namig za premik

Odprtje nove stalne razstave o življenju in delu slavnega polihistorja ''Valvasoriana'', grad

29.9.2021 | 16:00

Vljudno vas vabimo na slavnostno odprtje nove stalne razstave,

v sredo, 29. septembra 2021, ob 16. uri, na gradu Bogenšperk.

Konec maja je minilo 380 let od rojstva Janeza Vajkarda Valvasorja (1641–1693), konec septembra prihodnje leto pa se bomo spominjali 350-letnice polihistorjevega prihoda na grad Bogenšperk.

V Javnem zavodu Bogenšperk smo se odločili, da visoka jubileja letos počastimo z odprtjem nove stalne razstave, na kateri bosta predstavljena bogato življenje in delo znamenitega kranjskega polihistorja, čez leto dni pa še z znanstvenim simpozijem.

Janez Vajkard Valvasor je za slovenski narod neprecenljivega pomena in tega se že od nekdaj dobro zavedamo tudi v krajih pod Bogenšperkom.

Vse od obnove gradu in ureditve muzeja v osemdesetih letih prejšnjega stoletja je imel osrednjo vlogo v razstavni postavitvi, a je ta po več kot treh desetletjih postala potrebna temeljite prenove.

V zadnjih letih so namreč raziskave dr. Borisa Golca občutno dopolnile naše védenje o tem izjemnem polihistorju, zato smo se odločili popolnoma preurediti celotno muzejsko zasnovo.

Valvasoriana je sestavljena iz treh sklopov in je vključena v nov koncept muzejske postavitve. V prvem sklopu je prikazano življenje na Kranjskem, kot ga je poznal in izčrpno opisal Valvasor, v drugem sta predstavljena njegovo zasebno in družinsko življenje, v tretjem pa je strnjen in pregleden prikaz njegovega izjemnega znanstvenega opusa, od načrta za predor na Ljubelju, do slavne raziskave Cerkniškega jezera.

Gre za največji razstavni projekt v zgodovini muzeja na gradu Bogenšperk in je v celoti plod domačega znanja in dela.

Uresničitev tako ambicioznega projekta ne bi bila mogoča brez predanega kolektiva Javnega zavoda Bogenšperk ter finančne podpore Občine Šmartno pri Litiji in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

‹ nazaj