gospodarstvo

Podkupovanja v Romuniji ni bilo, direktorico pa so vseeno zamenjali

30.1.2020 | 15:30 | B. Blaić

Jože Colarič je očitke o podkupovanju v Romuniji označil za neutemeljene. (Foto: B. B.)

Jože Colarič je očitke o podkupovanju v Romuniji označil za neutemeljene. (Foto: B. B.)

Novo mesto - Obtožbe o domnevni sistemski korupciji Krke v Romuniji niso utemeljene niti glede zaposlenih v Krki Romania, še manj pa, da naj bi korupcijo vodili s sedeža matične družbe, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič. Kljub temu je Krka pred dvema dnevoma razrešila dosedanjo direktorica Krke Romania.

Tako je pokazal interni nadzor, ki so se ga v Krki lotili dan po tistem, ko je romunski časnik Libertatea pred dvema tednoma začel objavljati prispevke o domnevnem sistematičnem podkupovanju zdravnikov, ki naj bi ga izvajali uslužbenci Krkine odvisne družbe v Romuniji.

"Krka svoja zdravila promovira na načine, ki jih dovoljujejo nacionalne zakonodaje in so v skladu z usmeritvami kodeksa ravnanja združenja generičnih proizvajalcev Medicines for Europe, katerega članica je," je poudaril Colarič. Kot je dejal, je Krka Romania izvaja promocijske aktivnosti, ki so zakonite ter v skladu z zakonodajo EU in Romunije.

"Ta na področju oglaševanja zdravil strokovni javnosti dovoljuje obiskovanje zdravnikov, dajanje vzorcev, sponzoriranje znanstvenih kongresov in promocijskih srečanj, ki jih obiskujejo osebe, usposobljene za predpisovanje ali izdajanje zdravil," pravi Colarič.

Kot pravijo v Krki, iz poročila romunske agencije za konkurenco, ki se nanaša na obdobje 2010–2014, izhaja, da so sponzorstva eden od legitimnih načinov za promocijo zdravil, iz poročila agencije pa tudi izhaja, da originatorska farmacevtska podjetja za sponzorstva porabijo nekajkrat več sredstev kot generične farmacevtske družbe.

Glede objavljenih tabel z imeni zdravnikov in zneski, ki naj bi jih ti prejeli, je Colarič povedal, da jih njihovi informatiki na računalnikih v Krki Romania niso našli. "Ni pa mogoče izključiti možnosti, da je kak posameznik v preteklosti kršil pravila," pravi prvi mož Krke. 

Kot poudarjajo v novomeški farmacevtski družbi Krka zdravnikom na nobenem trgu ne plačuje za predpisane recepte, sredstva, namenjena promociji, pa morajo biti uporabljajo zakonito in preudarno. "To pomeni, da se sponzorstva znanstvenih kongresov in promocijskih srečanj odobrijo za pridobivanje strokovnega medicinskega znanja različnim zdravnikom in da se odobravajo zdravnikom specialistom za področja, za katera ima Krka v svoji ponudbi zdravila," pravijo v Krki.

Na vprašanje, zakaj so, če nepravilnosti ni bilo, razrešili direktorico Krke Romania, je Colarič povedal, da je prokurist iz Slovenije v romunsko družbo prišel že pred letom in pol, in sicer zaradi hitrejše implementacije Krkinih korporativnih pravil poročanja, računovodstva, kadrovskih zadev in podobno. Razrešitev, pravi Colarič, ni bila povezana z očitki o podkupovanju, ampak z drugimi nepravilnostmi, dosedanja direktorica pa je še vedno zaposlena v Krki Romania in sicer na podobnem delovnem mestu kot v času, ko še ni bila direktorica.

Colarič sicer ocenjuje, da je afero sprožil kateri od nezadovoljnih ali odpuščenih zaposlenih v romunski družbi.

‹ nazaj

Komentarji (4)

2.2.2020 99 (99) (0)OceniSaso Bursac 
Seveda ni bilo. Če to reče Jože Colarič, potem bo zagotovo držalo. Seveda sem to rekel precej sarkastično. Krka je znana po tem, da vse negativne informacije o njej zanika. Zato ji pa tudi ne gre zaupati. Seznam zdravnikov se ni mogel znajti kar sam od sebe, To bi bilo mogoče le v primeru sabotaže, ki je možna, ampak v tem primeru malo verjetna. Sam Jožetu Colariču ne zaupam, ker vem, kakšne svinjarije počne Krka d.d. Novo mesto z ljudmi. Pokvarjeno, zlobno in zahrbtno. Jože Colarič preprosto nima nobene moralne avtoritete glede na to, kaj se v Krki d.d. dogaja. Nobene. Krka je podjetje, ki ni ravno zgledno po svojem delovanju. Krka je podjetje, ki bi ga sam, če bi bil v vlogi nadzornikov, imel močno pod nadzorom, sploh pa matično družbo v Novem mestu. Novomeščani so že itak ljudje, ki jim ne gre zaupati. Kar zadeva plačevanje za usluge, se pa te najpogosteje ne plačujejo neposredno, ampak posredno. Povsod obstaja legalni del in nelegalni del. Nelegalni del delovanja ni nikjer zaveden, vsaj ne v nekih formalnih dokumentih. To je podobno kot pri policijskem zasledovanju. Policija, Slovenska policija zna zasledovati skozi sodne naloge oziroma naloge nadrejenih, delno pa tudi nezakonito, torej brez naloga. To zasledovanje in tajni ukrepi niso nikjer zavedeni. Jaz na žalost vem, kako zahrbtno in podtalno deluje Krka, ker sem slučajno izvedel v svojem primeru, kako podtalno se v Krki nekateri vedejo, tako da sam glede Krke nisem ovca. Verjamem pa da večina Novmeščanov sodi v skupino ovc, sploh tisti, ki jim Krka izplačuje plače. Takšne oblike trženja so stalna praksa vseh farmacevtskih podjetij, ne samo Krke, sploh pa v državah, kjer so koruptivne prakse vsakdanje. Takšna država je sicer tudi Slovenija. Mene iskreno povedano zanima tudi, koliko slovenskih zdravnikov ima koristi od Krke. A tega ne jaz, ne kdo drug ne bomo nikoli izvedeli. Krka je meni ostala v zelo slabem spominu, predvsem po tem, ko sem naknadno izvedel določene stvari, za katere prej nisem vedel. Zato jaz Krke preprosto ne morem dojemati kot da gre za neko pošteno podjetje, ker to ni. In če že hočemo. Tudi zaposlovanje v Krki je pretežno v popolnosti koruptivno. Krka je eno veliko družinsko podjetje, v katerega se, sploh na kakšna boljša mesta, lahko pride zgolj prek zvez, To je znana stvar v Novem mestu. Po mojem mnenju je Krka praktično v nekem oblaku korupcije. Colaričev predhodnik Kovačič je to priznal, Colarič pa hoče ostati fin, Samo Colarič pozablja, da vsi ljudje niso ovce, je pa res, da se v Sloveniji vsi bojijo govoriti, ker se bojijo zase in svojo eksistenco. In potem ti glavni mislijo, da imajo v vsem prav. Ne. Samo vsi se bojijo karkoli reči. Mogoče je tako tudi boljše. Če preveč govoriš, v tej državi izvisiš.
3.2.2020 66 (66) (0)OceniJanez Novak 
Krka ne podkupuje in nikoli ni! Znanka, ki dela v lekarni, mi je povedala, da vsako leto prejme bon za Krkine terme za 300€ od Krke. Prav tako tudi vse njene sodelavke. Seveda ji čisto nič ne verjamem, da bi Krka toliko dala... Če že dajo toliko, je to nagrada, ne podkupovanje. Romuni so malo pomešali hruške in jabolka.
3.2.2020 77 (77) (0)OceniJanez Novak 
Slika pove več kot 1000 besed: https://2007.pozareport.si/photos/photo/187217
4.2.2020 64 (64) (0)OceniTrue Truic 
saso napisano korektno, odkrito. Sicer so ta dejstva lokalnih in državnih "mafijašev" izvedljiva in dopustna. saj se jim pravno vsem tem ne more zgoditi nič, globoka država ima preveč prste vmes v sodstvu, policiji, inšpekcijah itd. Torej do tu jasno. Ni pa jasno kako lahko take pic*hke mimo teh zakonov egzistirajo. Pri nas ni avtomobilov v zrak, pri nas ni groženj otrokom in družini, pri nas ni streljanja in mrtvih., pretepenih , ni raznih nesreč z avti in podobno....Torej ta paralelna država je zatajila in sicer na notranjem ustrijstvu ter hirarhiji....Zato pa slednji ( mentalno so to sicer pokvarjene barabice -hijene in strahopetci) v NM tako uspevajo....Ko bi se začele dogajati "prave" mafijašker igrice bi se isti trenutek marsikaj spremenilo in uredilo....Tako pa "frajerčki" ostanejo lokalni frajerčki še naprej...še cerkev jih ima rada in jim to vse požegna :), Novomeščani pa....o saj o njih pa ni vredno izgubljati besed:)Škoda časa....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava