novice

Volilni štab MKZ Lubeju očita dvojno moralo

14.10.2014 | 10:20 | M. M.

Milena Kramar Zupan (Foto: B. B., arhiv DL)

Milena Kramar Zupan (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto - V volilnem štabu dr. Milene Kramar Zupan so se danes odzvali na izjavo Solidarnosti Novo mesto v zvezi z zaposlitvijo v Cerodu. Kot smo poročali, je novomeški odbor Solidarnosti javno opozoril na nov primer nepotizma v MO Novo mesto, ko naj bi direktor Ceroda Alojz Turk zaposlil sorodnika. Hkrati so oba županska kandidata povabili, da se o tem opredelita in zavežeta k podpisu etičnega kodeksa, s katerim bi se takšnemu početju odpovedali. Javno so se v omenjeni stranki spraševali tudi o t.i. tajnih koalicijskih pogodbah in kandidata pozvali k razkritju. Prvi so to storili v štabu Kramar Zupanove.

Kot so zapisali, se z obsodbo nepotizma strinjajo, prav tako s predlogom etičnega kodeksa, hkrati pa zavrnili vsakršne obtožbe o kadrovskem mešetarjenju in dogovarjanju ter namignili na »nečednosti« protikandidata Gregorja Macedonija. Ob tem se v volilnem štabu še sprašujejo, zakaj o tem ni poročal oz. na to opozarjal Uroš Lubej ali Solidarnost.

Njihov odziv spodaj v celoti objavljamo:

Odgovor volilnega štaba dr. Milene Kramar Zupan na izjavo Solidarnosti Novo mesto v zvezi z zaposlitvijo v Cerodu:

V volilnem štabu Milene Kramar Zupan z obžalovanjem in ogorčenjem sprejemamo vest, da je direktor podjetja CEROD zaposlil v tem podjetju svojega najožjega sorodnika. Hkrati pozivamo župana Mestne občine Novo mesto Alojzija Muhiča ter vse pristojne organe upravljanja v podjetju CEROD, da preverijo informacijo stranke Solidarnost ter da skladno s pooblastili takoj ukrepajo. Istočasno tudi pozivamo vodstvo novomeškega odbora Slovenske ljudske stranke, da se opredeli do tega dejanja njihovega člana in sprejme ustrezne politične konsekvence.

Prav tako se strinjamo s pobudo stranke Solidarnost, da »da mora vsak direktor javnega podjetja ali podjetja v občinski lasti podpisati etični kodeks, v katerem se javno zaveže, da se bo odpovedal zaposlovanju svojih bližnjih sorodnikov.« Mi bi še dodali, da tudi normativno, če za to obstaja kakršna koli zakonska možnost.

Odklanjamo pa vse insinuacije stranke Solidarnost v zvezi s predvolilnim kadrovskim mešetarjenjem na podlagi govoric, o katerih piše gospod Uroš Lubej. Takšno pisanje ima en sam cilj: diskreditirati moralno in profesionalno kredibilnost naše kandidatke dr. Milene Kramar Zupan, kar ni samo neetično dejanje, temveč izpod vsake ravni politične kulture.

Če to ni tako, potem naj stranka Solidarnost in Uroš Lubej javno povesta, zakaj sta doslej molčala kot grob, ko je šlo za moralno in v nebo vpijoča koruptivna dejanja na relaciji predsednik sveta zavoda Univerzitetno raziskovalnega središča URS – Konvikt d. o. o v povezavi z volilno kampanjo liste Gregorja Macedonija Gremo gor leta 2010. Prav tako bi si najbrž zaslužil posebno pozornost in politološko analizo Uroša Lubeja in njegove Solidarnosti za lase privlečen projekt pod umetelno strokovnim naslovom, cit.: »Ustvarjanja podpornega okolja za izboljšanje delovnih razmer na področju varovanja zdravja v gradbeništvu«. Tem bolj ker ne gre za kakšen drobiž, temveč »projekt« v vrednosti 517.208 EUR in dodatnih 141. 162 EUR izgube, ki so jih »vrli« in posebej izbrani raziskovalci pod pokroviteljsko roko predsednika sveta zavoda URS Gregorja Macedonija naprtili na hrbet Mestne občine Novo mesto. Simptomatično je tudi dejstvo, da ta zelo pronicljiva zgodba ni pritegnila Lubeja in njegove Solidarnosti niti potem, ko jo je eden od svetnikov na seji občinskega sveta Macedoniju v brk poimenoval kar z domačo in vsem razumljivo sintagmo: »URS je pralnica denarja!«

Vsa ta štorija je bila pred kratkim objavljena v enem od slovenskih dnevnikov, ki se je norčavo spraševal, »kolikšnemu številu slovenskih gradbincev bo ta dobesedno dragoceni Ursov projekt sploh obvaroval zdravje?« Dodaten izziv za omenjeno analizo izpričanega borca za moralo in pravico v novomeški politiki bi utegnil biti podatek, da se zdaj s takšnim poslovanjem Ursa, ki vsekakor predstavlja posebno referenco enega od preostalih dveh kandidatov za župana Mestne občine Novo mesto, ukvarja nadzorni odbor občinskega sveta, protikorupcijska komisija in celo policija. V tem primeru se Lubeju in njegovi Solidarnosti za poglobljeno analizo politične korupcije, če ne celo kaznivih dejanj, niti ne bi bilo treba posluževati za lase privlečenih in dokaj prozaično ustvarjenih govoric, temveč golih dejstev, ki jih v posebnem poročilu v kratkem pričakujemo od nadzornega odbora občinskega sveta.

Ampak nič od tega. Še celo več, Uroš Lubej in njegova Solidarnost sta takoj po prvem krogu županskih volitev skočila v objem Gregorja Macedonija, ker sta v »morebitni Macedonijevi izvolitvi videla možnost, da bi občina vendarle »stopila v obdobje pozitivnih sprememb«. Hkrati sta mimogrede svojo nepodporo »koaliciji« dr. Milene Kramar Zupan argumentirala s tem, »da bi bila to podpora dosedanji izrazito škodljivi praksi politične korupcije …« in temu, »da se ne razčisti odgovornosti za propadle projekte, kot so dvorana Portoval in odgovornosti za škodljivo najemnino za prostore RIC. ..« URS in povedano več kot očitno ne sodi v Lubejevo pojmovanje »izrazito škodljive prakse politične korupcije«, s čimer zapriseženi borec proti korupciji sam sebe potisne na spolzka tla dvojne morale. Bog nas obvaruj takšnega obdobja pozitivnih sprememb in njihovih apostolov !!!

Da ne bo kakršnega koli dvoma v iskrenost in verodostojnost tega odgovora, bo volilni štab dr. Milene Kramar Zupan k temu odgovoru pripel tudi pobudo ZZD in »Dogovor o kandidaturi dr. Milene Kramar Zupan za županjo Mestne občine Novo mesto na lokalnih volitvah 2014«, ki so ga podpisale tri stranke. Prav tako pa tudi aneks k temu dogovoru, ki ga je doslej podpisala še ena stranka. Iz vseh teh dokumentov je jasno razvidno, da je dr. Milena Kramar Zupan popolnoma avtonomna pri sklepanju predvolilne podpore kot tudi povolilne koalicije, pri čemer je edina omejitev, ki jo je dolžna upoštevati, izražena volja volivcev na volitvah za občinski svet. O tem je tudi sama jasno spregovorila na novinarski konferenci, na kateri je posebej poudarila, da bo pri kadrovanju upoštevala le strokovnost in poštenost kandidatov. S svojim dosedanjim delom in rezultati pa je najbrž dokazala, da ji lahko verjamemo.

Kaj pa »občanke in občani pričakujejo od obeh županskih kandidatov«, na kar v maniri zariplega agitpropovca nekdaj edino dovoljene partije poziva Uroš Lubej,. pa v nobenem primeru ne bo določal Uroš Lubej kot eden od akterjev volilne tekme, temveč bodo o tem demokratično odločili volivci sami na nedeljskih volitvah! Skladno z najstarejšim aksiomom svobode izražanja, po katerem je pero močnejše od granitne kocke.

Volilni štab dr. Milene Kramar Zupan

‹ nazaj

Komentarji (48)

14.10.2014 4 (5) (1)Oceniko mački stopiš na rep 
Gospa Milena ali vam je kdo stopil na rep, da tako na doooolgo mijavkate? Kazanje s prstom na druge, češ saj drugi tudi grešijo, ne samo mi, je že pol priznanja krivde.
14.10.2014 3 (3) (0)OceniNesnaga 
Prosim oba kandidata: Macedonija in Kramarjevo, da volilni štabi prenehajo svijati po internetu, tako kot je Macedoni pozval, da prenehajo svinjati ob cestah. Poziv naj bo namenjen članom lastnega volilnega štaba in simpatizerjem. Kako bodo odstranili svinjarijo iz komentarjev si sicer ne predstavljam.
14.10.2014 5 (5) (0)Oceninovomeščan75 
Ko papir oz. ekran prenese vse ... Glavno je pri tem zaupanje ljudi. Zaupanje v mavrično koalicijo je bilo omajano že dolgo pred vso predvolilno galamo. In ker se je MKZ okitila v mavrične barve, ji osebno preprosto ne morem zaupati.
14.10.2014 1 (1) (0)Ocenipodgurka 
Če se bi bilo potrebno podpisati s polnim imenom, sem prepričana, da ne bi bilo žaljivih in nesramnih komentarjev, tako pa se pljuva po dolgem in počez na vse kandidate, pa ne glede od kod prihajajo! Lepo prosim obdržite tudi nekaj zase in se v nedeljo odločite tako, kot je po vaši presoji prav! Res pa je da župana, županjo potrebujemo in to dobrega/dobro!!!
14.10.2014 1 (1) (0)Ocenijaka 
Problem je v tem, da je G. Macedoni prišel v drugi krog predvsem s pljuvanjem po protikandidatih, sedaj pa se mu to vrača. Vsak človek ima grehe, samo izbrskati jih je potrebno in res ne vem, kaj je mislil volilni štab Macedonija. Kaj je res mislil, da mu druga stran ne bo vrnila. Škoda je samo v tem,da bo po tem krogu še bolj zastrupljeno politično dogajanje v Novem mestu.
14.10.2014 4 (4) (0)OceniMatej Novak 
Žalostno je dejstvo, da namesto štetja uspešnih projektov obeh kandidatov, štejemo kateri je s svojo kompanijo ukradel in uničil manj... Daleč smo prišli, daleč.
14.10.2014OceniGobezdač 
v štabu MKZ so končno najeli profesionalca, ki je napisal solidno izjavo za javnost, katera ima, za razliko od ostalih njihovih izjav in ostalih gnojnic, ki si jih kolega kandidata zlivata drug po drugem, celo nek smisel, dokaze in točne navedbe.
14.10.2014 1 (2) (1)OceniAgnus Podgorny 
Mi tale Kramrca nej nič všeč, ampak za Macedonija pa vem še iz študentskih cajtov kako hitro dnar zavoha in pograbi, slabo se piše mestu oz nič boljše...
14.10.2014 1 (1) (0)OceniJanez Novak 
Genijalci iz štaba MKZ sproducirajo lažne anonimne prijave, jih razpošljejo naokoli, da se morajo s tem ukvarjati uradni organi - kar je kaznivo dejanje, zato tudi so prijave anonimne - in potem očitajo prijave, ki so jih sami organizirali. Že videno.
14.10.2014Ocenijaka 
Janez Novak, kot zagovornika GM te prosim, da napišeš ti ali pa njegov volilni štab odgovor na URS in tistih več kot pol milijona € občinskega denarja danemu URS in povezanih visokih šol s tem (vse šole pa vodijo pripadniki SDS) Rončevič, Makarovič.... Na tak očitek je potrebno odgovoriti. Pljuvanje je iz obeh strani. MKZ je na nek očitek odgovorila, GM pač ne. Ljudje pa želijo informacije

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava