dolenjska

Kmalu voda na Vinjem Vrhu!

20.2.2021 | 08:15 | Besedilo in foto: L. Markelj

Sporazum o sodelovanju je podpisan - od leve proti desni: Jože Kapler, Andrej Vizjak in Marjan Hribar.

Sporazum o sodelovanju je podpisan - od leve proti desni: Jože Kapler, Andrej Vizjak in Marjan Hribar.

Kmalu voda na Vinjem Vrhu!
Po podpisu je sledil ogled Vinjega Vrha. Na sliki: pri cerkvici sv. Jožefa.

Po podpisu je sledil ogled Vinjega Vrha. Na sliki: pri cerkvici sv. Jožefa.

Bela Cerkev - Včeraj popoldne sta župana občin Šmarješke Toplice in Škocjan, mag. Marjan Hribar in Jože Kapler, v Hiši žive dediščine v Beli Cerkvi slovesno podpisala sporazum o izvedbi projekta Vodovod Vinji vrh – visoka cona. Dogodka se je udeležil tudi minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak, ki je obljubil finančno pomoč države, prišli pa so tudi šmarješki občinski svetniki in nekateri drugi.

Obe lokalni skupnosti si namreč že dlje časa prizadevata prebivalcem na hribu obmejnega območja obeh občin, kjer niso le vikendaši, ampak mnogi tudi stalno naseljeni, zagotoviti vodovod. Pitno vodo jim namreč zdaj dovažajo gasilci s cisternami.

Idejno zasnovo projekta je pripravila Komunala Novo mesto d.o.o. Gre za vodovodno omrežje v skupni dolžini 11, 5 kilometrov - od tega bo 1.200 metrov povezovalnega tlačnega voda iz Orešja, od koder se bo omrežje napajalo. Vodohran bo zgrajen pod Velikim Vinjim Vrhom, od tam se bo črpala vodo v celotno omrežje.

Projektantska ocena investicije je okrog milijon evrov. Predvideno je, da bo 70 odstotkov investicije krila Občina Šmarješke Toplice, 30 pa škocjanska občina, kar je sorazmerno s številom odjemnih mest, ki so še brez pitne vode - v šmarješki občini jih je 272, v škocjanski pa okrog sto.

Sodelovanja se veselita oba prva moža občin, ki računata tudi na pomoč države.

Okoljski minister mag. Andrej Vizjak je obljubil pomoč države.

Okoljski minister mag. Andrej Vizjak je obljubil pomoč države.

Kmalu voda na Vinjem Vrhu!

Kot je povedal okoljski minister mag. Andrej Vizjak, je zdrava pitna voda, ki je ustavno določilo, prioriteta in pravica vsake lokalne skupnosti. "Tu imamo lep primer, ko lokalni skupnosti stopita skupaj in država bo pomagala pri realizaciji ter prispevala del sredstev. Računamo, da bomo preko Načrta za okrevanje in odpornost po pandemiji, ki ga usklajujemo z evropsko komisijo, takšnim in podobnim projektom v vrednosti od milijona do 1,5 milijona, torej gre za manjše sisteme vodooskrbe, namenili 70 milijonov povratnih in nepovratnih sredstev. Razpisi se obetajo jeseni, občine se naj čim bolje do takrat pripravijo, načrtujemo 50-odstotno sofinanciranje," povedal minister. Projekti morajo biti zaključeni do leta 2023.

O pomenu skupnega projekta vodooskrbe za obe občini, kakšno delo sledi po podpisu sporazuma, pa več v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (22)

VINJI VRH 001
VINJI VRH 002
VINJI VRH 003
VINJI VRH 004
VINJI VRH 005
VINJI VRH 006
VINJI VRH 007
VINJI VRH 008
VINJI VRH 009
VINJI VRH 010
VINJI VRH 011
VINJI VRH 012
VINJI VRH 013
VINJI VRH 014
VINJI VRH 015
VINJI VRH 016
VINJI VRH 017
VINJI VRH 018
VINJI VRH 019
VINJI VRH 020
VINJI VRH 021
VINJI VRH 022

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava