dolenjska

Z znižanjem turistične takse želijo pomagati prizadetemu turizmu

12.6.2020 | 08:10 | Besedilo in fotografije: R. N.

Župan Franc Vovk z direktorico občinske uprave mag. Natašo Šterk

Župan Franc Vovk z direktorico občinske uprave mag. Natašo Šterk

Bojan Potočar, ki ima Kamp Polje, pozdravlja potezo občine

Bojan Potočar, ki ima Kamp Polje, pozdravlja potezo občine

Podobnega mnenja je tudi Jernej Jarc iz Oštarije. 

Podobnega mnenja je tudi Jernej Jarc iz Oštarije. 

Dolenjske Toplice - Turizem je v občini Dolenjske Toplice prva gospodarska panoga. Zaradi epidemije novega koronavirusa so se številni, ki se ukvarjajo z različnimi oblikami turizma, ker so morali zapreti svojo dejavnost, znašli v zelo težko finančni situaciji. Občina jim želi pomagati na način, da znižujejo turistično takso za polovico, ki po novem skupaj s promocijsko takso zdaj znaša 1,25 evra.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci dejal župan Franc Vovk, so iskali načine, kako bi podprli prizadete turistične ponudnike, kajti občinski proračuni ne omogočajo, da bi lokalnemu gospodarstvu za premagovanje aktualnih težav namenili kakršnokoli denarno pomoč. Z odpovedjo deleža lastnih prihodkov iz naslova turistične takse pričakujejo, da bodo ponudniki še bolj konkurenčni v primerjavi z ostalimi po Sloveniji, obenem pa želijo s tem delovati tudi promocijsko. Vovk je še dejal, da ni zasledil, da bi se še kakšna druga občina odločila za podoben ukrep.

Leta 2018 se je v občinsko blagajno na račun turističnih taks steklo nekaj manj kot 96.000 evrov, lani nekaj več kot 110.000 evrov. Zaradi znižanja takse letos pričakujejo, da bo s tega naslova okoli 60.000 evrov manj prilivov. A kot poudarja župan, manj včasih lahko pomeni tudi več.

Lokalni ponudniki turističnih vsebin potezo občine pozdravljajo. Več pa v naslednji številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava