namig za premik

Koncert na predvečer Dneva reformacije: Slovenska beseda v pesmi - od samospeva do popevke, KD

30.10.2021 | 18:00

V interpretacijah slovenskih skladb starejšega in mlajšega datuma bomo prisluhnili Tjaši Primc in Jerneju Fabijanu.

Tjaša Primc je v domačem kraju Podbrdo uspešno končala nižjo glasbeno šolo iz teorije in klavirja. Kasneje se je odločila še za pouk petja v GŠ Nova Gorica pri prof. Vladimirju Čadežu. Sočasno je obiskovala tudi orglarsko šolo na Teološki fakulteti v Ljubljani. Po srednji šoli jo je pot vodila na študij muzikologije. Že med študijem in tudi kasneje se je udejstvovala v naslednjih zborih: Komorni zbor Ljubljanski madrigalisti, Consortium musicum in vokalna skupina Sekstet Komplet. Pri tekmovanjih in raznih zborovskih srečanjih je kot substitutka rada priskočila na pomoč zborom: Cantemus, Domžalski komorni zbor, Mešani pevski zbor Pomlad iz Novega mesta, ŽPZ Biser iz Grosuplja in Komorni zbor DEKOR iz Ljubljane. Sodelovala je tudi s komornim zborom RTV Slovenija, zborom Slovenske filharmonije in vokalno skupino Ecce, vrsto let je bila redna članica vokalne skupine Mezzo iz Novega mesta.

Poleg petja v zborih je sodelovala tudi pri muzikalu Goslač na strehi v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL). Trenutno veliko nastopa v duu s pianistom/organistom Jernejem Fabijanom, s katerim večkrat izvedeta tudi nova dela domačih skladateljev.

Izpopolnjevanje svojega glasu zaupa prijateljici in profesorici Theresi Plut.

Jernej Fabijan je s svojim formalnim glasbenim izobraževanje pričel še v času osnovne šole, s klavirjem in orglami se je začel spoznavati pri prof. Mateju Burgerju, nato pa nadaljeval pri različnih profesorjih na Konservatoriju za glasbo Jurij Slatkonja in Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Svoje glasbeno znanje s pridom izkorišča pri vodenju različnih pevskih sestavov, pisanju zborovskih in orkestralnih aranžmajev, pa tudi novih skladb. Je iskan in priznan klavirski korepetitor, predvsem rad sodeluje s solisti - od začetnikov do mednarodno uveljavljenih opernih pevcev. V stalnem duu trenutno nastopa s sopranistko Tjašo Primc. Že kar nekaj let pa je tudi član Pihalnega orkestra Krka, kjer igra fagot.

Program:

Rado Simoniti: Večerni Hlad (Srečko Kosovel)

Fran Saleški Vilhar: Nezakonska mati (France Prešeren)

Marijan Kozina: Na svoji zemlji (Lili Novy)

Franc Može: Moje sanje (Magda Kastelic Hočevar)

Blaž Klemenčič: Zimska romanca (Dragotin Kette)

Blaž Klemenčič: Krka (Matej Kocjančič)

Katarina Pustinek Rakar: Uspavanka (Neža Maurer)

Andrej Makor: Pa da bi znal (Srečko Kosovel)

Mojmir Sepe: Poletna noč (Elza Budau)

Mojmir Sepe: Brez besed (Elza Budau)

Nathan Kipner: Kot nekdo, ki imel me bo rad (Dušan Velkaverh)

Jure Robežnik: Lastovka (Milan Jesih)

Jože Privšek: Nad mestom se dani (Dušan Velkaverh)

Jože Privšek: Samo nasmeh je bolj grenak (Elza Budau)

‹ nazaj