Marof bo pol leta težje prehoden

27.11.2019 | 18:10

Urejanje Kettejevega drevoreda bo trajalo približno pol leta. Na območju gradbenih del del bo drevored v delovnem času neprehoden. (Foto: B. B,, arhiv DL)

Novo mesto - Naslednji teden bodo predvidoma začeli z deli na območju Kettejevega drevoreda in gradišča Marof, s čimer se začenja urejanje širšega območja, na katerem je v prihodnosti predviden arheološki park, so sporočili z Mestne občine Novo mesto.

Drevored bo na območju, kjer se bodo odvijala gradbena dela, v delovnem času neprehoden. Izven delovnega časa, ob sobotah in nedeljah bo izvajalec zagotavljal prehod, na občini pa vse, ki se bodo v času del nahajali v drevoredu, pozivajo k dodatni previdnosti.

Prenova obsega rekonstrukcijo ceste, ureditev javne razsvetljave in počivališč, zamenjavo obstoječih klopi, izvedbo potrebnih infrastrukturnih priključkov in prestavitev dela obstoječe infrastrukture ter prezentacijo robov vozišča nekdanje mestne vpadnice.

Del projekta bo tudi menjava posameznih nevarnih in odmirajočih dreves. Pregled Kettejevega drevoreda je pokazal 17 starejših dreves, ki so za sprehajalce nevarna, zato jih bodo zamenjali z novimi, pri preostalih drevesih pa bo opravljena primerna nega.

Dodatno bo zaradi možnosti vnosa bolezni v drevored, poškodb in slabe rasti na bršljinski strani drevoreda zamenjanih še osem mlajših dreves, zasadili pa bodo tudi deset dreves, ki zdaj v resnici tam manjkajo.

Kot so še sporočili z občine, projekt obsega tudi ureditev arheološke tematske poti z otroškimi igriščem in prezentacijo prereza obrambnega nasipa gradišča. Dela v vrednosti slabih 470 tisoč evrov (z DDV) bodo predvidoma končali poleti prihodnje leto.

Hkrati z ureditvijo Kettejevega drevoreda bodo potekala tudi obnovitvena dela na vodovodnem in elektroenergetskem omrežju, ki jih bodo izvajali delavci Komunale Novo mesto in Elektra Ljubljane. Tudi ti dve investiciji lahko vplivata na prehodnost drevoreda, še opozarjajo na občini.

B. B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava