namig za premik

Prvi krški borci: Peter Jernejec (dopolnitev stalne razstave), Mestni muzej

1.12.2021 | 14:00

na ogled od srede, 1. 12. 2021

Mestni muzej Krško

vstop prost

Stalno muzejsko razstavo v Mestnem muzeju Krško posvečeno odporniški skupini Prvi krški borci, od leta 2016 dalje dopolnjujemo z originali plaket Vladimirja Štovička, s katerimi vsako leto podrobneje predstavimo enega od članov.

Nova postavitev izpostavlja Petra Jernejca. Po študiju v Zagrebu je leta 1940 prišel v Krško in se tu povezal s sekretarjem KPS za Posavje Maksom Strmeckijem. Kot razgledana intelektualca in politična aktivista sta okrog sebe zbirala napredne krške mladince. Ko se je Strmecki zaradi političnega delovanja in s tem povezane nevarnosti umaknil v Ljubljano, je delo z mladimi nadaljeval Peter Jernejec. Konec maja ali v začetku junija 1941 jih je povezal v diverzantsko skupino in postal njihov vodja.

Zaradi spoštovanja ukrepov ob epidemiji bomo odprtje dopolnjene razstave izvedli v prilagojeni obliki z individualnimi ogledi. Življenjsko pot Petra Jernejca bo obiskovalcem v sredo, 1. 12. 2021 med 14. in 16. uro v živo predstavljala zgodovinarka, upokojena kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije in avtorica razstave, Irena Fürst.

Vljudno vabljeni!

‹ nazaj