobe in domači župan Andrej Kastelic.

Paviljon je oblikovalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano da bi ozaveščali javnost o pomembnosti čebel in ostalih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo, zagotavljanje varnosti preskrbe s hrano v svetu ter posledično za izboljšanje kakovosti življenja vsakega posameznika. Potem ko je paviljon dve leti gostoval v več državah sveta, stal je že v Bruslju, Berlinu, Istanbulu, Hongkongu in New Yorku, in po obeležitvi 1. svetovnega dneva čebel je lani prešel v last Čebelarske zveze Slovenije, ta pa ga je na podlagi javnega poziva predala v nadaljnjo brezplačno uporabo Čebelarskemu društvu Novo mesto in Občini Mirna Peč.

Domači župan Andrej Kastelic je ob tem dejal, da postavitev paviljona za Mirno Peč pomeni veliko, saj je njegova vsebina tako ali drugače povezana z njihovo občino ter Muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. V Mirni Peči imajo tudi znane čebelarje, kot je bil Alojz Kastelic, ki je napisal knjigo Korenine čebelarjenja, tri čebele krasijo občinski grb, neuradna čebelarska himna Čebelar je delo Lojzeta Slaka, ime Čebelice pa so si nadele domače ljudske pevke, je našteval.

Ministrica Pivčeva je med drugim dejala, da je paviljon Čebelji svet res pionirsko delo, z njegovo interaktivno promocijo pomena čebel in ostalih opraševalcev pa je Slovenija še uspešneje zagotavljala podporo držav pri razglasitvi 20. maja, svetovnega dneva čebel. »Verjamem, da bo ta postavitev še dodatno okrepila naša prizadevanja, ki jim morajo poleg simbolične postavitve slediti še konkretna dejanja, s katerimi poskušamo to zavedanje nadgrajevati in povečati zaščito medonosne čebele in ostalih opraševalcev, ki so izjemno pomembni za trajnostni razvoj kmetijstva, pridelavo hrane in večanje samooskrbe v vseh pomenih. Za te ukrepe si skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije in vsemi čebelarskimi društvi, ki delujejo, ves čas prizadevamo.«

Dogodek so z nastopili obogatili otroci iz Vrtca Cepetavček, učenci osnovne šole Toneta Pavčka, učenka glasbene šole Marjana Kozine, harmonikarski mojster Sandi Ravbar in člani mirnopeškega društva harmonikarjev.

‹ nazaj

Galerija (42)

cebelji svet01, cebelji_svet01
cebelji svet02, cebelji_svet02
cebelji svet03, cebelji_svet03
cebelji svet04, cebelji_svet04
cebelji svet05, cebelji_svet05
cebelji svet06, cebelji_svet06
cebelji svet07, cebelji_svet07
cebelji svet11, cebelji_svet11
cebelji svet12, cebelji_svet12
cebelji svet13, cebelji_svet13
cebelji svet15, cebelji_svet15
cebelji svet17, cebelji_svet17
cebelji svet19, cebelji_svet19
cebelji svet20, cebelji_svet20
cebelji svet21, cebelji_svet21
cebelji svet25, cebelji_svet25
cebelji svet27, cebelji_svet27
cebelji svet32, cebelji_svet32
cebelji svet34, cebelji_svet34
cebelji svet36, cebelji_svet36
cebelji svet38, cebelji_svet38
cebelji svet39, cebelji_svet39
cebelji svet40, cebelji_svet40
cebelji svet42, cebelji_svet42
cebelji svet43, cebelji_svet43
cebelji svet44, cebelji_svet44
cebelji svet47, cebelji_svet47
cebelji svet48, cebelji_svet48
cebelji svet49, cebelji_svet49
cebelji svet50, cebelji_svet50
cebelji svet52, cebelji_svet52
cebelji svet53, cebelji_svet53
cebelji svet55, cebelji_svet55
cebelji svet56, cebelji_svet56
cebelji svet57, cebelji_svet57
cebelji svet60, cebelji_svet60
cebelji svet62, cebelji_svet62
cebelji svet65, cebelji_svet65
cebelji svet67, cebelji_svet67
cebelji_svet69
cebelji_svet71
cebelji_svet72

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava