dolenjska

SB Novo mesto: Odpoved dalo že pet internistov

3.6.2021 | 08:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Strokovni direktor in direktorica SB Novo  mesto, Milivoj Piletič in Milena Kramar Zupan, sta zaskrbljena zaradi  neurejenih razmer v zdravstu: gneče na urgenci, odhoda internistov...

Strokovni direktor in direktorica SB Novo mesto, Milivoj Piletič in Milena Kramar Zupan, sta zaskrbljena zaradi neurejenih razmer v zdravstu: gneče na urgenci, odhoda internistov...

Novo mesto - V Splošni bolnišnici Novo mesto (SBNM) ugotavljajo, da je njihov Urgentni center (UC) Novo mesto vse bolj obremenjen in da se krepi stiska ljudi, ki očitno ne morejo do svojega osebnega zdravnika na primarni ravni.

Zakaj bi sicer na urgenci imeli takšno gnečo, ko jih veliko čaka po ure in ure? In zakaj letno sprejmejo okoli 70 tisoč pacientov, čeprav je bilo ob ustanovitvi urgentnega centra predvidenih okoli 44 tisoč?

Preobremenjeni in nezadovoljni internisti odhajajo

Na Urgentni center Novo mesto prihaja do 70 odstotkov pacientov, ki niso urgentno ogroženi.

Na Urgentni center Novo mesto prihaja do 70 odstotkov pacientov, ki niso urgentno ogroženi.

Ker v urgenci nimajo urgentnih zdravnikov, jih pretežno nadomeščajo zdravniki internisti, ki so zato najbolj obremenjeni in tudi nezadovoljni. V zadnjih tednih jih je odpoved dalo kar pet, zadnji prav prejšnji teden. To pa za regijsko bolnišnico že predstavlja velik problem.

Vodstvo novomeške bolnišnice je zato na nevzdržne razmere javno opozorilo, a ker razloge za nastalo situacijo ne vidi le v sistemskih anomalijah, ampak tudi v preslabo delujočem primarnem zdravstvu, so se hitro odzvali v dolenjskih in belokranjskih zdravstvenih domovih, v katerih očitke zavračajo, o čemer smo že poročali.

Nočejo se obtoževati

Obe strani pravita, da se nočeta obtoževati in da gre za sistemsko anomalijo v zdravstvu, ki jo bo morala rešiti država, ter da imata skupen cilj, tj. kakovostno obravnavo pacientov.

»Zaradi navala bolnikov smo na robu zmogljivosti. K nam v 70 odstotkih prihajajo pacienti, ki še zdaleč niso urgentno ogroženi, ampak prihajajo, ker nimajo kam. Seveda jih vprašamo, ali so bili pri osebnem zdravniku, pa dobimo odgovore: ne morem priti do njega kljub veliko klicem; naročili so mi, da naj pokličem čez nekaj dni, če ne morem čakati, pa naj grem na urgenco itn. Celo z odzivnikom jih napotijo tja. Tako povedo nezadovoljni ljudje – tega si ne izmišljujemo,« pravi direktorica SBNM doc. dr. Milena Kramar Zupan.

Strokovni direktor prim. Milivoj Piletič, dr. med., spec. interne medicine, doda, da gre za veliko skupino bolnikov v akutnih stanjih, ki pa niso nujni. To so npr. ljudje z visoko vročino, vnetim mehurjem in kronični bolniki, ki se jim je stanje poslabšalo, ker niso bili pod zdravniškim nadzorom. Nedostopnost do zdravnika je pri veliko ljudeh namreč povzročila poslabšanje kroničnih bolezni, srčnih in trebušnih, pojasni.

O problematiki in kje v SB NM vidijo rešitve, pa si preberite več v aktualni številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (1)

3.6.2021 11 (11) (0)Oceniekolog 
Zahvala za zelo strokovno in humano človeško delo vsem v Bolnici, vendar predlagam, da vsi zdravniki , zobozdravniki, sestre iz raznih zdravstvenih domov in ambulant bi morali na dežurstva in delo v bolnice, da obnovijo znanje o medicini, o človeštvu, o zdravju , o smrti, o rojstvu, in da postanejo resno in odgovorno medicinsko osebje, da sebe dopolnijo s znanjem in odgovornostjo, ker sedaj so kot lutke brez odgovornosti in prej v napoto kot v pomoč nam pacientov, prekladajo neke papirje in napotnice, delajo zmedo in so v napoto pacientom , ko potrebujejo zdravniško pomoč in zdravila. Upam, da bo prišlo do tega in imeli bomo močno ekipo za medicino, sedaj je pa eni delajo, drugi pa kot statisti brez sramu vodijo novinarske konference, mi pacienti naj pa umiramo in bolehamo zaradi njih, da jih hudič ni sram

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava