dolenjska

FOTO: V oceno prinesli kar 90 štrukljev, dva z vsemi možnimi točkami

20.1.2020 | 08:30 | M. Ž.

Zlati Ljuba Hočevar (levo) in Branka Matko (desno), v sredini je Jelka Krivec, predsednica mirnopeškega društva podeželskih žena.

Zlati Ljuba Hočevar (levo) in Branka Matko (desno), v sredini je Jelka Krivec, predsednica mirnopeškega društva podeželskih žena.

Mize so se šibile pod štruklji.

Mize so se šibile pod štruklji.

Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka je bil nabito poln.

Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka je bil nabito poln.

FOTO: V oceno prinesli kar 90 štrukljev, dva z vsemi možnimi točkami

Mirna Peč - Ta konec tedna je po mirnopeški dolini dišalo po štrukljih, Društvo podeželskih žena Mirna Peč je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije namreč pripravilo 4. državno ocenjevanje in razstavo štrukljev iz vlečenega in kvašenega testa. Letos so v oceno prejeli kar 90 štrukljev, lani pa denimo 54. Zmagovalki sta znova bili dve in obe prihajata iz občine Škocjan, in sicer Ljuba Hočevar z Bučke in Branka Matko z Malih Poljan, ki sta za svoja štruklja prejeli vseh 30 možnih toč. Ljuba je pripravila štrukelj s suhimi slivami in skuto, Branka pa je svojega poimenovala štrukelj kolin.

Sicer je strokovna komisija, v kateri so bile Irena Ule, Anica Pajer in Elizabeta Verščaj, glede na število in raznolikost imela zelo zahtevno nalogo. Štruklji so bili razvrščeni v tri kategorije: štruklji iz vlečenega testa, štruklji iz ostalih vrst testa in iz kvašenega testa, komisija pa je ocenjevala zunanji videz, vonj testa in nadeva, videz nadeva ter okus testa in nadeva. Podelili so 16 bronastih priznanj, 45 srebrnih in 29 zlatih.

»Rezultati povedo, da so bili štruklji visoke kakovosti in da ste večinoma vsi uporabljali kvalitetne surovine – skuto, smetano, ocvirke, orehe in različne vrste moke, ki so imeli prijeten ter domač vonj in okus. V štrukljih ni bilo veliko tujih vonjav, bilo pa je nekaj neprijetnih okusov – nekaj dni stara skuta dobi neprijeten okus, pa tudi vonj. Bili ste inovativnim kar nas veseli, in bodite inovativni tudi v bodoče,« je med drugim povzela predsednica komisija Verščajeva in zbranim na včerajšnji podelitvi priznanj v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka na srce položila še nekaj koristih priporočil.

Kulinaričnega praznika se je udeležila tudi poslanka državnega zbora Anja Bah Žibert, ki je dejala, da so podeželske žene biser kulinarične in kulturne okolice, ne samo Mirne Peči ali Dolenjske, temveč celotne Slovenije. »In za ta kulturni biser je pomembno, da ga poznamo, da ga pozdravljamo in ga spodbujamo, da se razvija.«

Prisotne so nagovorili tudi domači župan Andrej Kastelic in seveda predsednica Društva podeželskih žena Mirna Peč Jelka Krivec, ki je izpostavila, da je letošnja udeležba presegla vsa pričakovanja, v veliki veselje pa ji je, da je v ocenjevanju sodelovala tudi domača osnovna šola Toneta Pavčka.

Podelitev priznanj so z nastopom obogatile ljudske pevke Čebelice, recitatorki Lucija in Teja, mladinski pevski zbor OŠ Toneta Pavčka in harmonikar Lan Šiško.

Več v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (72)

struklji01
struklji02
struklji03
struklji04
struklji05
struklji06
struklji07
struklji08
struklji09
struklji10
struklji11
struklji12
struklji14
struklji15
struklji16
struklji18
struklji19
struklji20
struklji21
struklji22
struklji25
struklji27
struklji28
struklji29
struklji31
struklji34
struklji36
struklji38
struklji39
struklji42
struklji43
struklji45
struklji46
struklji48
struklji49
struklji50
struklji51
struklji52
struklji53
struklji54
struklji55
struklji56, ___struklji56
struklji57
struklji58
struklji59
struklji60
struklji61
struklji62
struklji63
struklji64
struklji65
struklji66
struklji67
struklji68
struklji69
struklji70
struklji71
struklji72
struklji73
struklji74
struklji75
struklji76
struklji77
struklji78
struklji79
struklji80
struklji81
struklji82
struklji83
struklji84
struklji85
struklji90

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava