kronika

Previdno pri kurjenju prvomajskih kresov

28.4.2021 | 10:10 | M. K.

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Uprava za zaščito in reševanje pred prihajajočimi prvomajskimi prazniki poziva vse organizatorje kresovanj, naj pri tem upoštevajo varnostne ukrepe. Zagotovljena mora biti požarna straža. V primeru požara v naravnem okolju, pa je treba na telefonsko številko 112 nemudoma obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, so še sporočili.

Uprava za zaščito in reševanje poziva organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, naj pri tem upoštevajo napotke o varstvu pred požari.

Kot navajajo v sporočilu za javnost, mora biti prostor okoli kurišča očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba. Pri tem mora biti kres ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Prav tako opozarjajo, da se ob vetrovnem vremenu kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti.

Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

Prav tako lahko občine s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi kurjenja ter omejitve in prepovedi širijo iz naravnega tudi v druga okolja. Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo tudi za določena posebej zavarovana območja.

Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki jo lahko izvajajo le gasilci. Spoštovati je treba tudi ukrepe vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede omejevanja širjenja epidemije covida-19, še pozivajo na upravi za zaščito in reševanje.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava