dolenjska

"LDS skuša inscenirati spor župana z mediji, ki ga ni"

7.1.2009 | 15:00 | I. N.

Ivo Kuljaj: Župan naj se opraviči za nekaj, kar ni on napisal? (Foto: I. N.)

Ivo Kuljaj: Župan naj se opraviči za nekaj, kar ni on napisal? (Foto: I. N.)

Župan zavrača očitke na račun izdaje Novomeškega glasnika. (Foto: I. N.)

Župan zavrača očitke na račun izdaje Novomeškega glasnika. (Foto: I. N.)

Novo mesto - Župan Alojzij Muhič in odgovorni urednik Novomeškega glasnika Ivo Kuljaj sta se danes odzvala na stališča mestnega odbora LDS Novo mesto, ki županu glede izdaje Novomeškega glasnika, posebne županove praznične in informativne izdaje glasila, očita vrsto nepravilnosti.

Kot je župan zapisal v sporočilu za javnost, je bil izključni namen izdaje časopisa in temeljno vodilo pri programski zasnovi seznaniti občanke in občane s ključnimi projekti v njegovem mandatu, zlasti pa v letu 2008, ter jim voščiti vse dobro v letu 2009.

»Vemo, da nimajo vsi občani dostopa do interneta, prav tako nimajo vsi denarja za nakup časopisov, zato se nam je zdelo primerno, da to storimo s posebno enkratno praznično in informativno izdajo časopisa. Ocenjujem, da okoliščine za izdajo časopisa v nobenem pogledu niso bile sporne niti časovno niti finančno, predvsem pa ne sprejemam pavšalnih ocen o nekaterih vsebinah, ki jih novomeška LDS ocenjuje kot nesprejemljive. Skladno z Zakonom o medijih namreč izdajatelj, t. j. Mestna občina Novo mesto, samostojno oblikuje programsko zasnovo medija in seveda tudi nosi odgovornost za njeno izvajanje,« piše župan.

Zavrača tudi oceno o splošni neobveščenosti Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto, še zlasti v izpostavljenem primeru delitvene bilance, saj je, kot piše, spoštoval usmeritve OS ter k sodelovanju povabil tudi njegova člane, ki so delovali v t. i. Delovni skupini za pripravo predloga sporazuma o delitveni bilanci.

»Glede časopisa Novo mesto, ustanovljenega z Odlokom o ustanovitvi in izdajanju lokalnega časopisa Novo mesto, ki je resnično izšel le enkrat, in sicer v letu 2006, opozarjam, da je navedba novomeške LDS napačna, saj je časopis skladno z Zakonom o medijih izbrisan iz razvida medijev pri pristojnem ministrstvu. Pretekla izkušnja nas je sicer soočila s številnimi pomisleki in težavami: izdajanje časopisa skladno z določili odloka je težko izvedljivo brez primernega tima, odgovorni urednik po izdaji prve številke ni izrazil pripravljenosti, da bi z urednikovanjem nadaljeval, hkrati pa ni bilo mogoče najti primernega novega urednika, stroški izdaje so bili višji od načrtovanih … Iz omenjenih razlogov je več kot očitno, da bo odlok potrebno spremeniti," meni župan.

»Z ugotovitvijo, da »ima občinsko vodstvo bistveno več medijske pozornosti kot vsa novomeška opozicija skupaj«, bi se v določeni meri lahko strinjal, vendar dodajam, da so medijske pozornosti deležni predvsem projekti in ne »občinsko vodstvo«, opozicija pa žal manj, verjetno zato, ker je doslej postregla le z redkimi predlogi in rešitvami, ki bi pripomogli k uresničevanju načrtov. Žal s strani opozicije ni sodelovanja v dobro mestne občine ter občank in občanov, kot sem si ga želel, so pa kritike brez rešitev,« trdi župan.

Ivo Kuljaj, odgovorni urednik Novomeškega glasnika, meni, da je vodstvo lokalne LDS s svojim pisanjem prepričljivo potrdilo njegovo tezo o »opletanju repa stare paternalistične medijske prakse«, kot je napisal v uvodniku.

»Kako drugače razumeti sodbo »vrhovnih sodnikov«, za katere so de facto »nesprejemljive nekatere vsebine v časopisu«. Kot bi bral sodbe tiskovnega sveta SZDL pod Šetinčevim vodstvom pred kakšnimi petindvajsetimi leti ali eksekucije urednikov Društva novinarjev Slovenije, kot jih je spisal takratni trojni funkcionar (šef agitpropa na CK, šef Dela in šef Društva novinarjev Slovenije) (ne)slavni Jak Koprivc. Marija sveta, kdo pa je vodstvo LDS, da bo sodilo o tem, kaj je sprejemljivo in kaj ni?« je med drugim zapisal v svojem sporočilu za javnost.

O pozivu županu, naj se opraviči medijem, pa pravi: »Župan naj se opraviči za nekaj, kar ni on napisal. Opravičil naj bi se za »nesprejemljive vsebine v časopisu«, ki sem jih napisal jaz. Temu smo včasih rekli rdeči telefon, ki je zazvonil v pisarni urednika, ki jih je poslušal za pisanje nas, malih pisunčkov. Intenca klica je bila jasna: boš ti naredil red v hiši ali pridemo mi?« Meni, da skuša novomeška LDS inscenirati spor župana z mediji, ki ga ni. In na tej podlagi nekaj (iz)tržiti.

Oba odgovora sta  v celoti na voljo tukaj:

‹ nazaj

Komentarji (3)

8.1.2009Ocenimiha1si 
Mene je sicer tudi zbodel v oči promocijski časopis, ki smo ga dobili domov, ampak to je pač samo moja ocena... Zanimata me 2 stvari: 1. Kdo je financiral izdajo časopisa? 2. Če je bila izdaja časopisa financirana iz proračuna, me zanima, kakšna je bila cena za 13.000 izvodov?
8.1.2009Oceniznalac 
Miha1si, malo poglej v ta znameniti županov časopis, pa boš videl, da ni šel niti en evro iz proračuna, kdo pa je to plačal pa res ne piše. Mislim, da župan in Kuljaj iz svojega žepa že ne, reklam je premalo, da bi pokrile stroške, po moje obstaja nek dobrotnik. Če sta omenjena moža tako uspešna pri zbiranju dobrotnikov za izdajo časopisa, naj jih najdeta še za napolnit občinski proračun, kjer tovrstne spretnosti še nista dokazala. Sicer pa je Janša s svojim predvolilnimi brezplačniki pravi amater v primerjavi s Kulijem in Muho.
27.1.2009Ocenimiha1si 
Glede na to, da je na domači strani MO Novo mesto objavljen rezultat žrebanja v Novomeškem glasniku ponovno sprašujem odgovorne, kdo je financiral izdajo časopisa. Če ga ni občina, potem predlgam, da to objavite kje drugje...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava