Na pomoč v Osilnico in Kostel prihaja vojska

19.9.2022 | 12:20

Foto: arhiv; FB Občina Osilnica

Osilnica/Kostel - V občinah Osilnica in Kostel po umiritvi razmer nadaljujejo odpravljanje škode. Ta bo po prvih ocenah za občini z razmeroma nizkima proračunoma visoka. Na zaprosilo občin na pomoč pri čiščenju prihaja tudi Slovenska vojska, popoldne pa si bo razmere ogledal minister za okolje in prostor Uroš Brežan.

Po besedah županje Osilnice Alenke Kovač v občini danes ocenjujejo škodo in čistijo, kar je ostalo za dvodnevnimi obilnimi poplavami. Na cestah in dvoriščih je namreč ostalo veliko blata in mulja, struge okoliških vodotokov so zatrpane s kamenjem in lesom, kar je treba pred naslednjim dežjem očistiti.

Po prvih ocenah je najbolj poškodovana državna cesta čez Osilnico, škoda je tudi na hišah in okolici. Po prvih ocenah naj bi v Osilnici poplavilo okoli 15 hiš, v Kostelu okoli 30.

Uradno je dostop do Osilnice še vedno mogoč le preko Hrvaške, to je po cesti od Starega trga pri Ložu v občini Loška dolina, čez hrvaški Čabar in na mejni prehod Zamost. Za silo so sicer usposobili cesto Kostel-Osilnica, a je prehod po njej po besedah županje mogoč le na lastno odgovornost. Še nekaj časa bo ostala zaprta cesta čez Strmo reber, saj jo je v enem delu spodjedlo in bo po besedah županje najverjetneje treba zgraditi podporni zid.

Ocenjevanje škode in čiščenje nadaljujejo tudi v Kostelu. Tam je v preteklih dveh dneh narasla Kolpa od sveta odrezala veliko vasi, poplavilo je okoli 30 hiš, utrgalo tri vodovode in uničilo domačo mini elektrarno. Poškodovanih je bilo veliko občinskih in drugih cest, ki so po besedah podžupana Mirana Briškija pomembne tudi za državo oz. njeno preprečevanje nezakonitih prehodov meje, saj preko njih vojska in policija nadzirata državno mejo.

Občini Kostel in Osilnica, ki ju je že v soboto obiskal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, sta za pomoč pri odstranjevanju posledic poplav zaprosili tudi Slovensko vojsko, ki je že prisotna na terenu, so sporočili z ministrstva.

Posledice vodne ujme na terenu odpravljajo pripadniki in pripadnice inženirske čete in 10. pehotnega polka 1. bataljona Slovenske vojske. Na terenu pomaga 58 pripadnic in pripadnikov vojske s šestimi tovornimi, šestimi terenskimi vozili ter bagrom. Slovenska vojska bo na terenu prisotna tudi v prihodnjih dneh, vsaj do srede, ko bo znana natančnejša ocena potrebne sanacije.

Iz skladišča zaščite in reševanja v Rojah so v Osilnico že prepeljali 10 potopnih črpalk, 100 protipoplavnih vreč, 240 kilogramov zavojev folije PVC, 10 razvlažilnikov, danes pa še okoli 350 litrov vode v plastenkah, so še zapisali na ministrstvu.

STA; M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava