namig za premik

Izobraževalna delavnica ''Motorist - vozi varno in odgovorno'', Center varne vožnje Raceland

13.4.2024 | 09:30

Datum izvedbe: po koledarju 13. april 2024, rezervni termin 20. april 2024

Kje bo potekala? Center varne vožnje Raceland Krško

Cilj delavnice je:

Izboljšati varnost mladih voznikov in voznikov začetnikov skuterjev , mopedov in motornih koles v cestnem prometu.

Zelo pomembno je, da mladi razvijejo zavest o pomenu nošenja zaščitne opreme zaradi njih samih in ne zaradi zakona, ki jim to predpisuje.

Mladi vozniki so tudi vozniki od 50 in več let, ki so pred nedavnim opravili vozniški izpit A kategorije, nimajo pa dovolj izkušenj za upravljanje motornega kolesa. Po poročilu Prometne policije se je v preteklih dveh letih povečalo število prometnih nesreč prav pri voznikih starejših od 50 let.

Kako bo potekala delavnica?

Delavnica »MOTORIST - VOZI VARNO IN ODGOVORNO» je sestavljena iz izobraževalne delavnice - teoretični del in prikaza varne vožnje - praktični del.

Izobraževalna delavnica – teoretični del bo vsebovala; statistične podatke o prometnih nesrečah v katerih so bili udeleženi motoristi, spoznavanje predpisov in zakonov s tega področja, napotke za večjo varnost motoristov ( stanje pnevmatik, zavor, svetlobni teles, nošenju zaščitne opreme ), kakor tudi osnovno prvo pomoč v primeru prometne nesreče z udeležbo motorista ( snemanje čelade in drugo ).Ta del teoretičnega pouka bojo podali predstavniki prometne policije inštruktorji varne vožnje in predstavnik reševalcev.

Praktični del delavnice - varna vožnja je sestavljen s treningom na poligonu in sicer; z zaviranjem motornega kolesa v sili, izogibanju oviram, z vožnjo preko ovir in spretnostno vožnjo motorja okrog stožcev. Vožnja je zelo atraktivna in je sestavni del vožnje za pridobitev vozniškega dovoljenja za voznike začetnike AM, A1, A2 in A kategorije. Vožnjo bodo demonstrirali predstavniki Prometne policije - inštruktorji motoristi s svojimi motorji.

Po demonstraciji se bo vsak udeleženec delavnice s svojim motorjem zapeljal na poligon in se tudi sam preizkusil v varni in spretnostni vožnji.

Strokovnjaki za varnost v cestnem prometu priporočajo vsem voznikom motornih vozil, da se udeležijo šole varne vožnje, a prave šole za voznike štirikolesnikov sploh ni. Zato smo tudi letos že tretjič tudi za njih pripravili poligon, da si pridobijo praktično znanje in izkušnje, kot so zaviranje v sili, izogibanje oviram in drugo.

Po zaključeni delavnici bo vsem udeležencem podeljena izobraževalna brošura »Priročnik za varno vožnjo motorja», katero bomo ponatisnili v nakladi 1000 izvodov.

Priročnik vsebuje navodila in nasvete za varnost v prometu, pravilni drži in sedenju na motorju, tehnično brezhibnost motorja, nasvete za vizualni pregled motornega kolesa, nakupu in nošenju zaščitne opreme ter navodila za motoriste začetnike.

Izobraževalna brošura je odličen pripomoček za opravljanje vseh teh delavnic, tako v organizaciji Moto kluba Rak, kakor tudi pri realizaciji podobnih delavnic Prometne policije, AVP - ja in ostalih Moto klubov po vsej Sloveniji.

 predsednik kluba

Janez Mede

‹ nazaj