dolenjska

Kolesarji, tako se ne vozi!

25.5.2020 | 14:30 | Besedilo in foto: L. Markelj

Kolesarji so med najbolj občutljivi udeleženci v prometu, a tudi sami morajo paziti na svojo varnost. (Foto: L. M.)

Kolesarji so med najbolj občutljivi udeleženci v prometu, a tudi sami morajo paziti na svojo varnost. (Foto: L. M.)

Kolesarji so poleg pešcev najranljivejša skupina udeležencev v prometu, zato je treba biti nanje še posebej pozoren. A tudi sami morajo paziti na svojo varnost in se držati cestnoprometnih predpisov.

Na naših cestah pogosto srečamo skupine kolesarjev, ki na treningih – ker ni kolesarskih stez – vozijo po voznem pasu. Pa lahko vozijo tako skupaj kot tale skupina na naši fotografiji?

Alenka Drenik, samostojna policijska inšpektorica in predstavnica za odnose z javnostjo na PU Novo mesto, pravi, da takšna vožnja ni pravilna. Pojasni, da Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo vozniki koles voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oz. niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje. Vozniki koles morajo voziti drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva vzporedno, če širina poti to omogoča.

Zakon posebej opredeljuje tudi vožnjo voznikov koles z licenco in določa, da smejo vozniki koles, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, za nastope na organiziranih kolesarskih tekmovanjih pri izvedbi treninga na javni cesti voziti tudi po dva vzporedno.

Voznikom koles ni dovoljeno voziti vzporedno, kadar je zmanjšana vidljivost in ponoči, pri vzporedni vožnji pa se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas. Trening lahko poteka na vozišču tistih cest, ki nimajo kolesarskega pasu oz. kolesarske poti.

Organizirana kolona voznikov koles, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri voznike koles, torej dva para. Organizirano kolono voznikov koles spredaj ali zadaj spremlja vozilo, označeno s posebno opozorilno svetilko, ki oddaja rumeno svetlobo. Ko vozniki koles vadijo, smejo uporabljati na javnih cestah tudi tekmovalna kolesa. Vozniki koles morajo obvezno uporabljati kolesarsko čelado, pojasnjuje Drenikova.

‹ nazaj

Komentarji (3)

25.5.2020 3 (5) (2)OceniNeznani Storilec 
Torej tile na sliki vozijo pravilno.
27.5.2020Ocenidelec 
Jaz veliko rajši srečam tako razporejene kolesarje kakor pa enega po enega v koloni, med vsakim pa je 2-3 metre prostora. Ker takšno kolono je težje prehiteti kakor tovorno kompozicijo dolžine 16,5 metra.
28.5.2020Oceninnnnn 
Drenikova, od kdaj pa morajo vozniki koles obvezno uporabljati kolesarsko čelado,?? LM ??

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava