kronika

Škufce niso opozorili, da bi morali narediti razpis

2.4.2015 | 10:00 | J. A.

Franc Škufca (Foto: J. A.)

Franc Škufca (Foto: J. A.)

Županov odvetnik Borut Škerlj (Foto: J. A.)

Županov odvetnik Borut Škerlj (Foto: J. A.)

Novo mesto - Žužemberški župan Franc Škufca se je na novomeškem sodišču znašel zaradi prevozov v novomeško OŠ Dragotina Ketteja. Od januarja 2000 do novembra 2004 je te storitve izvajalo podjetje FS prevozi, v katerem je bil takrat direktor, plačevala pa jih je občina.

Zaradi nepravilnosti, ki so se dogajale s prevozi otrok s posebni potrebami v občini Žužemberk, je novomeško okrožno sodišče prve naroke razpisalo že konec leta 2013. Takrat je bilo obtožencev več, poleg Škufce še nekdanja ravnateljica omenjene novomeške šole Breda Oklešen, ki je na predobravnalnem naroku krivdo za zlorabo uradnega položaja priznala, nekdanji uslužbenec za družbene dejavnosti žužemberške občinske uprave Dare Pucelj in namestnik direktorja FS prevozi Slavko Struna. Slednja dva zaradi zastaranja postopka zdaj nista več obtoženca, sta pa včeraj spregovorila kot priči.

Obtožnica Škufco, ki je bil v tistem času hkrati župan in direktor podjetja FS, bremeni zlorabe uradnega položaja in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Občina za prevoze otrok namreč ni izvedla javnega naročila, ki bi ga po zakonodaji morala, temveč se je Škufca z Oklešnovo ustno dogovoril, da bo podjetje vozilo otroke iz Žužemberka v Novo mesto in nazaj, temu dogovoru pa je sledil tudi podpis dveh pogodb med OŠ in družbo FS prevozi, ena je bila podpisana januarja 2000, druga septembra istega leta. Občina kot plačnica teh prevozov v pogodbo ni bila vključena, a je račune, ki jih je dobivala od šole, redno plačevala. Tožilstvo trdi, da si je podjetje FS pridobilo v škodo proračuna občine tedanjih 17.558.040 tolarjev oziroma 73.268 evrov protipravne premoženjske koristi.

»Občina je bila dolžna plačevati te prevoze in menim, da proračunu ni bila povzročena škoda. Če bi me opozorili, da je treba postopati drugače, bi drugače ravnal,« je rekel Škufca, ki od leta 2006 ni več direktor podjetja FS prevozi, prav tako tudi ne njegov lastnik.

Več o tem preberite v Dolenjskem listu prihodnji teden.

‹ nazaj

Komentarji (10)

2.4.2015 1 (1) (0)Ocenirim 
neznanje ne opravičuje dejanja
2.4.2015 1 (1) (0)Oceniop pa 
A je to tud prvoaprilska?
2.4.2015 1 (1) (0)Oceniop pa 
Ja, ja je prvoaprilska
2.4.2015Ocenikenede 
V Žužemberku na plac korita za rože ne stojijo čisto tam, kot bi moral bit potrebno jih je premakent saj za par centimetrov.Vse ostalo je nepomenbno.En gospon je dejal, tako bo kot bomo mi rekel, kaj pa zdej gospon .
3.4.2015Ocenispomin 
V toliko letih zupanovanja bi moral tud kaj vedeti glede predpisovce ne bi pa podzupana vprasal on pa sigurno ve.
3.4.2015 1 (1) (0)OceniDare Pucelj 
Na Občini Žužemberk sem se zaposlil s 1. 1. 2000. Ko sem bil kot obdolženec prisoten na zaslišanjih prič v zvezi s prevozi učencev v OŠ Dragotin Kette v Novem mestu v letih od 2000 – 2004, se mi je počasi razkrivalo ozadje poteka celotne zgodbe. Mojo odvetnico sem zaprosil in ta je od sodišča pridobila celoten spis in mi ga tudi posredovala. Prva pogodba med Osnovno šolo Dragotin Kette in podjetjem FS d.o.o. je bila podpisana 6. 1. 2000. Druga pogodba med OŠ in FS d.o.o. je bila podpisana 1. 9. 2000. V uradnem zaznamku, ki ga je v postopku zbiranja obvestil naredila policija dne 9. 12. 2005 z ravnateljico OŠ Dragotin Kette, ga. Marolt, je ta kriminalistki pokazala tri ponudbe, ki sta jih poleg FS d.o.o. oddala še dva druga ponudnika, iz datuma na teh ponudbah pa je razvidno, da so bile ponudbe zbrane že po sklenitvi pogodbe o prevozih učencev med OŠ Dragotin Kette in podjetjem FS d.o.o. z dne 1. 9. 2000. To dokazuje tudi dokument podjetja FS d.o.o. z dne 21. 9. 2000, ki se nahaja v spisu, nanaša pa se na zadevo: Ponudba prevozov otrok s kombijem, v katerem med drugim navajajo, da jim na osnovi dogovora pošiljajo ponudbo za prevoze otrok s kombijem v vašo ustanovo v upanju na ugodno rešitev naše ponudbe, ta dokument pa je podpisal direktor podjetja FS d.o.o., g. Franc Škufca. Ta dejstva mi nakazujejo, da sta tako bivša ravnateljica kot g. Škufca vedela, da bi moral biti narejen javni razpis in ga je šola z zbiranjem ponudb tudi naredila. Toda šele potem, ko je bila pogodba med šolo in podjetjem FS d.o.o. 1. 9. 2000 že podpisana. Zato navedbe v naslovu, da Škufce niso opozorili, da bi moral narediti razpis, zame niso sprejemljive. Bi pa tu omenil še dejstvo, da je bivša ravnateljica OŠ Dragotin Kette, ki je z FS d.o.o. podpisala obe sporni pogodbi, krivdo priznala in bila za to tudi že pravnomočno obsojena. Kaj vse so razkrile osebe povezane s temi prevozi, kako so ti potekali in kakšno vlogo je kdo imel pri tem, pa razkriva dokumentacija iz spisa. V zvezi s tem sodnim postopkom je bilo v medijih zapisanih še kar nekaj neresnic, katere pa kategorično zavračam. Ker sem pričakoval tak odziv, sem to dokumentacijo zaradi zašite moje osebne integritete, tudi pridobil. S tem mi je dana možnost, da take in drugačne očitke lahko ovržem in to na podlagi verodostojnih dokumentov. Ne nazadnje sem bil včeraj kot priča zaslišan na sodišču in o mojem zaslišanju obstaja tudi zapisnik.
3.4.2015Oceniobcan 
No Franc Skufca zdaj pa se od tebe pricakujemo da nam razkrijes. Protikandidat je to storil. Ali pa reci da ni to res kar pise. Brajdimir je rekel: otroci ne vejo kolk je sto kil. Primejo pa nesejo. Kako smo te ucil?
3.4.2015OceniBorut 
Tudi Škerlja niso opozorili, da je 2 x plačevanje najemnine za RIC morda sporno. Njegova odvetniška pisarna je ugotovila, da je s pogodbo vse OK. Saj gre denar iz občinskega proračuna?
5.4.2015OceniFerluci 
Blefer ali dejansko toliko neveden, kakšno funkcijo opravlja in kje dela? Če je prvo, gre za osebno korist. Če je pa drugo, gre za nepoznavanje osnovnih zakonov in ni vreden županovanja.
5.4.2015Oceniabb 
No zdaj se bo pa tocno videlo kolk ima moci na sodiscu. Ravnateljica priznala krivdo, dobila kazen za krivdo, on se pa zgovarja, da ni bil poducen o zadevi. Lahko, da tisti ki zakl drzi ni nic kriv. Pri nas je vse mogoce.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava