kočevsko-ribniško

Kočevci za Južno osrednjeslovensko pokrajino s sedežem v Kočevju

29.6.2021 | 08:50 | STA; M. K.

Foto: Občina Kočevje

Foto: Občina Kočevje

Kočevje - Kočevski občinski svet je na svoji zadnji seji sprejel sklep, s katerim predlaga ustanovitev Južne osrednjeslovenske pokrajine, ki bi imela sedež v Kočevju. V njej bi bilo še 14 občin, ki bolj gravitirajo k osrednji Sloveniji, med drugim Grosuplje, Ivančna Gorica in Ig. Sedež pokrajinskega sveta bi bil v Grosupljem, sedež sveta občin pa v Ribnici.

Osnutek zakona o pokrajinah, ki ga je pripravila strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika, sicer predvideva, da bi bilo Kočevje del Osrednjeslovenske pokrajine, ki bi združevala občine okoli Mestne občine Ljubljana. Sedež pokrajine bi bil v Domžalah, sedež njenega pokrajinskega sveta v Grosupljem in sveta občin v Kočevju.

Kočevski občinski svet se je seznanil tudi z akcijskim načrtom za trajnostno urbano regeneracijo mestnega jedra. Občina Kočevje si namreč v zadnjem času prizadeva oživi mestno jedro in ga približati meščanom. Med drugim tečejo razmišljanja o zaprtju dela središča mesta za promet. V ta namen bo do jeseni potekala testna zapora prometa, ki bi lahko po jesenski preučitvi učinkov postala tudi trajna. Hkrati s tem teče tudi proces prenove mestnega jedra.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava