Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sobota, 18. maj 2024
06:00 Naravovarstvena ekskurzija - Slivnica in Cerkniško jezero, zbor pred Planetom Tuš Novo mesto
07:00 Pohod na Snežnik (1796 m), zbor pred OŠ Bršljin Novo mesto
09:00 Delavnica izdelave kostuma: čevlji, Dolenjski muzej Novo mesto
10:00 Vodena vadba na Trim stezi Novo mesto, Olimpijski center Novo mesto
10:00 Mednarodni muzejski dan (delavnice in javna vodstva), Dolenjski muzej Novo mesto
VečBela krajina
sobota, 18. maj 2024
09:00 Orhidejada v Krajinskem parku Lahinja - voden pohod, zbor pred info točko Veliki Nerajec
10:00 - 23:55 Vinska vigred v Metliki, različna prizorišča Metlika
nedelja, 19. maj 2024
10:00 Memorial Ivana Vidmarja – 20. pokal Bele krajine v zračnih bojih, Modelarsko letališče Drage pri Semiču
10:00 - 22:00 Vinska vigred v Metliki, različna prizorišča Metlika
ponedeljek, 20. maj 2024
18:00 Čebela Medela - otroška predstava, KC Semič
VečPosavje
sobota, 18. maj 2024
09:00 Pohod po Krekovih stezicah, zbor pri Gostilni Repovž Šentjanž
10:00 - 18:00 Dan odprtih vrat, Grad Rajhenburg, Mestni muzej in galerija Krško
10:00 - 18:00 Mednarodni muzejski dan: prost vstop v muzej in odprtje ulične razstave, Posavski muzej Brežice
10:00 Dan odprtih vrat, grad Podsreda
11:00 - 19:30 3. mednarodni rokometni turnir veterank in veteranov, ŠD Dobova
Več13.3.2022 | 10:50 | Besedilo in foto: Lidija Markelj
Novo mesto - Početi to, kar te veseli, in biti v tem uspešen so želje vsakogar. 37-letni Gregor Kren iz novomeške Hiše Fink jih je uresničil – pred kratkim je po izboru enega najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault & Millau Slovenija prejel pomemben naziv: najboljši somelje in natakar za leto 2022.
Priznanj ni pričakoval in je bil presenečen, a mu veliko pomenijo. So sad njegovega dolgoletnega zagnanega dela ter izobraževanj, številnih izkušenj in sprejemanja novih izzivov, ki jim v gastronomiji ne vidi konca.
A Gregor Kren v svojem prejetem nazivu vidi tudi pohvalo in uspeh za celotno dolenjsko-posavsko vinorodno regijo, saj je lani naziv naj somelje romal h Gregorju Repovžu v Šentjanž na Dolenjskem, »in to je potrditev, da gostinci v tem koncu delamo prav in da smo na kulinaričnem zemljevidu Slovenije.«
Navdušil Janez Bobič
Gregor Kren, po rodu Stražan, ki z družino zdaj živi v Novem mestu, kot otrok ni razmišljal o gostinskem poklicu, ampak je želel postati policist. Splet naključij ga je pripeljal v srednjo gostinsko šolo v Novo mesto, kjer pa so ga pritegnila predavanja izvrstnega učitelja strežbe Janeza Bobiča.
Po gostinski šoli se je kljub priložnostim za zaposlitev želel še izobraževati. Izbral je Višjo šolo za gostinstvo in turizem Bled, kjer je diplomiral iz barmanstva, izkušnje pa je vseskozi pridobival v Hotelu Astoria, v restavraciji Blejskega gradu itn.
Potem pa se je iz barmanstva preusmeril v vinski svet. Navdušilo ga je spajanje vina in hrane, svojo poklicno pot opisuje Gregor, čigar moto je: Razišči vino in odkril boš svet.
Brez znanja ne gre
Bolj kot je spoznaval vinski svet, bolj ga je navduševal. Izobraževal se je pri delu v gostinstvu, pri čemer je dve sezoni delal tudi na Gradu Otočec, pa nato šest let v Gostilni pri Danilu v Retečeh, gostilni z vrhunsko vinsko spremljavo, v kateri je bil odgovoren za strežbo. Sledila je Oštarija v Dolenjskih Toplicah in nato Hiša Fink v Novem mestu, kjer je zdaj že četrto leto.
O tem, kako Gregor Kren uživa v svojem poklicu, kako se posveti gostu, o šampanjcu, ki ga obožuje, pa o težavah v gostinstvu, ki jih je razgalila tudi korona, ter o namenu posebnega vinskega festivala, imenovanega Pop Up Wine Festival, ki ga bo Gregor 27. maja v Novem mestu, na gradu Grm, organiziral že šestič, pa več v aktualni tiskani izdaji Dolenjskega lista.
Galerija (6)
Slika 1: Gregorju Krenu so najbolj pri srcu šampanjci.
Slika 2: Vesel priznanja
Slika 3: V vinoteki Hiše Fink Gregor skrbi za vinsko karto.
Slika 4: Vonj zamaška izkušenemu sommelierju veliko pove.
1/6: GREGOR 001
2/6: GREGOR 002
3/6: GREGOR 003
4/6: GREGOR 004
5/6: GREGOR 005
6/6: GREGOR 006
Povezane objave
Ocene komentarjev