posavje

Krški kandidati za župana - Čas za prevetritev politične scene?

26.9.2022 | 13:40 | Pavel Perc

Simbolna slika (foto: arhiv DL)

Simbolna slika (foto: arhiv DL)

Krško - Pet kandidatov že znanih, SDS bo svojega predstavil ob koncu meseca – Starc in Šiško zanikata govorice o dogovoru niti poznala naj se ne bi – Za Svobodo s podporo Levice Zorko, Starčeva in Kerin pa s podpisi volivcev

Krški župan Miran Stanko se ne bo potegoval za nov mandat, njegova SLS pa v boj za županski stolček pošilja Iztoka Starca, ki mu je podporo že napovedala krška NSi. Še pred Starcem sta župansko kandidaturo kot neodvisna kandidata napovedala nekdanji poslanec in nekdanji član SNS Dušan Šiško ter Janez Kerin, višji inšpektor na NPU, ki ga podpira lista Modra smer, podporo pa naj bi imel tudi v kulturnih in športnih krogih. Da bo konec meseca uradno predstavila kandidaturo, je napovedala Janja Starc, sekretarka in direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško, ki računa na podporo iz podjetniških in obrtniških krogov. Starčeva je sicer sestrična kandidata krške SLS.

Bi lahko govorili o nepotizmu, če bi morebitni novi župan Iztok Starc ponudil podžupanstvo sestrični Janji Starc? To se zdi sicer verjetneje, kot da bi v takšno kadrovsko kombinatoriko vpletel Dušana Šiška. Po govoricah naj bi Starc namreč ponudil Šišku podžupanstvo, če bi odstopil od kandidature za župana na letošnjih volitvah. Starc in Šiško sicer odločno zanikata, da bi bilo kaj resnice v teh govoricah. Starc je dejal, da se s Šiškom sploh ni pogovarjal, da nista bila niti na kavici. Šiško pa je dejal, da gre za čisto laž, in domneva, da ga nekateri očitno želijo očrniti, ker se ga nasprotniki bojijo, saj jim, pravi Šiško, zelo dobro kaže, čeprav se on in njegova ekipa nista posluževala kakšnih plačanih anket, da bi to dokumentirala. Šiško še poudarja, da se ne misli nikomur klanjati, niti odvetniku Starcu ne, saj je (bila) njegova funkcija poslanca državnega zbora družbeno vsaj toliko pomembna in ugledna, kot je odvetniška.

Izidi županskih volitev leta 2018 v Občini Krško
1. Mag. Miran Stanko (SLS) – 53,57 odst.
2. Dušan Dornik (SMC) – 33,27 odst.
3. Božidar Resnik (Dobra država) – 8,96 odst.
4. Mag. Aleš Suša (Levica) – 4,20 odst.

Energični Šiško je še povedal, da mu skušajo politični nasprotniki oz. tekmeci v volilni kampanji pred lokalnimi volitvami nagajati, saj jih je tako hudo zmotilo, da je postavil pet svojih jumboplakatov s svojim portretom in napisom »Energično«, objavljeni pa so bili tudi na portalu krške televizije in v lokalnem časopisu, da so morali dobiti na državni volilni komisiji informacijo, da s tem ni nič narobe.

Zanimivo je, da se je Šiško edini izmed kandidatov za krškega župna pojavil na nedavni spominski slovesnosti na Planini nad Podbočjem ob 80-letnici grozljivega poboja domačinov, na kateri ni bilo sicer nikogar od krških občinskih velmož. Tam bi sicer pričakovali vsaj kandidata SLS Iztoka Starca, ki je ob predstavitvi svoje kandidature zbranim zaupal tudi zanimivo družinsko zgodbo. »Svojega starega očeta po očetovi strani, Franca Starca iz Leskovca, žal nisem poznal. Kot talec je bil leta 1943, v svojem 46. letu starosti, ustreljen na Šentjernejskem polju, kamor se je kot zaveden Slovenec z družino umaknil, ker se Nemcem ni pustil izseliti. O njem sem vedel, da je bil spoštovan, podjeten in vsestransko dejaven človek, bil je posestnik, gospodarstvenik, trgovec in politik iz vrst SLS. In bil je župan takratne občine Krško okolica,« je Starc pripovedoval tako doživeto, da je izzvenelo iskreno in ne samo kot dobro premišljen piarovski nastop. V to zgodbo o starem očetu, čigar življenjepis sta z bratom dobila v pregled za nastajajočo knjigo o Leskovcu, je Starc vpletel pojasnilo, zakaj se je sploh odločil za kandidaturo za župana MO Krško, potem ko je pred kratkim dobil povabilo SLS. Pravi, da ga je spodbudil prav pogum starega očeta. »Če je zmogel on pred skoraj sto leti, zmorem tudi jaz,« je dejal.

SDS IN SD Z MOČNEJŠIMA LISTAMA

Prvak krške SDS Jože Olovec, tudi dozdajšnji agilni krški občinski svetnik, sam ne bo kandidiral za župana, imajo pa, kot pravi, že izdelano listo za občinski svet, ki bo še močnejša, kot je bila v zdajšnjem sestavu, in jo bodo predstavili ob koncu septembra, vključno z močnim kandidatom za župana, ki prihaja iz gospodarstva. V prvem krogu tako ne bodo podprli nobenega kandidata, v drugem pa bodo svoje odigrali tudi matematika in interesi. »Bilo pa je veliko povpraševaje za našo podporo z vseh strani,« poudarja Olovec in dodaja, da bi bil po šestih mandatih SLS v krški občini že čas za prevetritev politične scene.

Predsedstvo krške SD se bo v kratkem odločilo, koga naj bi podprli kot kandidata za župana, kot pravi predsednica občinske SD in občinska svetnica Nataša Šerbec, pa naj bi bila tudi njihova lista za občinski svet še močnejša.

ZORKO KANDIDAT SVOBODE

Po besedah Aleša Suše, prvaka krške Levice in aktualnega občinskega svetnika, listo za občinski svet še sestavljajo, svojega kandidata za župana pa ne bodo imeli, ampak bodo podprli kandidata Gibanja Svoboda Aleša Zorka.

Na Facebook profilu krškega občinskega odbora Gibanja Svoboda so Zorkovo kandidaturo že potrdili. Ta sporoča, da ima ekipo, ki ji zaupa, ter družino, ki ga podpira, in cilj. Zorko je zaposlen v bančništvu. Bil je direktor banke UniCredit v Krškem, zdaj pa je zaposlen pri isti banki v Novem mestu. Njegovo kandidaturo je podprl predsednik vlade in Gibanja Svobode dr. Robert Golob.

Zorko je tako ob Dušanu Šišku, Janezu Kerinu, Janji Starc (vsi bodo kandidirali s podpisi občanov) in Iztoku Starcu (SLS) peti znani kandidat za novega krškega župana.

Iz aktualne tiskane izdaje Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava