kronika

Sožalja, odpoved aktivnosti, žalni knjigi in maša

4.7.2008 | 11:00

Sožalje predsednika državnega zbora Cukjatija družini Janc.

Sožalje predsednika državnega zbora Cukjatija družini Janc.

Ljubljana, Sevnica, Škocjan, ob 18.30. uri - Na občini Sevnica, ki je v včerajšnji nesreči na Savi izgubila župana, podžupana, kar štiri predsednike krajevnih skupnosti in uslužbenko občinske uprave, bodo jutri odprli žalno knjigo.

Predsednik državnega zbora France Cukjati je družini Janc in občini Sevnica že dopoldne izrekel svoje sožalje, državni zbora pa je odpovedal vse današnje aktivnosti. Cukjati je v izjavi medijem poudaril, da je državni zbor pretresen ob nesreči, ki se je v včeraj zgodila ob hidroelektrarni Blanca, "kjer smo izgubili toliko dragocenih življenj". Dodal je, da so v državnem zboru izgubili kolega iz vrst SLS Kristijana Janca, ki se je kot poslanec odlikoval po svoji zelo optimistični in konstruktivni drži.

Cukjati je dejal, da je Janc v parlamentu deloval v smislu spravljivosti in zavzetosti za vse probleme, s katerimi se srečuje državni zbor. "Vsekakor menimo, da smo izgubili pomembnega člana," je zatrdil.

V preddverju državnega zbora so ob smrti poslanca Janca ob 13. uri odprli žalno knjigo. Vpis vanjo bo možen do pogreba od 9. do 16. ure, danes pa do 17. ure.

V žalno njigo sta se med drugimi že Cukjati in predsednik države Tuerk. Predstavniki poslanske skupine Slovenske ljudske stranke se bodo v žalno knjigo vpisali danes, predvidoma ob 17. uri.

Cukjati je danes še napovedal, da bodo poslanci skušali pripomoči k reševanju težav, ki so nastale zaradi nesreče. "Kajti mnogo družin je ostalo brez svojih dragih in tudi občina Sevnica je utrpela veliko izgubo," je dejal.

Barroso in Sanader izrazila sožalje

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes izrazil sožalje slovenskim ljudem in oblastem po četrtkovi tragediji na Savi. "Predsednik Barroso sočustvuje z družinami prizadetih," je danes v Bruslju sporočil tiskovni predstavnik komisije Amadeu Altafaj Tardio.

Predsedniku slovenske vlade Janezu Janši je danes izrazil sožalje ob nesreči pri hidroelektrarni Blanca izrekel tudi njegov hrvaški kolega Ivo Sanader.

Odpovedi prireditev

Zaradi tragične nesreče so v Sloveniji danes odpovedali več prireditev, med drugim tudi slovesnost Slovenske vojske ob koncu predsedovanja Svetu EU in sprejem predsednika vlade Janeza Janše za zaposlene v državni upravi, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi slovenskega predsedovanja EU, so sporočili iz kabineta premiera.

Iz našega okolja so prišla sporočila o odpovedi vseh prireditev, ki bi se morale odviti v okviru škocjanskega občinskega praznika (Knobleharjevo).

Vse prireditve je odpovedal tudi sevniški Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti. Sporočajo tudi, da bodo v naslednjih dneh v Sevnici zaprti kulturna dvorana, kino, bazen, športni dom, športna dvorana in mladinski center. Odpovedujejo tudi redni redni mesečni sevniški sejem in za ponedeljek načrtovano odprtje Doživljaja, turistične agencije Posavje.

Danes ob 19. uri bo v cerkvi sv. Miklavža v Sevnici maša za vse žrtve tragedije na Savi in njihove svojce.

sozalje_druzini_janc[.pdf](27 kB)

sozalje_obcini_sevnica[.pdf](29 kB)

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava