kultura

Med slovenskimi arhitekturnimi presežki tudi trije iz naše regije

3.2.2021 | 11:20 | R.M.

Prenovljen Glavni trg v Novem mestu

Prenovljen Glavni trg v Novem mestu

Slovenija ima izjemno kakovostno arhitekturno produkcijo. To dokazuje tudi 13 nominiranih projektov, ki sodelujejo na izboru za prestižno nagrado Mies van der Rohe. Gre za Evropsko nagrado za sodobno arhitekturo 2022.

Nominirance predstavljajo v reviji Outsider in na njihovi spletni strani. Poleg novomeškega Glavnega trga med 13 arhitekturnimi nominiranci najdemo tudi Športni center Trebelno s prizidkom šole in novomeški velodrom z atletsko dvorano v Češči vasi.

ATELIERarhitekti: Prenova Glavnega trga v Novem mestu

Arhitekti so tako v skladu s sodobnimi smernicami predlagali poenotenje tlaka in višine pohodne površine, ki je Glavni trg ponovno ustoličila kot glavni odprt javni prostor v mestu.

Med arhitekturnimi presežki je tudi podružnična OŠ Trebelno

Med arhitekturnimi presežki je tudi podružnična OŠ Trebelno

Kontra arhitekti: Športni center Trebelno in dozidava šole

Občine se končno spopadajo z večletno prostorsko stisko mnogih slovenskih šol. Ti projekti skozi uspešno sodelovanje arhitektov z naročniki pogosto pripomorejo ne le h kakovosti pouka, temveč tudi h kakovosti življenja v naselju skozi povezovanje skupnosti. Včasih je namreč za to potrebna le ena dobro izvedena arhitektura.

Velodrom v Češči vasi je med 13 kandidati za evropsko nagrado za arhitekturo

Velodrom v Češči vasi je med 13 kandidati za evropsko nagrado za arhitekturo

Air arhitekti: Velodrom in atletska dvorana v Češči vasi

Namen novega gradbenega posega je bilo prekritje obstoječega športnega objekta z napihljivo membrano, ki nudi zaščito pred neugodnimi vremenskimi pogoji in omogoča daljšo uporabo športnih površin.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava