dolenjska

Urejali bodo biotope na območju opuščenih glinokopov

19.4.2020 | 08:45 | M. Ž., foto: Občina Straža

Sekundarne biotope na območju opuščenih glinokopov nekdanje Opekarne  Zalog bodo opremili s sprehajalno potjo in opazovalnicami za ptice.

Sekundarne biotope na območju opuščenih glinokopov nekdanje Opekarne Zalog bodo opremili s sprehajalno potjo in opazovalnicami za ptice.

Zalog, Straža - V Gospodarski coni Zalog se na območju opuščenih glinokopov nekdanje Opekarne Zalog raztezajo tako imenovani sekundarni biotopi. Ti imajo, kot je poudarila Manica France Klemenčič iz občinske uprave, velik pomen kot življenjski prostor redkih in ogroženih rastlinskih ter živalskih vrst in so uvrščeni v omrežje Natura 2000. Zato je Občina Straža že leta 2016 začela razmišljati, da bi območje biotopov uredili za učne oziroma izobraževalne potrebe.

»Z ureditvijo območja za ogled in obiskovanje na način, ki ne škodi osnovnemu cilju varstva narave, se lahko razvije tudi potencial območja v smislu doživljanja narave, pasivne rekreacije in okoljske vzgoje ter znanja o naravi,« je poudarila France Klemenčičeva.

Urejali bodo biotope na območju opuščenih glinokopov

Podjetje Acer iz Novega mesta je izdelalo idejno zasnovo, Občina Straža pa se je nato s partnerji v projektu ureditve sekundarnih biotopov – novomeškim podjetjem Tomas, Ribiško družino Novo mesto in domačo Osnovno šolo Vavta vas – javila na javni poziv LAS Dolenjska in Bela krajina v programskem obdobju 2014–2020, ki se financirajo iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Bili so uspešni in dobili dobrih 81 tisoč evrov nepovratnega denarja, celotna naložba pa je ovrednotena na malo manj kot 122 tisoč evrov. Na podlagi tega razpisa je bila uspešna pri dodelitvi sredstev za ureditev sekundarnih biotopov.

»Koncept ureditve, s katerim smo se prijavili na javni razpis, je bil pripravljen v sodelovanju z dr. Andrejem Sovincem, ki je podpredsednik Svetovne komisije za zavarovana območja za Evropo. Je ornitolog in avtor nacionalnega atlasa razširjenosti ptic pozimi v Sloveniji, tako da o strokovnosti res ni nobenega dvoma,« je pojasnila in dodala, da se bo zdaj urejalo 1,25 hektara, sicer pa je celotno območje biotopov večje.

V prvem delu projekta, ki naj bi bil končan do konca leta, bodo tako uredili okoli 700 metrov dolgo krožno sprehajalno pot, talne lesene opazovalnice za ptice, opazovalnico za ptice v višini do 3 metrov, gnezdilno steno za ptice, ureditvene otoke, preproste lesene prelive in zelene površine. V drugem delu do konca prihodnjega leta pa bodo poskrbeli še za mehke vsebine.

Župan Občine Straža Dušan Krštinc je v začetku marca podpisal pogodbo s podjetjem Apus iz Ljubljane za izdelavo projektne dokumentacije PZI za urejanje naravnih biotopov v Zalogu, ki trenutno poteka po načrtu, rok je sicer 40 dni, potem pa bodo na občini preko naročila male vrednosti izbrali še izvajalca za dela na terenu.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista z dne 2. aprila.

‹ nazaj

Komentarji (6)

19.4.2020Ocenijjoras 
Se je že ugotovilo koliko industrijskih odpadkov je zakopano v teh in podobnih glinokopih?
23.4.2020OceniSlavcek 
Joj ljudje bozji. Obeta se kriza tisocletja, narod ne bo imel kaj za zret, tile bodo pa lesene potke delal, kjer se itak ne bo nihce sprehajal. Kar je tudi prav, ptici rabijo mir. Tale Sovinc pa mora biti res ljubitelj ptic in strokovnjak, da bo pri tem sodeloval. Sicer so pa tile umetniki naredili ze kar nekaj projektov, ki jih nihce ne uporablja. Fitnes naprave na prostem - nikoli nobenega na njih, ceprav bi enim obcinarjem zelo koristilo, ce bi se kdaj obesili na njih. Potem balinisce pri nogometnem igriscu- zapusceno. Najvecja cvetka je brv oziroma trije trami pri novem mostu, za katere so bili v clanku navedeni pomembnezi pripravljeni placati ce se ne varam 14.000 eur. Na tej brvi ni nikoli nobenega cloveka. No mogoce 1x na leto. Tak projekt bi bil mogoce smiselen v nekem velikem kompleksu, ne pa v zalogu, kjer so tri vecje luze in ze tako preobremenjene z gospodarsko cono, ki je delno zgrajena na tem podrocju in s pogoriscem Ekosistemov. Kaj cmo- majhna obcina ,majhni ljudje, majen straski skocjanski zatok. Mogoce gre tu samo za dopolnitev ponudbe Krstinc vineyard cottage. Sem skoraj preprican. Sicer bi bilo res bolj pametno ta denar porabiti za saniranje odlagalisca odpadkov, kamor je novoles 30 let vozil odpadke. Od lakov dalje.
23.4.2020OceniSlavcek 
Me je pa cist sezulo, ko je bilo v zupanovem gladilo objavljeno, da so osnovnim solam razpisali natecaj za najboljsi predlog ureditve teh nesrecnih glinokopov. Zmagala je ideja osnovnosolcev in dveh mentoric, da bi tam uredili adrenalinski park. Nema nam spasa ljudje bozji.
23.4.2020OceniSlavcek 
Pardon sem izpustil osnovno solo, ki je zmagala: AND WINNNERRR ISSSS osnovna sola vavta vas.
23.4.2020Ocenimiha 
Slavčrk o kaki krizi tisočletja govoriš? Kaj ne bo za žret? Ne vem kje ti živiš, a v Afriki? Veš če bereš od Nostradamusa pratiko, raje bere njegovo kuharsko knjigo, je bolj uporabna....
27.4.2020Ocenijjoras 
Slavko, prvo so te sezuli, sedaj pa te bodo še olupili do zadnjega groša. Le kdo nek bi moral sanirati te luknje, mogoče firma ki jih je naredila? Kdo nek bo plačal za sanacijo pogorišča ekosistemov, kjer je cela podtalnica onesnažena? Sedaj pa se spet ropa sredstva za neke brezvezne projekte. Natura 2000 za industrijsko luknjo v zemlji? Pa to je za med norce.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava