bela krajina

Šarec obljubil večjo prisotnost policistov na meji

8.7.2019 | 19:25 | L. M., foto: Nebojša Tejić, STA

Predsednik Šarec v pogovoru z direktorjem PU Novo mesto Janezem Ogulinom. V ozadju črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Predsednik Šarec v pogovoru z direktorjem PU Novo mesto Janezem Ogulinom. V ozadju črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Kostel, Črnomelj - Predsednik vlade Marjan Šarec si danes skupaj z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in generalno direktorico policije mag. Tatjano Bobnar ogledal razmere na meji z Republiko Hrvaško na območju občin Ilirska Bistrica, Kostel in Črnomelj. Srečal se je tudi policisti, pripadniki Slovenske vojske in hrvaške policije, ki delujejo ob meji.

Ob mejni reki Kolpi

Ob mejni reki Kolpi

V občinah Kostel in Črnomelj sta se Šarcu pri ogledu pridružila župana obeh občin z delegacijama.V Občini Kostel je Šarec s tamkajšnjim občinskim vodstvom govoril tudi o škodi za turizem in o območnemu gospodarstvu.

Po obisku visečega mostu Slavski Laz, kjer delujejo mešane patrulje policije in vojske, je poudaril, da policija in vojska dobro varujeta meje. Ob tem je bil seznanjen tudi z vsakodnevnimi težavami in izzivi, s katerimi se zaradi nezakonitih migracij soočajo lokalni prebivalci.

Ob zaključku terenskega obiska se je v spremstvu župana Občine Črnomelj Andreja Kavška srečal še z mešano patruljo slovenske in hrvaške policije ter s pripadniki Slovenske vojske, ki sodelujejo pri varovanju meje na širšem območju Žuničev. Župan Kavšek je sodelovanje s policijo, ministrstvom za notranje zadeve in vlado ocenil za konstruktivno. Predsednika vlade je opozoril tudi na poškodovano infrastrukturo in smetenje migrantov, ki nedovoljeno prestopajo mejo s Hrvaško.

Predsednik vlade Šarec je poudaril, da je sodelovanje z županom zelo korektno, ter da je iz prve roke dobil odgovor, da so razmere pod nadzorom. »Ogledali smo si, kako poteka varovanje meje in lahko ugotovimo, da je stanje zadovoljivo.«

"Slovenija ne bo postala migrantski žep"

Šarec se je ob obisku mejnega prehoda Žuniči pri Adlešičih v Beli krajini s tem odzval tudi na izjavo predsednika republike Boruta Pahorja, da je treba okrepiti preprečevanje nezakonitih migracij na južni meji, da Slovenija ne bo postala žep. Da mora to storiti s sprejemljivimi ukrepi in da z odločitvami ne sme odlašati.

Glede omenjene izjave je dodal, da gre za bojazen, ki je nastala ob uvedbi skupnih slovensko-italijanskih patrulj ob meji z Italijo. Hkrati je opozoril, da ima Italija skupne patrulje z vsemi sosedami, tako kot ima Slovenija skupne patrulje s Hrvaško.

Da Slovenija ne bo žep za migrante, govori tudi to, da se je število migrantov, ki so prešli italijansko mejo, celo nekoliko zmanjšalo, je pojasnil. Po Šarčevih besedah bodo morali za uspešno rešitev težav z nelegalnimi migranti na zunanji meji EU oz. na hrvaško-srbski in hrvaško-bosanski meji uporabiti enote Frontex. "Dokler EU tega ne bo izvedla, bomo imeli na naši meji tudi migracije," je izpostavil Šarec.

Dodal je še, da tudi madžarska meja ni "neprodušna" in da tudi tja kljub ograji na meji dnevno pride približno 50 migrantov. Kot je poudaril, vse skupaj ocenjuje bolj kot politične potrebe.

Stanje na meji ob Kolpi in število tamkajšnjih policistov je sicer ocenil za zadovoljivo. Podobno kot pred tem v kostelski občini pa se je dotaknil vprašanja poškodovanih cest in druge infrastrukture in dejal, da bodo morali najti pravno podlago za pomoč občinam ob meji, katerih infrastruktura je poškodovana zaradi pogostega patruljiranja policije.

Na delu tihotapske združbe

Nadaljeval je, da se vlada zaveda problema ilegalnih prehodov in v zvezi s tem težav, ki nastajajo za lokalno prebivalstvo. Vlada je slovenski policiji letos namenila znatna dodatna finančna sredstva in bo s tem nadaljevala tudi v prihodnje.

»Gre tudi za tihotapske družbe, pravzaprav za organiziran kriminal in ugotovili smo, da je treba še okrepiti policijsko prisotnost in pa seveda izvesti določene druge ukrepe. Policija je že oziroma bo nakupila dodatno tehnično opremo in panelno ograjo, tako da varovanje meje poteka v skladu s pričakovanji.«

Poudaril je še, da vlada z obmejnimi občinami ostaja naprej v stiku. »Ne moremo pa pristati na takšna ali drugačna zastraševanja, ki so včasih motivirana tudi dnevno politično. Naše sodelovanje bo potekalo naprej, pogovor je bil odkrit in verjamem, da bomo tudi v bodoče sodelovali pri teh vprašanjih, ker si tudi ljudje tukaj seveda zaslužijo, da se jih jemlje resno.«

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava