šport

Jakob Omrzel zmagovalec mladinske izvedbe Pariz - Roubaix

8.4.2024 | 08:40 | STA; M. K.
Foto: KZS, organizator dirke in Philippe Seys

Pariz, Novo mesto - Slovenski kolesar Jakob Omrzel, sicer član novomeškega KK Adria Mobil, je zmagovalec mladinske različice (do 19 let) enodnevne dirke Pariz - Roubaix. Za popolno slovensko slavje je na 111 km dolgi trasi med Lecellesom in Roubaixom z drugim mestom poskrbel Erazem Valjavec. Oba sta bila na dirki del mlade slovenske selekcije.

Jakob Omrzel zmagovalec mladinske izvedbe Pariz - Roubaix

Mladi kolesarji so morali premagati 17 tlakovanih odsekov, med njimi tudi dva izmed treh najznamenitejših sektorjev, Mons-en-Pevele ter Carrefour de l'Arbre.

Najhitreje sta se z vsemi pastmi spopadla Jakob Omrzel in Erazem Valjavec, ki sta v ciljnem sprintu obračunala s preostalimi tekmeci iz manjše skupine kolesarjev. Omrzel je črto prečkal kot prvi, drugi je bil Valjavec, ki je bil lani tu šesti, tretji pa je bil Belgijec Axel Van Den Broek (ACROG-Tormans).

Na dirki je sicer sodelovalo 14 mednarodnih selekcij ter šest ekip z mladimi kolesarji, tudi nekaj razvojnih ekip svetovne serije. Del slovenske selekcije so bili ob Omrzelu in Valjavcu še Nejc Peterlin, Vid Murn, Bastian Petrič in Gašper Štajnar.

Jakob Omrzel zmagovalec mladinske izvedbe Pariz - Roubaix

Omrzel, ki je 21. marca dopolnil 18 let, je tako dosegel najboljšo slovensko uvrstitev na mladinski različici Roubaixa. Pred tem so Martin Otoničar leta 2012, Gašper Mulej 2006 in Simon Špilak 2004 vsi zasedli četrto mesto.

Po dirki je Jakob Omrzel povedal: "V prvem sektorju je eden od kolesarjev skočil, šel sem za njim, tako da sva bila praktično že na začetku v begu. Pred zadnjim sektorjem so naju štirje kolesarji, med katerimi je bil tudi Erazem, ujeli. V tej skupini sva bila samo midva iz iste ekipe, tako da sva vedela, da bova končala visoko. Morala sva biti le pametna in dobro izpeljati zaključek. Nisva si sicer predstavljala, da bova prvi in drugi, ampak razpletlo se je točno tako, sanjsko. Nisem si mislil, da bom zmagal na Pariz - Roubaix, sem pa vedel, da sem lahko med najboljšimi desetimi."

Mladinsko različico Roubaixa so v preteklosti dobili tudi zdajšnji asi, kot so Geraint Thomas (2004), Jasper Stuyven (2010), Mads Pedersen (2013), Tom Pidcock (2017).

‹ nazaj

Galerija (5)

PARIS ROUBAIX 24
PARIS ROUBAIX 241
PARIS ROUBAIX 242
PARIS ROUBAIX 243
PARIS ROUBAIX 244

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava